Suriye'de hakimiyet alanlarındaki değişim sürüyor

Terör örgütü YPG/PKK, Suriye'de Afrin'i kaybetmesine karşın son 4 ayda ülkenin doğusundaki işgalini genişletti . Son 4 ayda, terör örgütü ülke toprakları üzerindeki işgalini ABD desteğiyle yüzde 25'ten 28'e çıkardı.

Haberler 09.08.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsanlk dramnn devam ettii ve iç savan 7. yln doldurduu Suriyede, terör örgütü YPG/PKK, son 4 ayda ABD desteiyle ülke topraklar üzerindeki igalini yüzde 25ten yüzde 28e geniletti.

Suriyede, ABD, Rusya ve ran destekli yabanc terörist gruplarn etkisiyle ülkede hakimiyet alanlar deimeye devam ediyor.

HAKMYET ALANLARI GENLED

AAnn 18 Nisan ila 8 Austos tarihleri arasndaki döneme ilikin harita alan ölçümlerine göre, yaklak 4 ay zarfnda Bear Esed rejiminin ve terör örgütü YPG/PKKnn hakimiyet alanlarn genilettii, DEA ile muhaliflere ait alanlarn ise azald görüldü.

4 ay önce Suriye topraklarnn yüzde 58ini kontrol eden Esed rejimi bunu yüzde 1 artrd. Rejim güçleri, 185 bin 180 kilometrekare büyüklüündeki ülkenin 109 bin 136 kilometrekaresine hakim görünüyor.

RUSYANIN DESTEYLE HLAL EDLYOR

Esed rejimi son dönemde Astana Anlamasn yer yer Rusyann desteiyle ihlal ederek Dou Guta, Dera ve Kuneytra bölgelerini ele geçirmiti.

Terör örgütü YPG/PKK, Zeytin Dal Harekatnda Afrini kaybetmesinin ardndan yüzde 25lere gerileyen toprak igalini, ülkenin dousunda ilerletti.

Örgüt, ABDnin güçlü hava desteiyle Frat Nehrinin dousunda DEAn igalindeki bölgelerde ilerledi. Nisan ayndan bu yana, igalindeki alan 45 bin 967 kilometrekareden 51 bin 379 kilometrekareye kadar çkard. Böylece YPG/PKKnn Suriyede elinde tuttuu alann oran yüzde 25ten yüzde 27,7ye yükseldi.

3 NOKTADA VARLIINI SÜRDÜRÜYOR

Terör örgütü DEA ise Suriyede 3 noktada toplam 6 bin 40 kilometrekarede varln sürdürüyor. Yaklak 3 bin 700 kilometrekare kaybeden örgütün igal ettii ülke topraklarnn oran, nisan ayndan bu yana yüzde 3,3e dütü. DEA halihazrda Frat Nehrinin dousundaki baz köylerde ve Humusun dou krsal ile Süveyde ilindeki baz yerlerde varlk gösteriyor.

REJM GÜçLERNE BIRAKTILAR

Askeri muhalifler ve rejim kart silahl gruplar, amn dousundaki Dou Guta bölgesini nisanda kaybetmesinin ardndan, ülkenin güneyindeki Dera ve Kuneytray anlama gerei rejim güçlerine brakmak zorunda kald.

Böylece muhaliflerin ülke genelindeki hakimiyet alanlar 1,7 puan daralarak yaklak yüzde 10a denk gelen 18 bin 625 kilometrekareye geriledi. Halihazrda muhalifler ülkenin kuzeybatsndaki dlib, Halepin bat ve kuzey krsallar, Lazkiyenin Türkmenda ve Suriye-Irak-Ürdün snrndaki Tanif bölgesinde hakimiyetini sürdürüyor.

FIRAT KALKANI HAREKATI

Yaklak 18 bin kilometrekarelik alann 4 bin 147 kilometrekaresi ise Türkiyenin Frat Kalkan Harekat ve Zeytin Dal Harekat sahasnda yer alyor. Suriyenin dousunda 7 bin 700 kilometrekare büyüklüündeki Tanif bölgesi de halen ABD destekli muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.

Ana Sayfaya Git