Yeni Zelanda kurbanlarını ‘51 seccade’ ile andılar

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye yönelik yapılan terör saldırısında hayatını yitiren 51 kişi, Almanya'nın Köln kentinde Cuma namazı akabinde dualarla anıldı.

Haberler 23.03.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Türk slam Birlii (DTB) Köln Merkez Camisi avlusuna, Cuma namaz öncesi, önlerinde saldrda yaamn yitirenlerin fotoraflarnn bulunduu, farkl renklerde 51 seccade serildi.

Kuran- Kerim tilavetiyle balanlan anma töreni, DTB Genel Bakan Kazm Türkmenin açl konumasyla balad. Türkmen, Yeni Zelandadaki ibadethanelere yaplan saldrlardan dolay derin bir üzüntü duyduklarn belirterek, Saldrda ölen kardelerimize Allahtan rahmet, yarallara ifa diliyoruz. Dualarmz onlarla. Terörün dini, rk olmaz ve olamaz. Senin veya benim teröristim diye bir ey de yoktur. Terörü hakl klacak hiç bir sebepte ileri sürülemez. Masum sivilleri hedefine koyup onlarn hayatlarn kasteden teröristlerin tek hedefi kaos yaratp bundan beslenmek. Bu oyuna gelmemeliyiz dedi.

Terörün, insanlarn ibadethanelerinde, Allaha yöneldii ve korumasz olduklar bir anda yaplmasnn da çok manidar olduuna dikkat çeken Türkmen, terörün tand bu yeni eklinin de çok düündürücü ve bir o kadar da endielendirici olduunu belirterek, sözlerine öyle devam etti:

51 seccade ile andlar

Gördüünüz gibi, terör kurban her kardeimizi anmak için onlarn brakt boluu sembolize etmesi açsndan onlar için seccadelerini serdik ve bo braktk. Böylece katledilen masum çocuklar, kadnlar ve erkekleri, kar-kocalar ve dedelerle nineleri unutmadmz belirtmek ve anmak istedik. Kahredici saldrlarda hayatlarn kaybeden yalar 3 ile 71 arasndaki küçük çocuklar, örencileri, akademisyenleri, içileri, doktorlar ve mühendisleri anyoruz. Acmz, tarifsiz büyük. Hiç bir shhatli akln, bu tür bir saldry anlamas mümkün deil. Allah, yerküremizin her yerinde böylesi eylerin tekrarndan hepimizi korusun.

Diyanet leri Türk slam Birlii (DTB)in Köln merkezli anma etkinliine Türkiyenin Köln Bakonsolosu Ceyhun Erciyes, Köln Ehrenfeld Belediye Bakan Josef Wirges ile DTB Yönetim Kurulu üyelerinin yan sra cami cemaati de katld.

Yeni Zelandada yaanan vahet, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyinin (ZMD) Düsseldorftaki etkinlii gibi, Almanyann birçok yerleim merkezinde hafta sonu toplantlaryla anlp, gündeme getirilecek.

Ana Sayfaya Git