"Türkiye ne alacağıyla ilgili kararı kendisi verir"

NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Başkanı Madeleine Moon, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi almasının kendi kararı olduğunu belirterek, "Türkiye ne alacağı ile ilgili kararı kendisi verir." dedi.

Haberler 16.04.2019 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antalyada 12-14 Nisan tarihlerinde düzenlenen ve dün sona eren NATO PA 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz Orta Dou Özel Grubu Ortak Toplantsna katlan Moon, Türkiyenin Rusyadan S-400 hava savunma sistemi almas ve Türkiyenin NATOda üstlendii rol hakknda AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Türkiyeyi güçlü ve aktif bir NATO müttefiki olarak tanmlayan Moon, Türkiye, çok kritik olaylarda ve süreçlerde önemli roller üstleniyor. Afganistan, Irak ve Kosovadaki rolünü buna örnek gösterebiliriz. Türkiye, NATO için sorumluluk alabilen, güçlü ve salam bir müttefik. ifadesini kulland.

Moon, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergin, Türkiyenin S-400 almasnn kendi karar olduu açklamasna dikkati çekerek, Sekreter Stoltenberg hakl. Türkiye ne alaca ile ilgili karar kendisi verir. Ayn ekilde her NATO üyesi ülkenin satn ald ey o devletin karardr. NATO, kimseye ne alacan ya da ne yapacan söylemez. Bu NATOnun çalma tarz deildir ama her tercihin bir sonucu olduunu da bilmek gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin S-400 tercihinin NATO sistemlerinin güvenlii ve F-35ler ile entegrasyonu konusunda risk içerdiini aktaran Moon, Ben bir siyasetçiyim, teknisyen ya da mühendis deilim, Dileri Bakan (Mevlüt) çavuolu ile görütüümüzde Bu ii uzmanlarna brakalm. dedik fakat unu ifade etmeliyim ki, Türkiye istedii her eyi alma hakkna sahip. diye konutu.

Moon, Türkiyenin Suriyede yaanan insanlk dramnda üstlendii role de deinerek, Türkiyenin Suriyelilere yapt yardmlarn ve kriz sürecinde ald sorumluluun deerli bir örnek olduunu belirtti.

Türkiye, Suriyelileri yalnzca güvenli alanlarda misafir etmiyor, ayn zamanda onlar ehirlere ve sosyal hayata dahil ediyor. diyen Moon, öyle devam etti: Bu çabalarn çok önemli olduunu düünüyorum. En nihayetinde insanlar bir gün evlerine dönecekler ancak dönecek insanlarn çocuklarnn eitime ve kendisini güven içerisinde hissetmeye ihtiyac var. Gelecek nesil Suriyede yeni bir ülke ve gelecek ina edecek yani Türkiye gelecekteki Suriye için çok kymetli bir temel ina ediyor. Türkiyenin, Orta Dounun istikrar konusunda oynad önemli role de deinen Moon, DEAa kar verilen mücadeleyi önemli bir baar olarak tanmlad.

Türkiyenin kendi hava savunma sistemine sahip olma hakk var

NATO PA Bakan Yardmcs Franklin Van Kappen de NATOnun en önemli üyelerinden birisi olan ve Avrupa ile Orta Dou arasndaki ilikilerde köprü vazifesi gören Türkiyenin NATOnun parças olmasndan büyük memnuniyet duyduklarn dile getirdi.

Kappen, Türk ordusunun NATOnun ikinci büyük ordusu olduunun altn çizerek, Bu nedenle Türkiyenin NATOnun bir parças olmasndan mutluluk duyuyoruz ve öyle kalmasn istiyoruz. Türkiyeyi yanmzda tutmak istiyoruz. diye konutu.

Kappen, Türkiyenin S-400 hava savunma sistemi almak istemesine de deinerek, bu talebin her iki tarafn da bak açsyla deerlendirilmesi gerektiini kaydetti.

Türkiyenin uzun dönemdir Patriotlar için talepte bulunduunu, buna ramen alamadn dile getiren Kappen, Türkiyenin kendi hava savunma sistemine sahip olma hakk var. dedi.

Kappen, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu tarafndan S-400lerin NATO sistemleri için risk tekil etmediini güvence altna almak için önerilen ortak teknik çalma grubunun da iyi bir adm olacan ifade etti.

NATOnun S-400 konusundaki endielerini de vurgulayan Kappen, S-400 sistemleri üzerinden Rusyann NATO sistemlerine erime ihtimalinin bütün müttefik ülkeleri tehlikeye atabileceinin altn çizdi.

Kappen, Hollanda ve Türkiye arasnda daha önce yaanan sorunlara da deinerek, iki ülke tarafndan geçen hafta Amsterdamda gerçekletirilen Wittenburg Konferansn ilikilerin normale dönmesinde önemli bir adm olarak gördüünü belirtti.

Kappen, unlar kaydetti: Amsterdamdaki konferansa katlamadm ama orada olanlardan her iki ülke temsilcilerinin de çok mutlu olduunu duydum. ki ülke yeniden bir araya geldik, ilikilerimizi düzeltiyoruz. Biz NATO ailesindeyiz, baz farkllklarmz var ama birlikte ayn ortak deerleri ve ortak tehditleri paylayoruz. Bu dünyada hiçbir ülke gelecein zorluklarn tek bana karlayamaz. Bunu ancak ayn fikirdeki ülkeler ile yapabiliriz ve biz ortak akla sahibiz.

Türkiye bölgesindeki istikrarn korunmasnda kilit role sahip

NATO PA Akdeniz ve Orta Dou Özel Grubu Bakan Philippe Folliot da Türkiyenin NATO içinde yalnzca çok önemli roller üstlenen bir müttefik deil ayn zamanda bölgesindeki istikrarn korunmasnda kilit role sahip bir ülke olduunu söyledi.

NATO üyeleri arasnda zaman zaman baz görü ayrlklar olabileceini aktaran Folliot, bu durumun normal görülmesi gerektiini ve baz uluslararas politikalarda farkl bak açlarna sahip olmann olaan bir durum olduunu ifade etti.

Folliot, Türkiyenin S-400 talebiyle ilgili de deerlendirmede bulunarak, Türkiyenin yalnzca S-400 deil istedii silah almakta özgür olduunu vurgulad. Folliot, NATO üyesi her ülkenin kendi çkarna ve ihtiyacna göre hareket etmekte özgür olduunu söyledi.

Her zaman üye devletler arasnda özgürlük ile ittifak ruhu arasnda bir denge bulmamz gerektiine inanyorum. diyen Folliot, Türkiyenin de Rusya gibi NATO üyelerine ve ittifaka yakn ülkelere kar saldrgan politikalar yürütebilen bir ülke ile ilikilerinde dengeyi korumas gerektiini belirtti.

Folliot, bu dengenin ABD dahil tüm NATO üyeleri tarafndan gözetilmesinin önemine iaret etti.

Ana Sayfaya Git