Yeni tip koronavirüs dünyada hızla yayılmaya devam ediyor

Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve başlarda kaynağı bilinmediğinden "gizemli hastalık" olarak anılan yeni tip koronavirüs, bugüne kadar dünyada 14 bin 500'den fazla kişide görüldü.

Haberler 03.02.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çin genelinde 304 kiinin ölümüne neden olan ve 14 bin 380 kiiye bulaan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV), çk yerinden dolay Vuhan virüsü diye de adlandrlyor.

Yeni tip koronavirüs hava yoluyla bulayor, ilk belirtileri yüksek ate, boaz ars, öksürük, nefes darl, solunumda zorluk ve ishal eklinde ortaya çkyor.

leri safhalarda, zatürre ve böbrek yetmezliine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Virüs, çin de dahil 25ten fazla ülke ve bölgede görüldü

Virüs, çin ana karas dnda Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleriyle Tayvanda görülürken, bölgede Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Sri Lanka, Kamboçya, Nepal, Hindistan ve Filipinler makamlar ülkelerinde virüsü tayanlarn bulunduunu dorulad.

Yeni tip koronavirüs, çounlukla çinden giden kiiler yoluyla Fransa, talya, ngiltere, Almanya, sveç, spanya, Finlandiya, Rusya, Kanada, ABD, Avustralya ve Birleik Arap Emirliklerine (BAE) de sçrad.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle çin dndaki ilk ölüm Filipinlerde görüldü. Yetkililer, geçen hafta bakent Manilada öksürük ve boaz ars ikayetiyle doktora giden ve yaplan tetkiklerde yeni tip koronavirüs tehisi konulan 44 yandaki bir çin vatandann hayatn kaybettiini açklad.

Virüsün görüldüü bölge ve ülkelerle vaka saylar öyle sralanyor:

Hong Kong Özel dari Bölgesi 14, Makao Özel dari Bölgesi 7, Tayvan 10, Japonya 20, Tayland 19, Singapur 16, Güney Kore 15, Avustralya 9, Malezya 8, Almanya 8, ABD 8, Fransa 6, Vietnam 6, BAE 4, Kanada 4, talya 2, Rusya 2, ngiltere 2, Hindistan 2, Nepal 1, Kamboçya 1, Sri Lanka 1, Filipinler 1, Finlandiya 1, sveç 1 ve spanya 1.

çok sayda hava yolu irketi, çine uçak seferlerini askya ald

Aralk 2019da ortaya çkan virüsün ylbanda çinden gelenler araclyla yaylmasyla Asya-Pasifik bölgesinde, Avrupada, Orta Douda ve Afrikada çok sayda hava yolu irketi çine uçak seferlerini geçici olarak durdurdu.

Uçak seferlerini iptal eden hava yolu irketlerine Kanada Hava Yollar Air Canada, Amerikan hava yolu irketleri Delta ve American Airlines da katlrken; Rusyann Ural Hava Yollar da salgn nedeniyle çinin dört kentine uçularn durdurduunu belirtti.

Türk Hava Yollar (THY) da çinde Pekin, Guangzhou, anghay ve ian ehirlerine düzenlenen seferlerin 9 ubata kadar durdurulduunu açklad.

Dünyann pek çok ülkesi Vuhandaki vatandalarn tahliye ediyor

ABD, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur, Hindistan, Banglade, Sri Lanka, Malezya, Endonezya, yeni tip koronavirüsün ortaya çkt Vuhandaki vatandalarn özel uçak seferleriyle tahliye ederken, kentteki 32si Türk 42 kii, Türk Silahl Kuvvetlerine ait A400M tipi kargo uçayla dün akam Türkiyeye getirildi.

spanya, talya, Portekiz, ngiltere, Fransa, Hrvatistan, Macaristan gibi birçok Avrupa ülkesi de salgn nedeniyle çinin Vuhan kentindeki vatandalarn tahliye etmek için harekete geçerken, Vuhan kentinden tahliye edilen Avrupallar önceki gün iki ayr uçakla Fransa ve ngiltereye geldi. çinden tahliye edilen Alman vatandalarn tayan uçak dün Almanyaya ulat.

Ürdün de Royal Jordan Havayollarna ait bir uçan, salgnn ortaya çkt Vuhana giderek, çounluu Ürdünlü olmak üzere Filistin, Lübnan, Tunus, Bahreyn ve Ummanl 71 örenciyi Ammana getirdiini bildirdi.

Aralarnda ABD, Japonya, Endonezya, Hindistan, Kazakistan, ngiltere, Finlandiya, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Türkiyenin olduu birçok ülke salgn nedeniyle vatandalarna çine seyahat uyars yaparken, pek çok ülke vatandalarna Hubey eyaletine seyahat etmekten kaçnmalar tavsiyesinde bulundu.

Dier yandan, ABD, Filipinler, El Salvador, Avustralya ve Singapur, virüs salgn nedeniyle son günlerde çini ziyaret etmi yabanc ülke vatandalarna seyahat yasa getirerek, çinden gelen yabanc uyruklu vatandalarn, ülkeye giriine geçici olarak izin verilmeyeceini belirtti.

çine komu baz ülkeler snrlarn kapatyor

çin ile kara snr olan ülkelerden Rusya, yeni tip koronavirüs salgn nedeniyle çin ile snrn kapatma ve çin vatandalarna vize snrlamas getirme karar ald.

Moolistan, çin ile snr kapsn kapattn duyurdu.

Kazakistan, çin snrndaki Horgos Serbest Ekonomik Bölgesinin kendi snrndaki ksmnn faaliyetini durdurma karar ald. Ülkede, çinli transit yolcular için uygulanan 72 saatlik vizesiz giri süreci durduruldu.

Krgzistan, salgna kar tedbir amaçl, çin ile kara snr kapsn kapatt ve uçak seferlerini durdurdu.

Pakistan, salgn tehlikesi nedeniyle iki ülke arasndaki tek snr kapsnn açln nisana erteledi.

Öte yandan, çinin Hong Kong Özel dari Bölgesi, ana kara ile hzl tren ve vapur seferlerini askya alrken, Tayvan da yeni tip koronavirüs salgn nedeniyle çinden i gezisi ve birkaç istisnai durum haricinde adaya girileri durdurdu.

Dünya Salk Örgütü, uluslararas acil durum ilan etti

Dünya Salk Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, 30 Ocakta, yapt toplantdan sonra çinde ortaya çkan yeni tip koronavirüs salgnyla ilgili uluslararas kamu sal acil durumu ilan etti.

DSÖ, önceki gün, yeni tip koronavirüs salgn nedeniyle bu ülkeyle snrlarn kapatlmasnn insanlar yasa d yollardan çine girmeye itebilecei ve bunun sonucunda salgnn daha da yaylabilecei uyarsnda bulundu.

Virüs ilk olarak 12 Aralk 2019da Vuhanda tespit edilmiti.

çinde ölü saysnn her gün artt ciddi bir salgna dönüen virüse kar henüz a ya da ilaç bulunmuyor. Salgnn, Vuhanda kapatlan Huanan Deniz Ürünleri Pazarndan çkt ihtimali üzerinde duruluyor.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalmalarda, virüsün genetik dizininin çine özgü yarasa ve ylan türlerinden kaynaklandna dair ilk sonuçlar elde edilmi, daha sonra salgn sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmt.

Virüsün ksa sürede Vuhandan dier kent ve eyaletlere sçramas nedeniyle 22 Ocaktan bu yana bata Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bal irili ufakl 17 kentte toplu ulam durdurulmutu.

Pekin yönetimi, ülke içinde salgnla mücadele için çeitli önlemler alarak Vuhana girileri yasaklam, çklara da çok özel durumlarda izin verileceini açklamt.

Ana Sayfaya Git