Salgının vurduğu Avrupa "normal hayata" hazırlanıyor

Kovid-19 nedeniyle hayatın durduğu Avrupa’da ülkeler kademeli olarak önlemleri gevşetmeye başladı

Haberler 30.04.2020 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupada yaam durdurma noktasna getiren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn ile mücadele kapsamnda hayata geçirilen sert önlemler, birçok ülke tarafndan gevetilmeye balad.

çinin Vuhan kentinde ortaya çkan ve bütün dünyaya yaylan Kovid-19, 3 milyondan fazla kiiye bularken, 215 bine yakn can kaybna yol açt.

Avrupada salgn hastaln yaylmasn önlemek için ülkelerde olaanüstü hal ilanndan sokaa çkmaya yasana kadar birçok tedbir hayata geçirilmesine ramen virüs eski ktada 136 bine yakn kiinin hayatna mal oldu.

- Ölü ve vaka saysndaki düü ülkeleri harekete geçirdi

Günlük ölüm art hz ve vaka saylarndaki düü, iyileen saysndaki yükseli bata Avusturya olmak üzere, çok sayda ülkeyi normalleme yolunda adm atmaya yöneltti.

Baz i yerlerinin yan sra park ve bahçelerin açlmasna 14 Nisanda izin verilen Avusturyada, 2 Maysta kuaför ve güzellik salonu gibi kiisel bakm hizmeti veren i yerleri ve alveri merkezleri de yeniden kaplarn açacak.

- Avusturyada 15 Maysta ibadethaneler açlyor

Sokaa çkma kstlamasnn 30 Nisanda sona erecei ülkede, 15 Maysta restoran ve kafeteryalarn yan sra ibadethanelerin de belirli önlemlere uymak kouluyla yeniden açlacak olmas, buruk bir ramazan geçiren Müslümanlar için sevindirici bir gelime olarak görüldü.

Eitimde de kademeli olarak normallemeye giden Avusturyada, 4 Nisanda kreler, 15 Nisanda ise ilk ve orta dereceli okullar açlacak.

Avusturyada otel, havuz ve hayvanat bahçelerinin 29 Maysta hizmete gireceini duyuran yetkililer, d mekan sporlarna yine 2 Maystan itibaren izin verecek.

- Almanyada 4 Maysta normalleme adm

Toplu tama ve i yerlerinde maske kullanmnn zorunlu olduu Almanyada, tedbirlerin esnetilmesi kapsamnda 4 Maysta okullar kademeli olarak açlacak.

Okullarda normalleme sürecine nasl dönüleceinin henüz belli olmad ülkede, özellikle eitim alannda merkezi otoriteden ziyade eyalet yöneticilerinin alaca ortak karar bekleniyor.

Büyüklüü 800 metrekareden az olan maazalarn 20 Nisandan itibaren hizmet vermeye balad Almanyada önlemlere uyulmas kouluyla kuaförlerde 4 Maysta ilk müterilerine kaplarn açacak.

Almanyada gösteri ve toplantlara ilikin kstlamalar da eyaletlere göre deiiklik gösteriyor, baz eyaletlerde 20, bazlarnda ise 50 kiinin bir araya gelmesine izin verilirken, baz eyaletlerde ise gösteri ve toplant tamamen yasak.

badethanelerin de snrl katlmla 4 Maysta yeniden hizmete açlmasnn planland ülkede, hayvanat bahçeleri ise baz eyaletlerde ziyarete açkken baz eyaletlerde henüz kapal.

- Belçika tecritten üç aamada çkmay planlyor

Belçikada Kovid-19 salgn kapsamnda uygulanan ksmi tecrit üç aamada kaldrlacak. Belirlenen tarihler Kovid-19 vaka saylarnn kötülemesi durumunda deiebilecek.

Ülkede ilk aamada 4 Maystan itibaren sosyal mesafe kurallarna uyulmas kaydyla baz maazalarn açlmasna izin verilirken, bisiklete binmek ya da en çok üç kiiye kadar grup halinde yürüyü serbest olacak.

Toplu tamada maske kullanmnn zorunlu olduu Belçikada, 11 Mays sonrasnda baz dükkanlarn açlmasna izin verilecek.

Ülkede 18 Maysta kademeli olarak okullarn yeniden açlmas planlanrken, düün ve cenaze gibi etkinliklerin yaplmasna belirli koullarda müsaade edilecek.

Hastaln ilerleme seyrine göre 8 Haziranda üçüncü aamaya geçecek hükümet, bu aamada restoran, kafe ve maazalarn açlmasn öngörüyor. Bununla beraber festivaller ve toplu etkinlikler ise 31 Austosa kadar yasak olacak.

- talya virüsle birlikte yaayaca ikinci aamaya geçti

Avrupada yeni tip koronavirüs salgnnda 26 bin 977 ile en çok can kaybnn yaand talya, Kovid-19a yönelik uygulad sk tedbirleri yumuatma yönünde ilk admn atmaya hazrlanyor.

Babakan Giuseppe Conte, Virüsle birlikte yaayacamz dönem dedii kademeli açl öngören ikinci aamann 4 Maystan itibaren baz sektörlerde balayacan duyurdu.

kinci aamada, halka bulunduklar bölge dahilinde seyahat etme, aile yaknlarn ziyaret ve en fazla 15 kiinin katlmyla cenaze törenlerinin yaplmasna izin verilecek.

Hükümet bu aamada, inaat, imalat ve toptanclk gibi sektörlerin ticari faaliyetlerine balamalarna izin verirken, 18 Maysta maazalar, müzeler, kütüphaneler ve sergiler açlacak.

Restoran, kafe ve kuaförlerin 1 Haziranda hizmete gireceini duyuran yetkililer, ayrca grup halinde spor antrenmanlarnn da 18 Maysta balayacan bildirdi.

- Fransada serbest dolamn snrlandrlmas 11 Maysta kalkyor

Serbest dolamn snrlandrlmasnn 11 Maysta kaldrlmas kararlatrlan Fransada ayn tarihte kre, ilk ve ortaokullar kademeli ve istee bal olarak açlacak. Bir snfta en fazla 15 örenciye izin verilirken, hijyen kurallarnn yan sra ortaokulda maske kullanm zorunlu olacak.

Ülkede 11 Maysta kafe ve restoranlarn dnda i yerleri ve maazalar açlacak. Toplu tama araçlarnda ve taksilerde maske takmann zorunlu olaca ülkede 100 kilometrenin üzerindeki seyahatlere zorunlu hallerde izin verilecek.

Küçük müzeler ve kütüphanelerin de açlaca 11 Maysta, ibadet yerleri açlabilecek ancak 2 Hazirana kadar toplu ibadetlerin yaplmasna izin verilmeyecek.

- spanyada 4 Maysta restoran ve küçük iletmeler açlyor

spanyada sol koalisyon hükümeti, kademeli normale geçi için 4 aamal ve en az 8 hafta sürecek bir takvim açklad.

spanya Babakan Pedro Sanchez, ülkedeki 17 özerk yönetime göre farkllk gösterecek kademeleri 0,1,2,3 olarak belirlediklerini söyledi.

Buna göre, ilk aama olarak 0 seviyesine 4 Maysta geçilecei, gelecek pazartesiden itibaren restoran ve küçük iletmelerin yar kapasiteyle hizmet vereceini, profesyonel spor alannda bireysel antrenmanlarn balayaca duyuruldu.

spanyadaki Kanarya ve Balear adalarnn 4 Maysta, ülkenin berya yarmadasnda kalan bölgelerinin ise 11 Maysta 1. seviyeye geçmesi planlanyor.

- La Ligada antrenmanlar balayacak

Bu kapsamda ehir içi ulam serbestlii, güvenlik önlemleri altnda küçük iletmelerin, alveri merkezlerinin, otellerin ve turistik yerlerin açlaca, La Liga gibi profesyonel liglerde toplu antrenmanlarn balamasna izin verilecei duyuruldu.

- sviçrede okullar ve semt pazarlar açlacak

sviçre Federal Hükümet, ülkede 1269 kiinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs salgnyla mücadelede alnan sert önlemlerin 3 aamada gevetilmesine karar verdi.

Hükümetin ald karar dorultusunda, ülkede 27 Nisanda kuaför, güzellik ve kozmetik salonlarnn yan sra hrdavat dükkanlar, çiçekçiler, bahçe ve hobi malzemesi satan maazalar ile fizik tedavi merkezlerinin yeniden açlmasna izin verildi.

Ayrca hastane ve klinikler, acil olmayan durumlar dahil olmak üzere, tüm tbbi hizmetlerine yeniden balad.

Ülkede, Kovid-19 vakalarnn dümeye devam etmesi durumunda, 11 Maysta yürürlüe girecek ikinci aamada da zorunlu okullar, perakende sat maazalar ve semt pazarlarnn açlmasna izin verilecek.

8 Haziranda devreye sokulacak üçüncü ve son aamada orta dereceli okullar, meslek okullar ve üniversitelerin tekrar açlmas öngörülüyor.

Hollandada ise 11 Maystan itibaren kre ve ilkokullar açlrken, orta eitim kurumlar 1 Haziranda eitime balayacak.

Ana Sayfaya Git