Yeni Delhi'de vatandaşlık yasasına karşı protestolarda 35 kişi öldü

Radikal milliyetçi Hindu çetelerin kundakladığı bir evde 85 yaşındaki Müslüman bir kadının yanarak can verdiği bildirildi

Haberler 28.02.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hindistanda, Pakistan, Afganistan ve Bangladeten gelen 6 dini gruba vatandalk yolunu açan ancak ayn durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam d brakacak ekilde deitirilen Vatandalk Yasasna kar protestolarda bakent Yeni Delhide 23 ubat Pazar gününden bu yana 35 sivil hayatn kaybetti.

Hint basnndaki haberlere göre, dün Ulusal Güvenlik Danman Ajit Dovalin Yeni Delhinin kuzeydou bölgelerinde pazar gününden beri süren gösterilerde iddet olaylarnn yaand bölgeleri ziyaret ettikten sonra her ey yolunda açklamas yapmasnn ardndan gösteriler devam etti.

Olaylarda, bir emniyet amiri ve istihbarat görevlisinin de aralarnda bulunduu 35 kii yaamn yitirirken, 130un üzerinde kii gözaltna alnd.

Sosyal medyaya yansyan bir görüntüde, srt dönük ekilde yerde yatan bir Müslümana onlarca kii tarafndan Jai Shri Ram (Tanr Rama selam olsun) sloganlar eliinde sopalarla vurulduu görüldü.

Öte yandan, ehrin Mustafabad bölgesinde, Müslüman ailelerin bölgeden tandklar belirtildi.

- 85 yandaki kadn yanarak can verdi

iddet olaylarnn devam ettii srada, 25 ubat Sal günü, 85 yandaki bir kadnn, radikal milliyetçi Hindu çeteler tarafndan atee verilen evinde can verdii bildirildi.

Kundaklama srasnda darda bulunan yal kadnn olu Muhammed Said Salmani, annesinin, çkan yangnda öldüünü, dier aile üyelerinin de çatya çkarak hayatta kaldn belirtti.

Salmani, evde bulunan tüm taklarnn yamalandn dile getirdi.

Ülkede Aralk 2019dan bu yana devam eden protestolarda 58 kii öldü.

Sessiz seyirciler

Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresinin (INC) Bakan Sonia Gandi ile INCden ülkenin eski Babakan Manmohan Singh, Cumhurbakan Ram Nath Kovinde iddet olaylaryla ilgili taleplerini içeren memorandum verdi.

Gandi, Hindistan Halk Partisi (BJP) yönetiminin ve Delhi hükümetini, yaanan olaylar srasndaki tutumlar sebebiyle sessiz seyirciler olarak nitelendirdi.

- Eletiren yargç transfer edildi

BJPli siyasetçilerin nefret söylemlerine yönelik polisin neden Ön Bilgilendirme Raporu (FIR) oluturmadn soran Delhi Yüksek Mahkemesi hakimi S. Muralidhar, dün gece Pencap ve Haryana Yüksek Mahkemesine transfer edildi.

Hakimin transfer edilmesi muhalefet liderlerince eletirildi. Hindistan Hukuk ve Adalet ile letiim, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakan Ravi Shankar Prasad ise hakim Muralidharn transferini rutin gelime eklinde niteleyerek, muhalefeti bu durumu siyasallatrmakla suçlad.

Delhi Yüksek Mahkemesinin en yüksek üçüncü yargçlarndan hakim S. Muralidhar, dün, sosyal aktivistler Harsh Mander ve Farah Nakvi tarafndan mahkemeye sunulan acil dilekçe sonucu yaplan durumada, BJPli siyasetçiler Kapil Mishra, Anurag Thakur, Abhay Verma ve Parvesh Vermann nefret söylemlerine ilikin polisin neden FIR oluturmadn sormutu.

Yargç Muralidhar, Delhi Polisinden FIR oluturup oluturmayacana ilikin ivedi cevap vermesini istemi, Bu ülkede 1984 benzeri baka bir olayn gerçeklemesine izin veremeyiz. diye konumutu.

Hindistanda FIR, görevdeki polis tarafndan yaanan olayla ilgili kayt altna alnan bilgiyi içeriyor. Polis, FIRe dayanarak soruturmasn balatyor.

- ABD Uluslararas Dini Özgürlükler Komisyonundan endieliyiz açklamas

ABD Uluslararas Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF), Hindistann bakenti Yeni Delhide devam eden iddet olaylar sebebiyle ciddi endieli olduunu bildirdi.

USCIRFten yaplan açklamada, Delhi Polisinin Müslümanlara yönelik saldrlara müdahale etmedii yönünde kaytlar olduu vurgulanrken, Hint hükümetinin vatandalarn koruma görevinde baarsz kald belirtildi.

Ancak Hindistan Dileri Bakanlndan yaplan açklamada USCIRF toplumsal iddeti siyasallatrmakla suçland.

Açklamada, yorumlarn yanl ve yanltc olduu savunulurken, Bu hassas zamanda sorumsuz yorumlar yaplmamasn isteriz. ifadelerine yer verildi.

- mran Handan dünyaya çar

Pakistan Babakan mran Han, Twitterdan, Hindistanda Naziden ilham alan RSS (Ulusal Gönüllüler Organizasyonu) ideolojisinin ülkeyi ele geçirdiini belirtti.

Hindistanda 200 milyon Müslümann hedef haline geldiini kaydeden Han, Dünya toplumu imdi harekete geçmeli. ifadesini kulland.

Han, aznlklarn Pakistann eit vatandalar olduunun altn çizerek, Pakistanda yaayan gayrimüslim vatandalara veya onlarn ibadet yerlerinin hedefle alnmasna yönelik eylemlere kar Pakistan halkn uyard ve bu kiiler hakknda kesin ilem yaplacan bildirdi.

- Müslümanlar yasa kapsam dnda kalyor

Hindistann çeitli eyaletlerinde 31 Aralk 2014ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandalk verilmesine imkan tanyan ancak ayn durumdaki Müslümanlar kapsam d tutan düzenleme, 9 Aralk 2019dan bu yana protesto ediliyor.

Yürürlüe giren kanun kapsamnda, özellikle Pakistan, Banglade ve Afganistanda dini baskdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistanda 6 yldan uzun süredir yaadklarn kantlamalar halinde vatandalk elde edebilecek, ayn pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dnda tutulacak.

Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistanda, 200 milyon Müslüman ikinci snf vatanda haline getirmek ve birçounu vatansz brakmak için atlan bir adm olarak deerlendiriliyor.

Ana Sayfaya Git