Türkiye'nin Musul ve Basra başkonsoloslukları ilkbaharda açılacak

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Musul ve Basra başkonsolosluklarının ilkbaharda yeniden faaliyete başlayacağını bildirdi.

Haberler 18.02.2020 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yldz, Irakn bakenti Badattaki Büyükelçilik binasnda düzenledii basn toplantsnda, ülkedeki gazetecilerin sorularn yantlad.

Türkiye-Irak ilikilerinin daha da güçlendirilmesi için özenle çaltklarn ifade eden Yldz, Siyasi ve ekonomik ilikilerimizin teminat, iki ülke insan arasndaki kuvvetli ba ve muhabbettir. Orta Douda iki ülke halklar arasnda güçlü muhabbetin olmas ender bir durumdur. likilerimizin insani boyutunu da gelitirmek bizim için stratejik önemdedir. dedi.

Büyükelçi Yldz, Türkiyenin Iraktaki temsilcilik an geniletmeye devam ettiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Önümüzdeki dönemde Musul ve Basrada da temsil amz gelitirmi olacaz. Musul ve Basra bakonsoloslarmz sahada. Buralardaki temsilciliklerimiz için yerler tespit edildi ve ilkbaharda faaliyete geçilecek. Necef için de Irak makamlarndan onay almtk. Musul ve Basra açl sonras hedefimiz Necefteki bakonsolosluumuzun açlmas olacak. Kerkük için de Irak makamlarndan onay bekliyoruz. Necef ve Kerküke gittiimizde oradaki insanlarn buralarda bakonsolosluk açlmas talepleriyle karlayoruz. Irak hükümeti bu talepleri yerine getirirse Irak halknn talebini karlam olacak.

IRAKLILARA VZE UYGULAMASI

Türkiyeye seyahat etmek isteyen Irakllara yönelik vize uygulamasnda deiiklie gidileceini aktaran Yldz, 15 Nisan 2020den itibaren elektronik vize uygulamasna son verilerek Iraktan Türkiyeye seyahatin etiket vize uygulamasyla sürdürüleceini kaydetti.

Yldz, yeni uygulamaya geçi nedenlerini ise Irakllarn, Türkiyeyi ticaret, salk ve turizm için ziyaret etmesi Türkiyenin faydasnadr. Vize uygulamas bu temellere dayal olarak sürdürülecek. Bu çerçevede vize bavurusunda kolaylklar salanacak ve daha effaf bir yöntem izlenecek. sözleriyle anlatt.

Türkiyeyi 2019da ziyaret eden Irakl saysnn 1 milyon 375 bin olduunu sözlerine ekleyen Yldz, bunun son yllar için bir rekor nitelii tadn ifade etti.

Yldz ayrca Türkiyenin en çok ihracat yapt 4üncü ülke konumundaki Irak ile Türkiye arasndaki ticaret hacminin 2019 sonunda 15,8 milyar dolar bulduunu ve bunu 20 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulad.

Ana Sayfaya Git