Yeni hayatın umudu ölüm

Suriye iç savaşı 8. yılını geride bırakırken, yüz binlerce sivil çatışmalar nedeniyle, yüzlercesi de güvenli hayat hayalinin peşinde Akdeniz'i geçerken hayatını kaybetti.

Haberler 16.03.2019 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sekiz yl önce bugün, ülkenin güneyindeki Derada balayan barçl gösterilerin Bear Esed rejimince iddetle karlk görmesi üzerine patlak veren iç savata, yüz binler hayatn kaybetti.

5 milyon 684 sivil bata Türkiye olmak üzere Lübnan, Ürdün, Irak ve Msra snrken, yüzlercesi de Akdenizi geçerek Avrupada güvenli bir hayata kavumay amaçlad.

Uluslararas Göç Örgütünün (IMO) 2018 raporuna göre, Akdenizde kaydedilen göçmen ölümleri 2016ya kyasla gerilese de bölge hala göçmenler için en ölümcül rotalardan biri.

2018de de göçe mecbur kalan topluluklarn banda Suriyeliler geldi. Suriyelilerin bir ksm, özellikle ilk var yerleri olan talyann yan sra spanya, Yunanistan ve Bulgaristanda hayat mücadelelerine devam ederken, dier ksm da Akdenizde can verdi.

Akdenizde hayatn kaybeden Suriyelilerin saysna ilikin net veriler bulunmuyor.

Berlin merkezli Küresel Göç Veri Analiz Merkezi, Kayp Göçmenler Projesi çerçevesinde 2014ten bu yana bu konuda istatistik topluyor.

- Son 5 ylda en az 497 Suriyeli Akdenizde öldü

Proje sorumlusu Marta Sanchez Dionis, AA muhabirine yapt yazl açklamada, ölü saylarna ilikin bilginin ancak cesetlerin kimliklerinin tespit edilebilmesi durumunda elde edilebildiini belirtti.

Dionis, nsanlar denizde kaybolabiliyor ve cesetleri sudan hiç çkarlamayabiliyor. Cesetler çkarlabildiinde ise bu ile ilgilenen kiiler kimlii rapor etmeyebiliyor. Tüm bunlar Akdenizde ölenlerin milliyetine ilikin net bilgiye sahip olmamz engelliyor. ifadelerini kulland.

Akdenizde ölen Suriyelilerle ilgili bilgi veren Dionis, En az 219u Akdenizin dousunda, en az 278i orta kesiminde olmak üzere 497 Suriyelinin öldüü tespit edildi. Dünya genelinde ayn dönem içerisinde 298 Suriyelinin öldüünü belirledik. Bunlarn 265i Türkiye, Irak ve Lübnanda, 33ü ise Avrupa ktas içinde transit srasnda ölmütü. dedi.

Ayn dönemde çocuklara ilikin verileri de paylaan Dionis, 67 Suriyeli çocuun öldüü belirlendi. 53ü Akdenizin dousunda, 14ü ortasnda tespit edildi. Ancak tüm rakamlarn, aslnda olann oldukça altnda olduu dikkatten kaçmamal. diye konutu.

Ana Sayfaya Git