Yerleşim birimi ve beton bariyerler kıskacında açık hapishane hayatı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın El-Bire kentinde Filistinli Hamid ailesi, Yahudi yerleşim birimi ve İsrail'in yerleştirdiği beton duvarlar nedeniyle adeta açık hapishanede yaşıyor.

Haberler 09.03.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

gal altndaki Bat eriann El-Bire kentinde yaayan Filistinli Hamid ailesinin hayat, Yahudi yerleim birimi ve srailin yerletirdii beton duvarlarn kskacnda adeta açk hapishaneye dönütü.

Filistinli Husam Hamid ve ailesinden 22 kii El-Bire kentinde evlerinin çevresine ina edilen Beit El Yahudi yerleim birimi ve srailin koyduu beton duvarlar nedeniyle kuatma altnda yayor.

Hamid, iki kardei ve onlarn çocuklarnn yaad 3 eve ulamak için hane halknn sraillilerin kontrolündeki bir kapdan geçmesi gerekiyor. Kap snrl zamanlarda açlyor. Bazen de srail askerleri buraya kontrol noktas koyuyor. Bu durum çevresi kuatma altndaki evlerin açk hapishaneye dönütüü izlenimi veriyor.

Hamid, AA muhabirine yapt açklamada, Açk hapishanede yayoruz. Arkamzda yerleim birimi, dier taraflar da beton duvarlar var. Bu tam bir etnik ayrmclk. Yerleim birimi 1980li yllarda ina edildi. Biz ise evimizi 1978de ina ettik. ifadelerini kulland.

srail askerlerinin zaman zaman evlerinin giriine kontrol noktas koyduunu ve giri çklar engellediini aktaran Hamid, ayrca kendi arazilerine ek bina yapmalarna ya da evi geniletmelerine izin vermediini belirtti.

Ailemiz genilemesine ramen evleri büyütmemize izin vermiyorlar. Ancak karmzda her gün Filistin topraklar üzerinde Yahudiler için yeni konut yapyorlar. ifadelerini kullanan Hamid, srail ordusu, evin çevresindeki arazileri, askeri bölge ilan ederek, buraya girii, bir eyler ekmeyi ve inaat yapmay yasakladn aktard.

- srail, babama fahi fiyatlar teklif etti

Hamid, srail makamlar, 90l yllarn banda evini satmas için babama fahi fiyatlar teklif etti. Ancak babam kabul etmedi. Babam, ileride çocuklarn barndrmas için buray satn ald. Ancak askerler, Bat eriann C bölgesinde olduunu söyleyerek ruhsatsz olduu iddiasyla herhangi bir yap ina etmemize izin vermiyor. ifadelerini kulland.

Günlük hayatlarnn endie dolu olduunu dile getiren Hamid, etraflarnda onlarca Yahudi yerleimci bulunmasna kar kendilerinin yalnzca 3 hane olarak yalnz kalmalarndan ötürü ailesi ve evleri için endieli olduklarn belirtti.

Hamidin 13 yandaki olu Ahmed Hazm ise beton bariyerlerin konulmasndan sonra arkadalarnn srail askerleri ve yerleimcilerden korktuklar için kendisini ziyarete gelemediini paylat.

Okula giderken ya da dönerken askerler bazen çantam kontrol ediyor. diyen Hazm, dier dünya çocuklar gibi evinde güvenle ve özgür bir ekilde yaamay temenni ettiini söyledi.

srail tarafndan 1967den bu yana igal altnda tutulan Bat eriada 400 binden fazla Yahudi yerleimci bulunuyor. Uluslararas hukuka göre, bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleim birimleri yasa d kabul ediliyor.

gal altndaki bölgelerde bulunan fanatik Yahudi yerleimciler sk sk Filistinlilere saldr düzenliyor.

Ana Sayfaya Git