Türkiye ile Rusya arasında; PYD düğümü

Soçi'deki kongreye Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye Kürdistan Demokrat Partisi ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi kongreye davet edildi.

Haberler 02.11.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya, Suriyenin siyasi geleceinin ekillendirilmesi için tüm etnik gruplar müzakere masasna oturtmaya hazrlanyor. Bu hedef dorultusunda balangçta Suriye Halk Kongresi olarak adlandrlan giriimin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi ad altnda 18 Kasmda düzenlenecei resmiyet kazand.

Rusya Dileri Bakanlnn Sal günü yapt açklamada, Rusyann Karadeniz kysndaki Soçi kentinde toplanacak olan kongreye davet edilen gruplarn isimlerine de yer verildi. Açklamaya göre Suriyeli Kürtlerden oluan üç grup; Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye Kürdistan Demokrat Partisi ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi kongreye davet edildi.

Dier davetliler arasnda Suriye Devlet Bakan Bear Esadn Arap Baas Partisi, Suriye Halk Kurtulu ve Deiim Cephesi, Suudi Arabistan destekli muhaliflerin oluturduu Yüksek Müzakere Komitesi ve Özgür Suriye Ordusu Güney Cephesinin bulunduu açkland.

Rusyann Türkiyenin terör örgütü olarak gördüü PYDyi kongreye davet ettii dün PYD kaynaklar tarafndan kamuoyuna duyurulmu, ardndan Rus Dileri Bakanlnn açklamasyla resmiyet kazanmt.

Türkiye: Kabul edilemez

Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln konuyla ilgili bir soru üzerine yapt açklamada, bu konuda giriimlerde bulunulduunu ve Rusyaya tepkinin iletildiini belirterek, Bunu kabul etmemiz asla mümkün deildir. PYDli ve YPGli olmayan Kürtlerin Kürt toplumunu temsilen oraya davet edilmesinde hiçbir sorun görmüyoruz. Ama PYD ve YPG, PKK terör örgütünün bir uzantsdr ve onun ne Astana ne Cenevre ne de bir baka toplantya davet edilmesi asla kabul edilemez dedi.

Rusyay Astanada temsil eden heyetin bakan Aleksander Lavrentyev ise katlmclarn kongrede ülkenin yeni anayasasyla ilgili konular tartmasn umduklarn belirterek, Bu forumda herkesin müzakere masasna oturup gelecekte neler yaplabileceini, anayasal reformun nasl balatlabilecei, zaman kaybetmeden yeni bir anayasa hazrlanmas, BM gözleminde meclis ve cumhurbakanl seçimleri düzenlenmesi için ne yaplmas gerektii gibi konular tartmasn umuyoruz. Bu çok yararl olacaktr dedi.

Lavrentyev, atekesin garantörü üç ülke; Rusya, Türkiye ve rann Astana toplants sonras yaynlanan ortak bildiride bu giriime destek ifade ettiklerini belirterek, çeitli silahl muhalif gruplarn temsilcilerinin Rusyaya gelerek görülerini dile getirme ve siyasi çözüm yolundaki çabalara katlma frsatn kaçrmamalarn umuyorum dedi.

Ankara ve ama dlib eletirisi

Astanadaki görümelerde dlibdeki durumu da ele aldklarn belirten Rus heyet bakan, Türk ve ran silahl kuvvetleri ve Rus askeri polisinin henüz gerekli gözlem noktalarnn hepsini oluturamamalar nedeniyle durumun son derece karmak olduunu belirterek, dlib bölgesindeki skntlarn, aralarnda Cebhet el Nusrann da bulunduu radikal gruplarn varlndan kaynaklandn söyledi.

Rus yetkili, Ankara ve am arasndaki mevcut tansiyonu ve duygusal yaklamlar anlyoruz. Ancak u an 3 milyonu akn sivilin bulunduu bölgede durumu istikrara kavuturmak için daha fazlasn yapmamz gerekiyor diye konutu.

am: Rusyaya güveniyoruz

Astanadaki görümelere katlan Suriye hükümet heyetinin bakan Bear Caferi de Soçide düzenlenecek kongreden memnuniyet duyduklarn ve Suriye hükümeti olarak kongreye katlacaklarn açklad.

Caferi, Suriye halkna kar yürütülen adil olmayan sava ve dökülen kan durdurmaya yardm edecek her tür giriime açk olduklarn ve bu tür bir kongrenin zamannn geldiini söyledi. Caferi ayrca Suriyenin egemenlii ve toprak bütünlüünü her zaman desteklemi dost bir devlet olarak Rusyaya güvendiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git