Türk tarafı ilk kez masaya gitmiyor

Kıbrıs’ta 21 aydır süren müzakerelerde Enosis krizi büyüyor. Türk tarafı, Perşembe günü yapılacak rutin liderler görüşmesine KKTC lideri Akıncı’nın katılmayacağını açıkladı.

Haberler 23.02.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KKTC Cumhurbakanl kaynaklar, Akncnn Anastasiadisten iki talebinin olduunu, bu talepler yerine getirilmedii için Perembe günü ara bölgede yaplacak toplantya katlmayacan söyledi. Talepler; Anastasiadisin Enosisin okullarda kutlanmas kararnn yanl olduunu net bir ekilde ifade etmesi ve bu kararn uygulanmamas için somut bir adm atlmas.

Toplantya katlmama açklamas, çavuolunun ziyaretinin ardndan geldi

Türk Dileri Bakan çavuolu, 21 ubatta KKTCye bir ziyaret yapmt. KKTC lideri Akncyla görüen çavuolu, görümenin ardndan düzenlenen ortak basn toplantsnda Enosis kararyla, esasen Rum taraf gerçek niyetini ortaya koymutur ve o eski rüyalardan uyanmadn herkese göstermitir. Maalesef çok talihsiz bir admdr, zamanlamas bakmndan manidardr... Esasen, bu karardan sonra da Rum liderin bunu hafife almaya çalmas, tarihi bir olguyu basit bir atf olarak deerlendirmeye çalmas Rum tarafnn Adada kapsaml çözüme yönelik samimiyeti konusunda ciddi üphe uyandrmtr demiti.

Rum taraf, Türkiye ve Yunanistann 1974teki müdahaleye yasal zemin salayan garantörlüünün de kalkmasn istiyor. Türk taraf ve Ankarann itirazna ramen Rum tarafnn srar, müzakerelerde duraklamaya yol açyor.

çavuolu bu durumu da hatrlatarak Rum tarafnn, son derece kkrtc ve güvenlik konusunda da bizim ve Kbrs Türkünün ne kadar hakl olduunu da ortaya koyan bu hatalarndan dönmesi gerekiyor dedi.

Aknc: Yaanan olumsuzluklar görmezden gelemeyiz

Aknc da basn toplantsnda bir gazetecinin, Kbrs müzakereleri devam edecek mi? sorusuna u yant vermiti:

Rum lider Anstasiadis, Rum meclisinin ald kararn yanl olduunu söyledi. Bunu bizim duyacamz ekilde duyurmas lazm. Bu karar bertaraf etmesi lazm. Bütün bunlar deerlendireceiz ona göre karar vereceiz. Bir planlanm bir görüme var ama bu planlama çoktan yapld. Geçen ay yaplrken bu planlama bu yaananlar yaanmamt. Dolaysyla bu yaanan olumsuzluklar görmezden gelemeyiz. Bunlarn tamir edilmesi lazm, düzeltilmesi lazm. Bu konuda yaplan yanltan geri dönülmesi lazm. Yoksa biz müzakere sürecini kopardk, bitirdik, çökerttik böyle bir durum söz konusu deil.

Anastasiadis toplanty terk etmiti

Akncnn Cumhurbakan seçilmesinin ardndan yeniden balayan müzakerelerde, liderler haftada bir ya da iki kez görüüyor.

16 ubatta yaplan son görümede Anastasiadisin kapy çarpp çkmas, Enosis krizinin büyümesine sebep olmutu.

Konuyla ilgili açklama yapan Aknc, 16 ubattaki görümede taraflar konutuktan sonra Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kbrs Özel Danman Espen Barth Eidenin Rum meclisinin Enosis referandumunun (Kbrsn Yunanistana balanmas) Rum okullarnda kutlanmas yönünde ald kararn Kbrsl Türkler arasnda hakl bir kayg oluturduunu ve bu kaygnn bertaraf edilmesi için bir eylerin yaplmas gerektiini söylediini aktard. Aknc, bu srada Rum lider Anastasiadisin, Eidenin sözünü kesip, Benim artk söyleyecek bir eyim yok diye bardn ve kapy arkasndan sert bir ekilde vurup çktn anlatt.

Rum liderin toplanty terk etmesi üzerine yaplacak bir ey kalmadna iaret eden Aknc, Rum liderin kapy arkasndan sert bir ekilde vurarak çkt o toplantnn o hlini gördükten sonra oradan ayrldk diye konutu.

Anastasiadisin toplantda Rum meclisinin kararnn yanl bir karar olduunu söylediine de iaret etti. Aknc, Anastasiadise gerçek düüncesini kapal kaplar arkasnda deil, toplumuna da söylemesi çars yapmt.

Rum taraf yetkilileri ise Enosis kararnn büyütülmemesi gerektiini ifade ediyor.

Rum meclisinde Enosis karar

12 ubatta Rum kesiminin meclisi, Yunanistanla Kbrs adasnn birlemesini öngören 1950 tarihli Enosis kararnn okullarda kutlanmas karar almt. Bu karar, 1960larda Rumlarn Türklere saldrlarn tetiklemi, Adadaki iki toplum arasnda çatmalarn çkmasna yol açm ve 1974te Türkiyenin müdahalesiyle çatmalar sona ermi ve Ada BMnin gözetimindeki bir ara bölgeyle ikiye ayrlmt.

Bu snr kaldrmak ve iki toplumlu, iki devletli federal bir Birleik Kbrs için yaplan müzakereler, 12 ubattaki bu karar sebebiyle duraklad.

21 aydr bu gerçeklemeyen ikinci toplant olacak. Mays 2016da stanbulda yaplan Dünya nsani Zirvesi kapsamnda Cumhurbakan Erdoan liderlere bir yemek daveti vermi, bu daveti Akncy da davet etmiti. Anastasiadis müzakere sürecinde Akncnn lider kabul edilmesine tepki göstermiti. Önce yemee katlmadan Güney Kbrsa dönen Anastasiadis, 27 Maysta düzenlenecek olan toplantya da katlmamt.

Ana Sayfaya Git