SMDK'den BM'ye İdlib çağrısı

Suriyeli muhaliflerin çatı kuruluşu SMDK'nin Başkanı Enes Abde, BM'ye mektup göndererek rejim ve Rusya'nın İdlib'e saldırıları sonucunda yerinden edilen sivillere acil yardım çağrısı yaptı

Haberler 11.09.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Bakan Enes Abde, Birlemi Milletlere (BM) gönderdii mektupta, rejim ve Rusyann saldrlar neticesinde Türkiye snr hattna göç eden sivillere acil yardm çarsnda bulundu.

Suriyeli muhaliflerin çat kuruluu SMDKnin Bakan Abde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Güvenlik Konseyi bakan ve üyelerine hitaben bir mektup gönderdi.

Mektupta, Esed rejimi ve Rusyann dlibde iledii suçlara deinen Abde, sivil altyapdaki geni tahribat, rejimin Hamann kuzey krsaln ve dlibin güney krsaln ele geçirmesi, dier baz alanlarn kuatlmasnn sivillerin maduriyetini artrdn belirtti.

Abde mektubunda, bir milyondan fazla sivilin Türkiye snrna yakn bölgelere göç etmek zorunda kaldn, çadrlarda kalanlarn ise açk arazilerde barnmaya çaltn vurgulad.

SMDKden BMye dlib çars

Bu durumun sivilleri her türlü riske ramen deniz ötesi ülkelere kaçmay düündürdüüne dikkati çeken Abde, BMye dlib, Hama, Lazkiyenin Türkiye snr hattndaki bölgelerine BM Güvenlik Konseyinin 2165 ve 2449 sayl kararlar dorultusunda yardm gönderme çarsnda bulundu.

Abde, yerinden edilenler sorununa en iyi çözümün, 2254 nolu kararla belirlenen siyasi süreci hzlandrmak olduunun altn çizdi.

Abde, mektubunda, Yaklak 400 bin çocuun gidecek okulu yok. 150 bin kadar yakn zamanda yerinden edildi ve acil eitim hizmetine ihtiyaç duyuyor. ifadesini kulland.

Türkiye ve Rusya arasnda 17 Eylül 2018de imzalanan mutabakattan bu yana dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde 945 bin 992 sivil yerinden edildi. Ayn süre içinde rejim ve Rusyann saldrlarnda 219u kadn, 341i çocuk, bin 282 sivil öldü.

Ana Sayfaya Git