Sudan’da rejim düştü

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in sokakların baskısı altında istifa etmesi ardından İstihbarat ve Güvenlik Servisleri, ülkedeki tüm siyasi tutukların serbest bırakılacağını açıkladı.

Haberler 12.04.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sudanda aylardr süren protesto eylemlerinin ardndan 30 yldr iktidarda bulunan Sudan Devlet Bakan Ömer El Beir istifa etmek zorunda kald. stihbarat ve ç Güvenlik servisleri, tüm siyasi tutsaklarn serbest braklacan açklarken, gözaltna alnan El Beir dün akam saatlerinde tutukland duyuruldu.

Sudan ordusu da önemli bir açklama yapacan duyururken, onbinlerce kii sokaklara çkarak sevinç gösterilerinde bulundu. Ulusal televizyon Perembe günkü programlarn iptal ederek, kitlenin sevinç gösterilerine yer verdi. Genelkurmay Bakan Kemal Abdulmaruf, vatandalar koruma sorumluluklarna uyacaklarn açklad.

Günlerdir bakent Hartumda askeri güçlerin karargah önünde toplanan eylemciler, Rejim dütü, rejim dütü diye sloganlar att. Sosyal alarda Sudanllar sevincini ifade etti. Bazlar Beir gitti, baardk diye yazd.

OLAANÜSTÜ AL LAN EDLD

Ülkede 3 aylk olaanüstü hal ve saat 22.00dan sonra sokaa çkma yasa ilan edildi. Anayasa askya alnd ve 2 yl boyunca ülkeyi askeri konsey yönetecek. Devlet Bakan Ömer El Beir de tutuklanarak görevinden uzaklatrld. Sudan hava sahas tüm uçulara kapatld. Geçi dönemi sonras seçimler yaplabilecek

BERN PARTSNE ASKER OPERASYON

Ordu birlikleri de bakentin bir çok sokana konuland. Köprüleri tuttu. Sabah saatlerinde askeri birlikler Ömer El Beirin Ulusal Kongre Partisinin ideolojik kanad slami Hareketin merkezlerine baskn düzenledi. Ulusal Kongre, Perembe günü Beir yanls gösteri yapmay planlyordu ancak bu plan da iptal oldu.

Cumartesi gününden beri ülkenin güçlü istihbarat tekilat defalarca eylemcileri datmaya çalt. Gaz bombalar kulland ancak sonuç alamad. Sal günü 6s güvenlik gücü eleman olmak üzere 11 kii bakentteki eylemlerde yaamn yitirdi. Aralk ayndan bu yana ölenlerin says 50yi geçti.

SUDANDA KUTLAMLAR YAPILIYOR

Sudandaki gelimeleri sca scana paylaan Avrupa medyas, Alaa Salah bir sembol olarak gösteriyor. Hartumda mimarlk örencisi olan Alaa Salahn, protesto gösterilerindeki danslar ve kadnlara yapt protestoya katln çarlar ile bir sembol haline geldii belirtiliyor. ngiliz gazetesi The Guardian, Salah ile röportaj yaptklarn belirterek Salahn Protestolarn ilk gününden itibaren sokaktaym. Ülkemi çok seviyorum, ailem beni böyle yetitirdi. Hiçbir siyasi geçmiim yok ve ülkem tüm siyasi fikirlerin üzerindedir. Sudandaki devrimi insanlarn benim fotorafm ile örenmi olmas beni mutlu ediyor. Fotorafmn çekildii gün 10 farkl toplantya katlm ve devrim iiri okumutum ve bu insanlar etkilemiti. Balangçta 6 kadndan oluan bir grup kadna ark söyledim ve onlar da bana elik etti ve bu grup büyüdü. sözlerine yer verdi. Gazete, Salahn okuduu iirden Mermi öldürmez, sessizlik öldürür sözlerinin protestolara damga vurduunu yazd.

ASKERLER KTDAR PARTS LDERLERN GÖZALTINA ALIYOR

Sudanda siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltna almaya baladn belirtti. ktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100den fazla yöneticinin Sudan istihbarat tarafndan tutakland belirtiliyor. Tutuklananlar arasnda partinin Bakan ve eski Savunma Bakan Abduurrahim Muhammed Hüseyinin de bulunduu örenildi.

SAVUNMA BAKANI AçIKLAMA YAPTI

Savunma Bakan, Devlet Bakan El Beirin gözaltna alndn ve 3 ay olaanüstü hal ilan edildiini bildirdi. Savunma Bakan ayrca, 1 ay boyunca 04.00-22.00 aras sokaa çkma yasa ilan ettik dedi.

ANLAMA YOLLARINI çOK DENEDK, YAPAMADIK

Sudan Savunma Bakan Avad bin Avf, Hükümetle anlama yollarn çok denedik, yapamadk. Daha sonra halkn da istei ve çounluu ile müdahale ettik dedi.

Ana Sayfaya Git