"Suriye'de ABD, Rusya, rejim ve SDG savaş suçu işlemiş olabilir"

BM Suriye Soruşturma Komisyonu, Suriye'de ABD öncülüğündeki koalisyon, Rusya, rejimin ve YPG/PKK'nın eylemlerinin savaş suçları kapsamına girebileceğini duyurdu

Haberler 12.09.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Suriye Soruturma Komisyonu, Suriyede ABD öncülüündeki koalisyon, Rusya, rejimin ve YPG/PKKnn eylemlerinin sava suçlar kapsamna girebileceini bildirdi.

Komisyonun Suriyede insan haklar ihlallerini içeren Suriye Arap Cumhuriyeti Bamsz Uluslararas Aratrma Komisyonu Raporunda, taraflarn iledii sava suçlarna geni yer ayrld.

Ylbandan temmuz ayna kadar olan zamanda yaklak 300 görüme, uydu görüntüleri, fotoraf ve video analizlerine dayanlarak hazrlanan raporda, ABD öncülüündeki koalisyon, Rusya ve rejimin eylemlerinin sava suçlar kapsamna girebilecei vurguland.

ABD öncülüündeki koalisyon güçlerinin sürdürdüü hava saldrlarnda siviller ve askeri hedefleri ayrmak için gerekli önlemleri almadnn alt çizilerek, Komisyonun koalisyon güçlerinin saldrlarn dorudan askeri bir hedefe yöneltmediine dair makul gerekçeleri olduu ifade edildi.

Raporda, Suriyedeki ABD öncülüündeki koalisyonun hava saldrlarnn pek çok sivilin ölümüne veya yaralanmasna neden olduuna iaret edilerek, bu saldrlarn sava suçlar dahilinde olabilecei belirtildi.

- dlibe saldrlar

Rejim ve Rus uçaklarnn özellikle son dönemde dlib bölgesine yönelik yapt hava saldrlarnda salk kurulularn, okullar, pazar yerlerini ve tarm alanlarn hedef aldna dikkat çekilen raporda, bu saldrlarn da sava suçu tekil edebileceinin alt çizildi.

Komisyon raporunda ayrca, rejim ve destekçilerinin salk kurulularn sistematik olarak hedef ald vurgulanarak, salk kurulular ve salk çalanlarna yönelik böylesine kastl saldrlarn da sava suçu anlamna gelebilecei kaydedildi.

- YPG/PKKnn ihlalleri

Raporun açklanmasnn ardndan Komisyon üyeleri BM Cenevre Ofisinde basn toplants düzenledi.

Toplantda söz alan Komisyon üyesi Hanny Megally, Suriyede SDG adn kullanan YPG/PKK bölücü terör örgütünün Suriyedeki eylemlerinin de sava suçu olabileceini belirterek, Bu raporda, ayrca Koalisyon güçleri ve SDG tarafndan ilenen olas sava suçlar hakknda baz vakalara deindik. Geçen yllar içinde ben bu konular belgelemi olduumuzu düünüyorum. Dolaysyla gelecekte neler olduunu birlikte göreceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git