Seçim arifesinde Netanyahu'yu bekleyen yolsuzluk dosyaları

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 2 hafta sonraki genel seçimin ardından "rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma" dosyaları bekliyor

Haberler 27.03.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Seçimin eiindeki srailde, iktidar için sk bir yara giren Babakan Binyamin Netanyahuyu 3 yolsuzluk dosyas bekliyor.

Netanyahu hakknda, 4000 numaral rüvet ald ve görevi kötüye kullandna, 1000 ve 2000 numaral yolsuzluk ve görevi kötüye kullandna ilikin dosyalar nedeniyle iddianame hazrlanmas beklenirken, srail Babakan 3000 numaral yolsuzluk dosyasndan ise akland.

Seçime sadece 2 hafta kala Babakan hakknda yeni suç dosyas açlabilecei belirtiliyor.

srail Basavcs Avichai Mendelblit, Netanyahu soruturmasnda iddianameyi mahkemeye sunmadan önceki son aama olan ifade ilemini seçim sonuçlarn etkilememek adna 9 Nisan sonrasna erteledi.

- Netanyahuya yönetilen suçlamalar nelerdir?

srail Babakan, 4000 numaral telekomünikasyon yolsuzluu soruturmas kapsamnda, Shaul Elovictchin sahibi olduu Bezeq medya irketine ait Walla News adl internet sitesinde, Netanyahu ailesi lehine haberlere yer verilmesi karlnda söz konusu irkete 276 milyon dolar deerinde mali imtiyaz salamakla suçlanyor.

1000 numaral dosyada ise Netanyahunun 2007 ila 2016 yllar arasnda i adamlarndan hediye ad altnda 283 bin dolar deerinde puro, ampanya, mücevher ve uçak bileti ald iddia ediliyor.

2000 numaral dosyada da Netanyahunun, kendisi ve ailesi lehine haber yaplmas için Yedioth Ahronoth gazetesinin sahibi ve yayncs Arnon Mozes ile gerçekletirdii toplantlar yer alyor. Dosya, Netanyahu ve ailesi hakkndaki olumlu haberlere karlk Yedioth Ahronothun rakibi srael Hayom gazetesine bask yapld iddiasn da barndryor.

- Netanyahu hakkndaki suçlamalar son bulmad

srail yerel basnnda 21 Martta Basavclk Ofisinin Netanyahu hakknda, Seadrift Coke irketinin satndan elde ettii yüksek kara ilikin yeni dosya açmay planladna dair iddialar yer alyor.

Haaretzin haberine göre, Netanyahunun srail polisi tarafndan akland, srailin Alman denizaltlarn satn almasna ilikin 3000 numaral dosya hakknda soruturmaya katlan yasa uygulayclar, bunun açk bir çkar çatmas olduunu ifade etti.

- Denizaltlar üreten firma ile Netanyahu arasndaki iliki

Netanyahu, 2007de ana muhalefet partisinin lideriyken ABD Teksas merkezli ve yeeni Nathan Milikowsky tarafndan yönetilen Seadrift Coke adl irketten 4 milyon ekele hisse satn ald.

Denizalt imalat için çelik üreten bu irket, daha sonra Ohio merkezli GrafTech adndaki baka bir firmaya satld. GrafTech firmas da söz konusu denizaltlarn satn gerçekletiren Alman firmas Thyssenkruppun tedarikçileri arasnda yer almas dikkati çekiyor.

Netanyahu, irket hisselerini 2010da sattn ifade ediyor. Netanyahunun 4 milyon ekele satn ald hisseleri, 16 milyon ekele satt iddia ediliyor.

Netanyahuun, askeri kurumlara haber vermeden Alman denizaltlarnn Msra satna onay verdii de son dönemde ortaya çkan bir gelime.

- Mendelblitin Netanyahu hakkndaki iddianame hazrlama niyetini açklamasnn ardndan ne olacak?

Adalet Bakanl yaymlad açklamada, Basavc Mendelblitin iddianame hazrlama plannn nihai karar olmad, nihai karar verilmeden önce Babakan Netanyahunun ifadesinin alnacan bildirdi.

fade sürecinin tamamlanmasnn ardndan iddianame konusunda kesin kararn verilecei kaydedildi.

- Netanyahu ifadesini ne zaman verecek?

Netanyahunun ifadesini seçimden önce vermesi bekleniyordu ancak Basavc seçimlere müdahale etmekle suçlanabilecei endiesiyle, Babakann avukatlarnn bavurusuyla tarihi seçim sonrasna erteledi.

Adalet Bakanl ifade süreci için net takvimin en ksa sürede belirleneceini kaydetti.

- Netanyahu hakknda iddianamenin hazrlanaca kesin mi?

Tel Aviv Üniversitesine bal srail Demokrasi Enstitüsü, yapt bir çalmada, basavcnn ifade aldktan sonra yeni edinilen bilgiler nda iddianame hazrlama kararndan vazgeçebilecei bilgisini veriyor.

çalma, 2016 verilerine göre ifade alnmasnn ardndan dosyalarn yüzde 41inin kapandn gösteriyor.

fadenin tek seferde alnd ancak üst düzey yetkililer için genelde 2-3 oturumda tamamlanabilecei belirtiliyor.

- Yeniden babakan olursa, iddianame hazrlanmas halinde Netanyahunun istifa etmesi gerekir mi?

Enstitünün çalmasnda, tüm yasal prosedürler tamamlanp nihai karar verilmeden srail babakannn iddianame hazrlansa bile istifa etmesi gerekmedii ifade ediliyor.

- Daha önce hapis cezas alan srail babakan oldu mu?

Eski srail Babakan Ehud Olmert hakkndaki yolsuzluk suçlamalar nedeniyle 2009 ylnda istifa etmi ve Mays 2014te 6 yl hapis cezasna çarptrlmt.

Olmert hapse girmi ve cezasnn üçte birini çektikten sonra serbest braklmt.

Ana Sayfaya Git