Türkiye’de; 'İdlib' alarmı

İdlib operasyonu için geri sayım başlarken, Türkiye olası 4 milyon Suriyeli'nin sığınma isteyebileceği ihtimali üzerine alarma geçti.

Haberler 31.08.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeybatsnda yer alan Hatayn karsndaki dlib kenti, ülkedeki iç savan balamasyla birlikte muhaliflerin kontrolüne girdi. 1,5 milyon nüfusa sahip Lazkiye, Halep ve Hama ile komu olan tarm kenti dlibin nüfusu, rejim kontrolüne giren bölgelerden kaçanlarn snmasyla birlikte 4 milyona ulat.

REJM KARITLARININ SON KALES

Frtna öncesi sessizliin hakim olduu dlib, u anda ülkede muhaliflerin son kalesi olarak biliniyor. Birçok grubun bulunduu kentin kontrolünü HT olarak adlandrlan Heyet Tahriri am elinde bulunduruyor. Bünyesinde 70 bin civarnda savaç barndran radikal dinci örgüt HTnin yan sra kentte dier muhalif gruplarn oluturduu Suriye Ulusal Özgürletirme Cephesinin de 30 bin civarnda silahl gücü bulunuyor.

REJM SALDIRISI AN MESELES

Suriye rejiminin kontrolü salad bölgelerdeki muhaliflerle yaplan anlamalar ile sivillerin gönderildii kent olan dlib, Derada kontrolü salayan Esad rejimi tarafndan yeni hedef olarak belirlendi. Astana mutabakat kapsamnda çatmaszlk bölgesi ilan edilen dlib, muhtemel operasyon nedeniyle dünyann gözünü çevirdii adres oldu. Zaman zaman havadan ve karadan ate altna ald kentin çevresine askeri ynak yapan rejim güçleri, 9 Austos günü dlib krsalna havadan; Suriye Arap Ordusu ile ibirlii sizi militan ve teröristlerin hakimiyetinden kurtaracak, sizin ve ailenizin hayatn koruyacak. Suriyede dierlerinin yapt gibi siz de yerel uzlaya katln yazl bildiriler atarak operasyonun her an olabilecei mesajn yinelemi oldu.

OPERASYON KATLAMA YOL AçAR ENDES

Suriye rejimi tarafndan terörist ilan edilen çounluu HT üyesi, 100 bin civarnda silahl unsurun bulunduu dlibe yönelik olas operasyon, kentteki 4 milyon sivili de tehdit ediyor. Esad rejimi terörist olarak tanmlad muhalifleri hedef alacan duyursa da silahl güçlerin sivillerin bulunduu kent merkezinde yer almas, yaplacak operasyonda terörist-sivil ayrm yaplamayaca ve bunun da katliama yol açaca belirtiliyor. Ar sonuçlar olabilecek operasyonun yaplmamas için Astana süreci ile dlibde garantör ülke olarak yer alan Türkiye, Rusya ve ran operasyon seçenei dndaki çözüm yollar için diplomasi trafii yürütüyor.

SAHADA DA HAREKETLLK YOUNLATI

Rejimin olas operasyonuna kar kentte, HT ve dier silahl gruplar da teyakkuza geçti. Silahl gruplar, kentin etrafna hendekler kazarak rejimin olas kara operasyonuna kar hazrlk yapyor. Muhalif gruplar, ellerindeki son kale olan ve etrafnda savunma hatt oluturulan dlibin kaybedilmemesi için farkl bölgelerden de kente takviye güç kaydryor.

TSKNIN 12 GÖZLEM NOKTASINA TAKVYE YAPILDI

Astana mutabakat kapsamnda varlan anlamayla Türkiye, Rusya ve ran; dünyann yakndan takip ettii dlibde, askeri güç bulunduruyor. Gerginlii Azaltma Kontrol Gücü olarak dlibde u anda Türkiye 12, Rusya 10 ve ran 7 gözlem noktas ina etti. çatmaszlk bölgesi ilan edilen dlibde, 3 ülke askerleri atekesin etkinliinin artrlmas, insani yardmlarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüü için uygun artlarn salanmas ve ihtilafn barçl yollarla çözülmesi için uygun koullarn oluturulmasna destek salanmas amacyla ina edilen gözlem noktalarnda görev yapyor. Afrinin güneyi, Halepin bats, Hamann kuzeyi ve Lazkiyenin güneyindeki 12 noktada TSK tarafndan kurulan gözlem noktalarna, yaanan son gelimelerin ardndan takviyeler yapld. Hatayn Reyhanl ilçesinden snr geçen zrhl araç ve personeller, sevk edildikleri alarm durumuna geçilen gözlem noktalarnda görev yapmaya balad.

OPERASYON BALARSA SVLLERN KAçI NOKTASI TÜRKYE

Askeri harekat seçeneinin devre d braklmas için diplomatik çalmalar sürerken, en kötü senaryoda rejimin balataca bir operasyonda hedef olabilecek sivillerin tek kaç noktas ise Türkiye. çatma durumunda kentte yaayan 4 milyona yakn Suriyelinin, Hatay snrna dayanmas kaçnlmaz gözüküyor. Türkiye bu nedenle rejimin dlibe yönelik operasyona kar çkyor. TSK hem dlibdeki gözlem noktalarnda, hem de snr hattnda teyakkuz durumuna geçerken, dier resmi kurumlar da oluabilecek göç dalgasna kar çalma yürütüyor. Olas operasyonla snr hattna yönelebilecek sivillerin ilk etapta Türkiye snrna yakn noktada Suriye tarafndaki Atme kamp ve civarnda tutulmas hedefleniyor.

DLBDE BEKLENT VE UMUT: TSK

Frtna öncesi sessizliin hüküm sürdüü dlibde 4 milyona yakn sivil, rejimin olas operasyonunu nedeniyle tedirgin. dlibde milyonlarca insann endie içerisinde olduunu ifade eden siviller, kentte çözümün TSK tarafndan salanmasn istiyor. Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan düzenlenen Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekatlar ile Carablus ile Afrin arasndaki bölgenin terör örgütlerinden arndrlarak özgürletirildiini anlatan kentteki siviller, benzer bir harekat ile dlibin de HT ve dier silahl unsurlardan temizlenerek huzura kavuturulmasn arzuladklarn ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git