Suriye iç savaşında ÖSO'dan Milli Orduya

Suriye'de barışçıl protestoların silahlı çatışmaya evrilmesiyle, rejim ordusundan ayrılan subaylar Özgür Suriye Ordusu gruplarını oluşturdu

Haberler 10.10.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ülkedeki iç savata muhalefetin meru askeri kanad olarak konumland. Bir dönem ülkedeki tüm cephelerde etkinken, rejime verilen d destek neticesinde güç kaybeden oluum, imdi Suriye Milli Ordusu adyla birleerek güç toplad.

Suriyede, Mart 2011de balayan barçl protestolarn Esed rejiminin iddetli müdahalesi sonucu çatmalara evrilmesi, yln sonundan itibaren rejim ordusuna bal ve deiim yanls subaylarn ordudan ayrlmasna sebep oldu.

Muhalif kitleleri korumak için bir araya gelen eski rejim askerleri, savunma sava odakl hareket edeceklerini duyurdu.

YEREL SAVUNMA GÜçLER

Yerel savunma güçleri haline gelen bu oluum daha sonra kendini ÖSO olarak tanmlad.

ÖSO, bir yldz daha ekledii Suriye bayrayla muhalefetin meru askeri omurgasn oluturdu ve Mart 2013te kurulan Suriye Geçici Hükümetinin askeri kanad olarak konumland. 2015e kadar geçen sürede, ülkenin büyük ksmnda etkin hale gelen ÖSO, Halep-dlib, Rakka-Deyrizor-Haseke, Hama-Lazkiye, Humus, am-Dera-Kuneytra-Suveyda cephelerinde savat.

ESEDN DESTEK VERD GÜç

Rusya ve ran destekli yabanc terörist gruplarn Bear Esed rejimine verdii destek, ÖSOnun 2016ya gelindiinde tüm cephelerde kuvvet kaybetmesine yol açt. ÖSO, Türkiyenin Austos 2016da balatt Frat Kalkan Harekatyla güç toplad. Zeytin Dal Harekat öncesinde de Halepin kuzeyinde ÖSOya bal 30 grup, 30 Aralk 2017de Milli Ordu adyla birleti.

Bu alann dnda kalan dlib kökenli 11 grup da 28 Mays 2018de Ulusal Özgürletirme Cephesi ad altnda bir araya geldi.

ki oluum, 4 Ekimde Milli Ordu ad altnda toplanarak, Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanlna baland.

Suriye Milli Ordusu (SMO), önceki gün Türkiyenin Fratn dousuna balataca harekatna destek vermek amacyla tatbikat düzenlemiti. SMOnun harekatta yer almas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git