Görüş Bildir

Sudan’da rejim düştü

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in sokakların baskısı altında istifa etmesi ardından İstihbarat ve Güvenlik Servisleri, ülkedeki tüm siyasi tutukların serbest bırakılacağını açıkladı.

Sudan’da rejim düştü

Sudan’da aylardır süren protesto eylemlerinin ardından 30 yıldır iktidarda bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir istifa etmek zorunda kaldı. İstihbarat ve İç Güvenlik servisleri, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılacağını açıklarken, gözaltına alınan El Beşir dün akşam saatlerinde tutuklandığı duyuruldu.

Sudan ordusu da önemli bir açıklama yapacağını duyururken, onbinlerce kişi sokaklara çıkarak sevinç gösterilerinde bulundu. Ulusal televizyon Perşembe günkü programlarını iptal ederek, kitlenin sevinç gösterilerine yer verdi. Genelkurmay Başkanı Kemal Abdulmaruf, “vatandaşları koruma sorumluluklarına uyacaklarını” açıkladı.

Günlerdir başkent Hartum’da askeri güçlerin karargahı önünde toplanan eylemciler, “Rejim düştü, rejim düştü” diye sloganlar attı. Sosyal ağlarda Sudanlılar sevincini ifade etti. Bazıları “Beşir gitti, başardık” diye yazdı.

OLAĞANÜSTÜ AL İLAN EDİLDİ

Ülkede 3 aylık olağanüstü hal ve saat 22.00'dan sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Anayasa askıya alındı ve 2 yıl boyunca ülkeyi askeri konsey yönetecek. Devlet Başkanı Ömer El Beşir de tutuklanarak görevinden uzaklaştırıldı. Sudan hava sahası tüm uçuşlara kapatıldı. Geçiş dönemi sonrası seçimler yapılabilecek

BEŞİR'İN PARTİSİNE ASKERİ OPERASYON

Ordu birlikleri de başkentin bir çok sokağına konuşlandı. Köprüleri tuttu. Sabah saatlerinde askeri birlikler Ömer El Beşir’in Ulusal Kongre Partisi’nin ideolojik kanadı İslami Hareket’in merkezlerine baskın düzenledi. Ulusal Kongre, Perşembe günü Beşir yanlısı gösteri yapmayı planlıyordu ancak bu plan da iptal oldu.

 Cumartesi gününden beri ülkenin güçlü istihbarat teşkilatı defalarca eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Gaz bombaları kullandı ancak sonuç alamadı.  Salı günü 6’sı güvenlik gücü elemanı olmak üzere 11 kişi başkentteki eylemlerde yaşamını yitirdi. Aralık ayından bu yana ölenlerin sayısı 50’yi geçti.

SUDANDA KUTLAMLAR YAPILIYOR

Sudan'daki gelişmeleri sıcağı sıcağına paylaşan Avrupa medyası, Alaa Salah'ı bir sembol olarak gösteriyor. Hartum'da mimarlık öğrencisi olan Alaa Salah'ın, protesto gösterilerindeki dansları ve kadınlara yaptığı 'protestoya katılın' çağrıları ile bir sembol haline geldiği belirtiliyor. İngiliz gazetesi The Guardian, Salah ile röportaj yaptıklarını belirterek Salah'ın "Protestoların ilk gününden itibaren sokaktayım. Ülkemi çok seviyorum, ailem beni böyle yetiştirdi. Hiçbir siyasi geçmişim yok ve ülkem tüm siyasi fikirlerin üzerindedir. Sudan'daki devrimi insanların benim fotoğrafım ile öğrenmiş olması beni mutlu ediyor. Fotoğrafımın çekildiği gün 10 farklı toplantıya katılmış ve devrim şiiri okumuştum ve bu insanları etkilemişti. Başlangıçta 6 kadından oluşan bir grup kadına şarkı söyledim ve onlar da bana eşlik etti ve bu grup büyüdü." sözlerine yer verdi. Gazete, Salah'ın okuduğu şiirden "Mermi öldürmez, sessizlik öldürür" sözlerinin protestolara damga vurduğunu yazdı.

ASKERLER İKTİDAR PARTİSİ LİDERLERİNİ GÖZALTINA ALIYOR

Sudan'da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti. İktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutaklandığı belirtiliyor. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

SAVUNMA BAKANI AÇIKLAMA YAPTI

Savunma Bakanı, Devlet Başkanı El Beşir'in gözaltına alındığını ve 3 ay olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi. Savunma Bakanı ayrıca, "1 ay boyunca 04.00-22.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan ettik" dedi.

"ANLAŞMA YOLLARINI ÇOK DENEDİK, YAPAMADIK"

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, "Hükümetle anlaşma yollarını çok denedik, yapamadık. Daha sonra halkın da isteği ve çoğunluğu ile müdahale ettik" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi