Savaş çanları! ABD ile çatışma...

Suriye’deki Rus güçlerinin ülkenin batısında ABD birlikleriyle desteklediği yerel unsurlarla çatışmanın eşiğinden döndüğü bildirildi. Krizin taraflar arasındaki telefon görüşmesiyle çözüldüğü öğrenildi.

Haberler 30.03.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hafta banda yaanan krizin ayrntlarn, ABD Savunma Bakan Jim Mattis, bakanln basn ofisini ziyareti srasnda anlatt. Olayn Frat nehrinin dousunda Deyrizor bölgesinde cereyan ettiini söyleyen Mattis, Rus unsurlar olarak bahsettii güçlerin daha ileri ve yakn konulanmak için hareket ettiini açklad.

GENELKURMAY BAKANLARI GÖRÜTÜ

ABD Genelkurmay Bakan Joseph Dunford ve Rus Genelkurmay Bakan Valery Gerasimovun görümesi sonras krizin aldn belirten Mattis, Rus unsurlar geri çekildi, biz de çok az çekildik dedi.

Deyrizorda geçen ay da, Rus paral askerleri ve Suriye hükümet güçleri ABD ve ABD destekli güçlerle çatmt.

ABD saldrya, hava bombardmanyla yant vermi ve Kremlin balantl özel irketin paral askerleri dahil 300 asker öldürülmütü. Mattis, Rus paral askerlerinin neden saldrd konusundaki soruya, Bunu hala yantlayamyorum ama açkças bunun için çok ar bir bedel ödediler karln verdi.

ubat ayndaki çatmay, iki ülke arasndaki krmz hat görümesi de engelleyememiti. Görümeyi yapan Rus yetkililer, paral askerlerin kendilerine bal olmadn söylemiti.

ABD ordusu o dönemde, telefona yant veren Ruslarn kötü niyeti olmadn söylese de çatanlarn Moskovayla balants artk kesin olarak biliniyor.

ABD Savunma Bakan Jim Mattis ise bu sefer bir çatma olaslnn, Rusyann yönlendirmesiyle azaltldn kaydetti.

ABDnin Suriyede DEAla mücadele kapsamnda terör örgütü PKKnn Suriye kolu YPGnin ana omurgasn oluturduu Suriye Demokratik Güçlerine destek veren yaklak 2 bin askeri mevcut.

DEAllarn bulunduu alanlar, Frat nehrinin orta kesimlerinde yer alyor. ABDli yetkililer bu alanlar temizlenmesinin, Türkiyenin askeri operasyonlar nedeniyle yavaladn savunuyor.

MATTSTEN MENBç AçIKLAMASI

Mattis, Menbiçe yönelik herhangi bir hareketlilik görmediklerini, buras konusunda Türkiye ile herhangi bir tkanklk olmakszn görümelerin devam ettiini söyledi.

Ana Sayfaya Git