Sessizlik başladı

IRAK Ordusu ve Haşdi Şabi milisleri ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı peşmergeler arasında Kerkük'ün Altınköprü İlçesi'nde dün yaşanan şiddetli çatışmalar bugün yerini sessizliğe bıraktı. Bölgedeki çatışmaların durduğu belirtilen gazetecilerin bölgeye girişi yasaklandı.

Haberler 22.10.2017 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBYye bal pemerge güçleri ile Hadi abi ve Irak Ordusu arasnda iddetli çatmalarn görüldüü Altnköprüde silahlar dün gece sustu. Önceki gün iddetli çatmalarn görüldüü Altnköprüde dün sessizlik hüküm sürerken, pemerge güçleri bölgeye ynak yapmaya devam etti. Altnköprüde bulunan pemerge mevzilerine gazetecilerin giriine izin verilmezken, Erbil-Kerkük karayolu da asayi güçleri tarafndan kesildi. Bölgeye giden gazeteciler, Altnköprüye 8 kilometre mesafede kurulan kontrol noktasnda durdurularak, bölgeye girilerin yasaklanmas nedeniyle geri gönderildi.

IRAK ORDUSU UVAN KASABASINI ALDI

Bu arada, Irak Ordusu, bu sabah saatlerinde Kerkükün 20 kilometre kuzeydousunda bulunan uvan kasabasna girdi. Kürdistan Yurseverler Birliine bal pemergelerin kontrolünde olun uvanda herhangi bir direnile karlamadan giren Irak ordu birliklerinin kasaba merkezinde kontrolü ele geçirdii ifade edildi. Kürt nüfusun bulunduu Kerküke bal uvanda herhangi bir olumsuzluun görülmedii ifade edildi.

HAD AB TAKTAKA HAREKET EDP, GER çEKLD

uvan kontrol altna alan Irak ordusu ve Hadi abi milislerinden oluan kuvvetin, tank ve hummer zrhl araçlaryla daha sonra Erbilin Köysancak lçesine bal petrol kuyularnn bulunduu Taktak Bucana ilerledii belirtildi. Irak ordu birliklerinin Taktaka girmeden bir süre sonra çekildii bildirildi. Erbil ve Süleymaniye arasnda yer alan Köysancak lçesine bal Taktak Buca, Erbilin 98 kilometre güneydousunda. Irak birlikleri bugün girdikleri uvan Bucan da eride brakarak, Kerkük yönüne doru çekildi.

SÖZCÜ; BADAT ARTSIZ BR EKLDE DYALOG MASASINA OTURMAYACAK

Irak Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi, Kerkük krizi ile ilgili yazl bir açklama yapt. Açklamasnda, Badatn artsz Erbil ile diyalog masasna oturmayacan belirten Hadisi, öyle dedi;

Badatn artlar Irakn toprak bütünlüü, havayollar, snr kaplar, ülkenin doal kaynaklar, pemerge güçleri, güvenlik kurumlarnn teslimi, tartmal bölgelerin yasal uygulanmas, referandum sonucunun iptali ve Kürdistan Bölgesinin anayasaya kar her giriiminin engellenmesi olacaktr. Referandum ve sonucu hiçbir ekilde konuulmayacaktr. Irak Hükümeti, referandumun iptali için mahkeme kararna baldr. Federal hükümetin, parlamento kararn uygulamaya koyma kararna ek olarak, güvenlik, referandum sonucu, Kürdistan Bölgesinin tüm imtiyazlar bozulmutur.

IKBY GÜVENLK KONSEY: GAL ETTNZ YERLERDEN çEKLN

Müstearln Mesut Barzaninin olu Mesrur Barzaninin yapt, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Güvenlik Konseyi de Irak ve Hadi abi milislerinin dün Erbile 45 kilometre uzaklktaki Altnköprüye saldr düzenlemesine ilikin yazl açklama yapt. Güvenlik Konseyinden yaplan açklamada, uluslararas topluma Irakn saldrlarna müdahale edilmesi çarsnda bulunularak u ifadelere yer verildi:

Irak askerleri ve Hadi abi güçleri, rann destei ve ABDnin silahlaryla Kerkük-Erbil karayolundaki Altnköprüde pemerge güçlerine saldrd. Söz konusu saldrnn amac Erbilin güneyindeki Kutepeye girmekti. Ancak pemerge saldry geri püskürttü. IDle savata Iraka verilen silahlar u anda Hadi abi güçleri tarafndan Kürdistan halkna kar kullanlyor. Hadi abi güçlerinin 16 Ekimde yapt saldrlarla en az 100 binden fazla kii Erbil ve Süleymaniyeye göç etmek zorunda kald. Hadi abi, Kerkük, Tuzhurmatu ve Hanekinde Kürt ve Türkmenlere ait yüzlerce eve el koyarak yamalad. Hanekinde Kürtlere ait bölgelerde Hadi abi mensuplarnn bulunmasna kar çkan sivillere ate açld. Elimizdeki bilgilere göre, rannn desteiyle pemergeye kar kullanlan bu güçler, Esaybi Ehli Haq, Bedir Tugaylar, Ketaibi Hizbullah, Abbas Tümeni, Ali Ekber Tugay, Serayi Horan ve mam Ali güçleridir. Uluslararas topluluklar, Irak ve komu ülkeler Kürdistana yaplan bu saldrlar karsnda sessiz. Halkn korunmas için kurulan ordu bugün Kürdistan halkna kar kullanlyor. Irakn saldrlar bu ülkeyle birlikte yaama konusundaki korkuyu ortaya koymutur. Uluslararas topluluklarn Irakn saldrlarna kar tavr almas gerekiyor. Irak yönetimi de, Kürdistan halkna kar uygulad iddete son vererek, igal ettikleri bölgelerden geri çkmaldr.

Ana Sayfaya Git