Suudi Arabistan’a saldırıda ‘ABD’nin parmağı var’ iddiası

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mithat Baydur, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yapılan saldırıda ABD’nin parmağı olduğunu ileri sürdü. Prof. Dr. Baydur, “Trump’ın Orta Doğu politikasını beğenmeyen Pentagon’un, İran’a müdahaleyi hızlandırmak için saldırının arkasındaki akıl olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberler 20.09.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas likiler Uzman Prof. Dr. Mithat Baydur, Türkiye ile ABD tarafndan Suriyenin kuzeyine kurulmas planlanan güvenli bölge için yaplan ortak devriye çalmalarn, Suudi Arabistann petrol tesislerine yaplan saldry, ABD Bakan Donald Trump ile Pentagon arasndaki anlamazlklarn Türkiyeye etkilerini ve sonuçlarn deerlendirdi.

PENTAGON, TRUMPIN RANA SALDIRMASINI STYOR

Trumpn Türkiyeye kar daha yumuak bir politika izlediini ancak ABD Savunma Bakanl Pentagonun Türkiyeyi bir eylere mahkum etmek istediini vurgulayan Prof. Dr. Baydur, Özellikle srail lobisi ve ABDnin müesses nizam, eski ABD Bakan Barack Obamay da rana saldrya zorluyorlard. Obama tam tersi bir siyaset izledi. Trump gelince ondan beklenen de rana saldryd. Fakat Trump önümüzdeki sene bu aylarda seçime girecek ve ikinci kez seçilmek için, ran diz çöktürüp masaya oturtmu, Taliban da masaya çarm ve artlarn dikte ettirmi bir bakan olmak istiyor. Süreci, savasz ve kansz bir ekilde ilerletmeyi hedefliyor diye konutu.

BOLTON RANA SALDIRI LOBSNN BAINI çEKYORDU

srail ve ABD d politikasnn bölgede büyük bir hakimiyeti olduunu savunan Prof. Dr. Baydur, rana saldr ve bir ekilde rann vurulup zayflatlmas üzerine politika yaplyor. O ekibin sözcüsü olarak Ulusal Güvenlik Danman John Bolton mesela bu konuda srarc olunca, Trump, onu görevden ald. Bolton, rana saldr lobisinin ban çekiyordu. Trump, ran vurmak istemeyince birdenbire Suudi Arabistandaki Aramco irketine hava saldrs oldu ifadelerini kulland.

PENTAGON, TRUMPIN ORTADOU POLTKASINI BEENMYOR

ABDde seçim yaklat için Trumpn saldrsz bir ekilde ran masaya oturmak istediinin altn çizen Prof. Dr. Mithat Baydur, Fakat Pentagon da bunun uzun vadeli bir politika olduunu ve bir ekilde ran vurmak gerektiini söylüyor. Pentagon, Trumpa senin yapamadn ABDnin müesses nizam olarak yapp, ran burada mahkum ettireceiz, saldr hazrln hzlandracaz diyor. Saldr mutlaka olacak anlamna gelmez. Ama sahadaki dinamikler, Pentagonun, Trumpn Ortadou politikasn beenmediini, sorumlusunun ran olduunu söyleyerek, gereinin yaplmas için Trump zorladn gösteriyor. Dolaysyla kesin olmamakla birlikte, Suudi Arabistann petrol tesislerine yaplan saldrda Pentagonun parma olduunu ve saldrnn arkasndaki akl olduunu düünüyorum dedi.

SALDIRI DRONE LE YAPILDIYSA ABD çN TEHLKE çANLARI çALAR

Bin kilometre mesafeden hedefleri vuran bir drone varsa, ABD silah sanayisi için tehlike çanlarnn çalmaya baladn dile getiren Uluslararas likiler Uzman Prof. Dr. Baydur, bu durumda devletlerin milyarca dolar ödeyerek F35leri ve patriotlar almamalar gerektiini söyledi.

SUUD ARABSTAN SALDIRIYA HAZIRLIKLIYDI

Prof. Dr. Baydur, ABDnin, rana saldry çabuklatrmak için Suudi Arabistann da bu saldrdan haberdar olduunu neden düünmüyoruz. Suudi Arabistann, sadece iki tane rafinerisini kapatarak geçici olarak fiyatlarn yükselmesine itiraz olmayacaktr. Suudi Arabistann da saldrya hazrlkl olduu ihtimalini gözden uzak tutmamak lazm diye konutu.

MENBç OPERASYONU YAPILMALIYDI

Ortak devriye çalmalarnn Menbiçte de denendiini hatrlatan Prof. Dr. Mithat Baydur, Hatta devriye çalmalarna katlan ve emekli olan bir tugay komutan o kadar gezdik ama Menbiçe bir gün bile giremedik demiti. ABD, Türkiyenin beklentilerini karlamayacak ve beklentisine uygun dümeyen bir tutum içerisinde. Menbiçe girmek için hazrlklar yapld, yetkililerden bu yönde açklamalar da oldu ama ertelendi. Türkiyenin bu operasyonu beklemeden gerçekletirmesi gerekiyordu. O zaman ABDnin arabulucu gibi devreye girmesi Türkiyenin elini daha çok güçlendirebilirdi. Menbiç operasyonu önceden yaplmalyd, çok geç kalnd. Türkiyenin hala bu operasyonu yapacak gücü var ama ABD ile ilikiler daha da kötüye gider ve sonuç alamayabilir ifadelerini kulland.

GÜVENL BÖLGE PROTOKOLÜ LEMEYECEKTR

ABD Bakan Donald Trump ile Pentagon arasndaki anlamazlklarn, sahada Türkiyenin önünü görememesi ve salam politika izleyememesine neden olduunun altn çizen Prof. Dr. Baydur, Apar topar bir ekilde güvenli bölge için Türkiye ile ABD arasnda bir protokol yapld. Protokolün doru düzgün ilemeyeceini düünüyorum. Aslnda protokolün içi iyi doldurulamad. Protokoldeki asl tehlike, ABDnin sahada yaratt, giydirdii, donatt YPGyi Türkiyeden koruma strateji gibi durmasdr. Güvenli bölge için hazrlanan protokol, Türkiyenin, YPG konusundaki beklentilerini zaman içinde karlamayacak. Buna bal olarak Türkiye ile ABD arasndaki var olan ve giderek derinleen fay hatlarn da biraz daha derinlere tama ihtimali yüksek dedi.

Ana Sayfaya Git