Görüş Bildir

Yerleşim birimi ve beton bariyerler kıskacında açık hapishane hayatı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın El-Bire kentinde Filistinli Hamid ailesi, Yahudi yerleşim birimi ve İsrail'in yerleştirdiği beton duvarlar nedeniyle adeta açık hapishanede yaşıyor.

Yerleşim birimi ve beton bariyerler kıskacında açık hapishane hayatı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın El-Bire kentinde yaşayan Filistinli Hamid ailesinin hayatı, Yahudi yerleşim birimi ve İsrail'in yerleştirdiği beton duvarların kıskacında adeta açık hapishaneye dönüştü.

Filistinli Husam Hamid ve ailesinden 22 kişi El-Bire kentinde evlerinin çevresine inşa edilen Beit El Yahudi yerleşim birimi ve İsrail'in koyduğu beton duvarlar nedeniyle kuşatma altında yaşıyor.

Hamid, iki kardeşi ve onların çocuklarının yaşadığı 3 eve ulaşmak için hane halkının İsraillilerin kontrolündeki bir kapıdan geçmesi gerekiyor. Kapı sınırlı zamanlarda açılıyor. Bazen de İsrail askerleri buraya kontrol noktası koyuyor. Bu durum çevresi kuşatma altındaki evlerin açık hapishaneye dönüştüğü izlenimi veriyor.

Hamid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Açık hapishanede yaşıyoruz. Arkamızda yerleşim birimi, diğer taraflar da beton duvarlar var. Bu tam bir etnik ayrımcılık. Yerleşim birimi 1980'li yıllarda inşa edildi. Biz ise evimizi 1978'de inşa ettik." ifadelerini kullandı.

İsrail askerlerinin zaman zaman evlerinin girişine kontrol noktası koyduğunu ve giriş çıkışları engellediğini aktaran Hamid, ayrıca kendi arazilerine ek bina yapmalarına ya da evi genişletmelerine izin vermediğini belirtti.

"Ailemiz genişlemesine rağmen evleri büyütmemize izin vermiyorlar. Ancak karşımızda her gün Filistin toprakları üzerinde Yahudiler için yeni konut yapıyorlar." ifadelerini kullanan Hamid, İsrail ordusu, evin çevresindeki arazileri, askeri bölge ilan ederek, buraya girişi, bir şeyler ekmeyi ve inşaat yapmayı yasakladığını aktardı.

- "İsrail, babama fahiş fiyatlar teklif etti"

Hamid, "İsrail makamları, 90'lı yılların başında evini satması için babama fahiş fiyatlar teklif etti. Ancak babam kabul etmedi. Babam, ileride çocuklarını barındırması için burayı satın aldı. Ancak askerler, Batı Şeria'nın 'C' bölgesinde olduğunu söyleyerek ruhsatsız olduğu iddiasıyla herhangi bir yapı inşa etmemize izin vermiyor." ifadelerini kullandı.

Günlük hayatlarının endişe dolu olduğunu dile getiren Hamid, etraflarında onlarca Yahudi yerleşimci bulunmasına karşı kendilerinin yalnızca 3 hane olarak yalnız kalmalarından ötürü ailesi ve evleri için endişeli olduklarını belirtti.

Hamid'in 13 yaşındaki oğlu Ahmed Hazım ise beton bariyerlerin konulmasından sonra arkadaşlarının İsrail askerleri ve yerleşimcilerden korktukları için kendisini ziyarete gelemediğini paylaştı.

"Okula giderken ya da dönerken askerler bazen çantamı kontrol ediyor." diyen Hazım, diğer dünya çocukları gibi evinde güvenle ve özgür bir şekilde yaşamayı temenni ettiğini söyledi.

İsrail tarafından 1967'den bu yana işgal altında tutulan Batı Şeria'da 400 binden fazla Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri "yasa dışı" kabul ediliyor.

İşgal altındaki bölgelerde bulunan fanatik Yahudi yerleşimciler sık sık Filistinlilere saldırı düzenliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi