"Su damlasına hasret kaldık"

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin İdlib'e arkası kesilmeyen saldırıları neticesinde Türkiye sınırı yakınındaki arazilere sığınan siviller, barınabilmek için yardım bekliyor.

Haberler 07.08.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi ve destekçilerinin dlibde süren saldrlar nedeniyle Türkiye snr yaknndaki arazilere snan siviller, barnabilmek için temiz sudan gdaya pek çok yaamsal malzemeye ihtiyaç duyuyor.

Yanlarna alabildikleri birkaç parça eya ile rejim ve destekçilerinin saldrlarndan kaçan siviller, temiz su, barnma, yiyecek gibi temel yaam malzemelerinden yoksun yayor.

dlibde Türkiye snr hattndaki kamplara snanlardan brahim Sattuf, Esed rejiminin hava ve kara saldrs nedeniyle bu scakta göç etmek zorunda kaldk. Su damlasna hasret kaldk. Bir bardak suyu komumdan dileniyorum. dedi.

Sattuf, Etraf sinek ve pislik. Su deposu yok. Kendimizi temizleyeceimiz su yok. Ölümden kaçtk ancak burada da sefaletten öleceiz. çadrlara zemin lazm. Bu göç süreci hayatmda yaadm en zor dönem oldu. deerlendirmesini yapt.

Yüksek hava scaklklar nedeniyle çocuklar ve kadnlarn hasta olduuna dikkati çeken Sattuf , Bir kadn gece tuvalete giderken akrep soktu. Ertesi gün sabah bir çocuu da akrep soktu. çocuk vefat etti. Sabah çadrmda uyandmda önümde bir ylan gördüm. Ben hayvan deilim, insanm. nsani artlarda barnmak istiyorum. ifadelerini kulland.

- 85 yllk ömründe yaadm en zor anlar

dlibin güneyinde Termela köyündeki evini terk etmek zorunda kalan Ahmet Mevvas da ramazan aynn banda göç ettiklerini söyledi.

Mevvas, Bombalar üstümüze yamur gibi yad. Üzerimizdeki elbise ile çktk. Zar zor araç temin edip buraya vardk. çadr verdiler. Hasr üzerinde oturuyoruz. Evdeki eyalar getirmek istiyorduk ama evimiz ykld. Bir yere gidemiyoruz. Her ey lazm. diye konutu.

Bunlar, 85 yllk ömründe yaadm en zor anlar. diyen Mevvas, öyle devam etti:

Domates satcs gelip çadrn önünde park ediyor. Ne kadar olduunu soruyorum. 100 Suriye liras (1 Türk liras) dese dahi bizde o da yok. Ben buraya gelmek için borç alarak araca verdim. Bir domates, bir parça ekmek elde edersek geçiniyoruz. Yoksa Allaha ükrediyoruz. Ramazan aynda bazen su ile ekmekle orucumuzu açtmz oldu.

- Hem gurbetlik zor hem fakirlik

Sava uçaklarnn köylerini sürekli hedef almas sonucunda göç ettiklerini anlatan Mustafa Ali de Burada tuvalet yok. çadrlarn zeminleri yok. Talarn üzerinde kalyoruz. Akrepler ve ylanlar var. çok zor bir süreçten geçiyoruz. yok, para yok. Dar boazdan geçiyoruz. Hem gurbetlik zor hem fakirlik. eklinde konutu.

Yerinden edilen baka bir sivil Abdülhalim Yasin ise Evsiz kaldm. Zeytin aaçlarnn altnda kaldm. u an bize su ve ekmek lazm. Ben büyük bir aile babasym. yok. Ailemi nasl geçindireceim? ifadesini kulland.

- dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan beri muhaliflerin kalesi niteliinde bulunuyor. Halihazrda iç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve ran 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vard.

Rejim güçleri, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Rusyann Soçi kentinde imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor.

Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 13üncü toplant srasnda artan saldrlar, ayn younlukta sürdü.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusyann dlib mutabakatn imzalad 17 Eylül 2018den beri atekesi ihlal ederek gerçekletirdii saldrlarda 750 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Suriye nsan Haklar A (SNHR), Bear Esed ve destekçilerinin, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine 26 Nisan-27 Temmuzda düzenledii saldrlarda 208i çocuk, 140 kadn 781 sivilin yaamn yitirdiini duyurmutu.

Ana Sayfaya Git