Trump-Putin zirvesine doğru

ABD Başkanı Donald Trump, yarın Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile özel zirvede bir araya gelecek

Haberler 16.07.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trumpn gündeminde Rusyann ABD seçimlerine müdahalesine yönelik iddialar, Suriye, nükleer silahszlanma, Rusyann Ukraynadaki askeri faaliyetleri ve Kuzey Kore konular yer alacak

Putinin gündeminde ise Krmn ilhaknn tannmas, yaptrmlarn kaldrlmas ve ilikilerin normalletirilmesi olacak

ABD Bakan Donald Trump ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin yarn Finlandiyann bakenti Helsinkide bir araya gelecei özel zirvede ABDRusya ilikileri, ABD seçimlerine müdahale iddias, Suriye, nükleer silahszlanma, Rusyann Ukraynadaki askeri faaliyetleri, Krmn ilhak ve Kuzey Kore konular ele alnacak.

Finlandiya Cumhurbakan Sauli Niinistönün ev sahipliinde yaplacak zirve, yarn saat 13.00de Cumhurbakanl Saraynda balayacak.

kili görümelerin ardndan çalma yemeine geçilecek. Devamnda ise Trump ve Putin basn toplants düzenleyecek.

Yaklak 4 saat sürmesi beklenen, youn güvenlik önlemleri altnda gerçekleecek zirvede, ABDRusya ilikileri, ABD seçimlerine müdahale iddias, Suriye, nükleer silahszlanma, Rusyann Ukraynadaki askeri faaliyetleri, Krmn ilhak ve Kuzey Kore konular ele alnacak.

Trump ne istiyor?

Trump, dümanm deil, rakibim dedii Putinden, öncelikle nükleer programna son vermesi için Kuzey Koreye bask yaplmas konusunda yardm isteyecek. Trump, Rusyann Kuzey Koreye ekonomik destekte bulunmamasn ve bu kapsamda gizli olarak bu ülkeden kömür alnmamasn talep edecek.

Trumpn dier bir hedefi de Suriyede istikrarn salanmas için Rusyann desteini almak ve rann bölgeden uzaklatrlmasn salamak olacak.

Uluslararas terörizmle mücadelede Rusyadan destek bekleyen ABD Bakan, ayrca Souk Sava dönemi nükleer silahszlanma anlamasnn ihlaline de son verilmesini isteyecek.

Hafta içinde Brükselde yaplan NATO Zirvesinde düzenledii basn toplantsnda Trump, daha önce eletirdii selefi Barack Obama zamannda yaplan dier bir nükleer silahszlanmayla ilgili anlamann uzatlmasndan yana olduunu söylemiti.

Putin ne istiyor?

Putin ise öncelikle ABD ve Rusya arasndaki ilikilerin normalletirilmesini ve Krmn ilhak ile Ukraynadaki askeri faaliyetleri nedeniyle Rusyaya uygulanan baz yaptrm ve basklarn kaldrlmasn isteyecek.

Krmn ilhaknn tannmasn salamaya da çalacak olan Putin ayrca, Trumpn Rusyann 2016 ABD seçimlerine müdahale etmedii yönünde yeni bir açklama yapmasn talep edecek.

Helsinki zirvesi, Rusyann ABD seçimlerine müdahale ettii yönündeki iddialarn alevlendii ve müttefiklerin Washington ve Moskova arasndaki yaknlamadan endie duyduu bir dönemde gerçekleecek.

ABD seçimlerine müdahale iddias

ABD Adalet Bakanl, zirveden sadece 3 gün önce 12 Rus istihbarat görevlisini 2016 bakanlk seçimleri srasnda bilgisayar korsanl yapmakla suçland iddianameyi açklad. Demokratlarn zirveyi iptal etmesini istedii Trump, geri adm atmayarak programn devam ettirme karar ald.

Ayrca Trumpn bata Almanya olmak üzere NATO ülkelerini yeterince savunma yapmamakla suçladktan günler sonra yaplacak zirve, Avrupada Washington ve Moskova arasndaki yaknlama karsnda duyulan endieyi daha da artryor.

NATO Zirvesi srasnda geleneksel müttefii Avrupa ülkelerini sert ekilde eletiren Trumpn Putinle yapaca görüme eski ktada yakndan takip ediliyor. Trumpn olas tavizlerinin Avrupann güvenliini tehlikeye ataca deerlendirmesi yaplyor.

Putin kazanacak, geriye kalan herkes kaybedecek

ngilterede yayn yapan Guardiann köe yazarlarndan Natalie Nougayredee göre, zirvenin tek bir kazanan olacak.

Nougayrede bu noktada (Kazanacak) Arabayla golf sahasnda dolaan kii (Trump) deil, Sibiryada üssüz at binerken fotorafnn çekilmesinden holanan adam (Putin) ifadesini kulland.

ABD Bakannn müttefiklerini küçük düürdüünü, NATOyu sorguladn, AByi muhtemelen çin kadar kötü diye tanmladn belirten Nougayrede, Elbette ki geriye kalan herkes kaybedecek. deerlendirmesinde bulundu.

Karlksz jestler ve içi bo vaatler

ABDdeki düünce kuruluu Brookings Enstitüsünden Pavel K. Baev de zirvenin hem çok cesaret verici hem de son derece rahatsz edici olduunu kaydederek, Suriye, Kuzey Kore, ran gibi çok sayda zor ve çözüm isteyen konu olduunu ancak bunlardan hiçbirinde ilerleme beklemediini yazd.

Baev, sonucun karlksz jestler ve içi bo vaatler eklinde olacan ifade etti.

ABDli ve Rus liderler daha önce de Helsinkide bir araya gelmiti. Bunlar, 1975te Gerald FordLeonid Brezhnev, 1999da George BushMihail Gorbaçov ve 1997de Bill ClintonBoris Yeltsin görümeleri olarak kaytlara geçti.

Ana Sayfaya Git