Yemen'de Salih sonrası "siyasi ittifaklar"

Yemen'de devrik Cumhurbaşkanı Salih'in öldürülmesinin ardından Husiler yalnızlığa itilirken, yeni ittifakların ilk nüveleri oluşmaya başladı

Haberler 17.12.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yemende eski Cumhurbakan Ali Abdullah Salihin öldürülmesinin ardndan yeni ittifak haritalar da ekillenmeye balad.

Suudi Arabistann öncülük ettii koalisyon güçleri bünyesindeki ikinci büyük güç olan Birleik Arap Emirlikleri (BAE) ile Islah Partisi arasndaki dikkat çeken yaknlama ve stratejik açdan müttefiksiz kalan Husilerin yalnzlamas Yemende farkl bir sahneyi ortaya çkt.

ISLAH PARTS VE YEMENDE çÖZÜM SEçENEKLER

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan, geçen çaramba günü Islah Partisi Genel Bakan Muhammed Abdullah el-Yedumi ile Genel Sekreteri Abdulvahhab Ahmed el-Ansi ile bir araya geldi. Bu görüme, BAEnin ilk, Suudi Arabistann ise bu balamdaki ikinci görümesi oldu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensinin Islah Partisi yetkilileriyle bir araya gelmesi uzmanlar için dikkat çeken bir nokta olmasa da Abu Dabi Veliaht Prensiyle gerçekletirilen görüme tartmalara neden oldu.

Uzmanlar, Yemendeki en büyük partilerden biri olan, siyasi olarak slami bir geçmie ve düünsel anlamda da Müslüman Kardelere yaknlyla bilinen Islah Partisinin, hvan terörist olarak tanmlayan Suudi Arabistan ve BAEnin iliki kurabilecei siyasi oluumlar arasnda görmese de, yaplan kar ve zarar hesaplar, bölgesel ve yerel güç dengeleri ve tüm bunlara ilaveten, Salihin ölümünün akabinde Yemende yaanan gelimeler, Yemenlileri, Cumhurbakan Abdurabbu Mansur Hadi ve meru hükümetine kar darbe yapan Husilerle mücadelede birlik olma seçeneine itmi gibi görünüyor.

Islah Partisinin de hvan ile hiç bir balantsnn olmad, Yemendeki tarihsel reform hareketinin bir uzants olduu yönündeki söylemi, BAE yönetimi ile ilikiye kap açyor.

Islah Partisi Basn Dairesi Bakan Adnan el-Adini, Yemen merkezli Belqees televizyonununda yer alan açklamasnda, Genel Bakan Yeduminin, Cumhurbakan Hadi ile çaramba günü stanbulda düzenlenen slam birlii Tekilat (T) Zirvesine katld ve oradan özel bir uçakla Suudi Arabistann bakenti Riyada gittii bilgisini paylam ve BAE ile Islah Partisi arasnda hiç bir sorun olmadn kaydetmiti.

BAE Dilerinden Sorumlu Devlet Bakan Enver Karka da perembe günü Twitter hesab üzerinden yapt açklamada, Islah Partisi, yakn bir geçmite hvanla olan ban kopardn duyurdu. imdi, niyetleri snamak ve Yemen ile içinde bulunduu çevrenin menfaatini öncelemek için önümüzde frsat var. Esnek bir ekilde çalyoruz, hedefimiz bölgenin güvenlik ve istikrar. ifadelerini kullanmt.

- RAN PROJESNE KARI DREN CEPHESNN GÜçLENDRLMES

Salihin ölümüyle birlikte Yemen krizinin, rann Yemen ve Ortadoudaki projesine kar direnecek, geni halk tabanna sahip yerel siyasi güçlerin ittifak kurmasyla sonlandrlabilecei düüncesi arlk kazand. Yemen ordusu ve Halk Direni Güçleri (HDG) bünyesindeki en çok savaç saysna sahip taraflardan biri olan Islah Partisi, bu özelliiyle de BAE ile arasndaki yaknlamay salam gibi görünüyor.

Uzmanlara göre BAE, Islah Partisiyle yaknlaarak, Salihin kurucusu olduu Genel Halk Kongresi (GHK) Partisini meruiyete destek verenlerin safna katlmas konusunda tevik etmeyi amaçlyor. GHKnin önünde de Salihin ölmesi ve Husilerin yönetimi tekellerine almas nedeniyle bu cepheye katlmaktan baka bir seçenek olmad görülüyor.

çinde bulunduu bu skmlk durumunun GHKyi ölmeden önce Salihin Husilerle ban kopararak bakent Sanada onlara kar ayaklanma ilan ederek açt yoldan devam etmeye itecek gibi duruyor. Partinin, Husilerle kurduu ittifaktan kaypla çkmas ve ülke siyasetinde yaanan son gelimeler, ran projesi kart savunma hattna katlmasnn an meselesi olduunu gösteriyor.

- ISLAH LE SYAS GEç KONSEY ARASINDAK MUHTEMEL YAKINLAMA

BAEnin Islah Partisiyle yaknlamas, Husilerin yalnzln artrd.

Husilere bal Yüksek Devrim Komitesi Bakan Muhammed Ali el-Husinin Twitter üzerinden yapt yeni yaknlamann baarszlkla sonuçlanacak askeri bir gelirimi trmandrma göstergesi olduu yönündeki açklamas da bu yalnzl gözler önüne seriyor.

Sahadaki veriler ise Husilerin beklentilerinin aksine bir durumu ortaya koyuyor. Yemenli uzmanlar, Islah Partisi ile ayrlkç Güney Hareketinin kurduu Siyasi Geçi Konseyi arasnda ilerleyen zamanlarda bir yaknlama olacan öngörüyor.

Eski Aden Valisi Aydarus ez-Zubeydinin kurucusu olduu Siyasi Geçi Konseyi, Yemenin güneyinin kuzeyinden ayrlmas düüncesini benimsiyor. Uzmanlar, Yemende Husilerin ele geçirdikleri yerlerden çkarlarak meru yönetimin hakim duruma gelmesi hedefinin, zt kutuplar birbirine yaknlatrma gücüne sahip olduu görüünü savunuyor. Söz konusu hedefin, Yemenli oluumlar arasndaki mevcut tüm anlamazlklarn sona ermesinde ve Husilerle mücadelede yeni ittifak haritasnn ekillenmesinde rol oynayaca belirtiliyor.

Yemeni 34 yl boyunca yöneten Ali Abdullah Salih, Cumhurbakanl döneminde mücadele ettii ancak ülkede 2011de patlak veren halk ayaklanmalarnn ardndan deien dengelerle 2013 ylnda müttefik konumuna geldii Husilerin, 4 Aralk Pazartesi günü düzenledii saldrda hayatn kaybetmiti.

Ana Sayfaya Git