YPG/PKK'nın insan hakları ihlalleri dosyası kabarık

YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde demografik yapıyı değiştirmeyi amaçlayarak tehcir, keyfi tutuklama, yağmalama, çocukları zorla silah altına alma ve katliam gibi suçlar işlediği tespit edildi.

Haberler 19.10.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyeli aratrma merkezi Hibir, terör örgütü YPG/PKKnn iledii sava suçlar ve insan haklar ihlallerinin yer ald bir rapor yaynlad.

Rapora göre, YPG/PKKnn Suriyenin kuzeyinde yaayan Türkmen, Süryani, Ezidi ve Araplara iddet uygulayarak, demografik yapy deitirme amaçl yerlerinden etme, keyfi tutuklamalar yapma, boaltlan evleri yamalama, çocuklar zorla silah altna alma ve katliamlar yapma gibi suçlar tespit edildi.

Raporda, Kamlda demokratik hareketleri bastran YPG/PKK, Kaml halknn terör örgütünün tutuklad siyasi aktivistleri serbest brakmas için 27 Haziran 2013de düzenledikleri protestoda ate açt ve aralarnda 8 yanda bir çocuun da olduu 8 sivili öldürdü. bilgisi yer ald.

Örgüt, Tel Halil köyünün merkezinde bir grup genci topluca idam etti, Haciye köyünde ise çou çocuk, 9 kiiyi ev basknlarnda katletti. bilgisinin yer ald rapora göre, YPG/PKK Kamlnn güneyinde yer alan Tel Hamisten 40 bin sivili zorunlu göçe maruz brakt aktarld.

YPG/PKKllarn Kamlnn Metiniye köyünde diri diri gömdüü 20 kiinin mezarna, halkn ald kötü koku neticesinde ulald.

Örgüt, ayrca Kamlnn birçok köyünde yerlerinden ettii sivillerin evlerindeki deerli eyalara el koydu.

- Tel Abyad ihlalleri

Raporda, Telabyadda terör örgütünün sahte askeri harekatlar düzenleyip güvensizlik hissi oluturarak, sivilleri göçe zorlad tespit edildi.

Ayrca raporda Örgüt, Hamam Türkmen gibi baz köy sakinlerini bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde koalisyon uçaklarnn hava saldrs düzenleyecei tehdidiyle tehcir etti. denildi.

Rapora göre, Rasulaynda da örgüt, 2014 ve 2015 yllar boyunca El Selahiye, Tel Bilal, ekyan, Ferisat ve civarndaki köylerde Türkmen ve Arap aileleri DEA buraya saldracak bahanesiyle zorunlu göçe tabi tuttu.

Köy halkndan görgü tanklarnn ifadelerinin yer ald raporda, boaltlan evlerin yamaland ve deerli eyalarn çalndna dair detayl bilgiler ve madur ailelerin isimleri paylald.

- Haseke, Münbiç, Rakka ve Deyrizordaki insan haklar ihlalleri

Hasekede de binlerce sivilin yerinden edildiinin belirtildii raporda, bir çok Arap köyünün ve içindeki evlerin yakld ifade edildi.

Ayrca YPG/PKK terör örgütünün, Hasekenin krsalnda igal ettii bölgelerde Suriye nsan Haklar A (SNHR) tarafndan da tespit edilen katliamlarna örnekler verildi. Bu katliamlarda 17si çocuk, 7si kadn toplam 91 insann hayatn kaybettii kaydedildi.

Münbiç, Rakka ve Deyrizor bölgelerinde de YPG/PKKnn benzer insan haklar ihlallerinde bulunduuna deinilen raporda, bu bölgelerde de örgütün zorunlu göç, yamalama, keyfi tutuklama ve infaz suçlarn iledii vurguland. Özellikle Rakkada terör örgütü tarafndan katledilen tescillenmi 164 kii olduu, bunlarn 31inin çocuk, 3ünün de kadn olduu belirtildi.

Rapora göre, terör örgütünün insan haklar ihlalleri sadece yerel halkn maruz kald ihlallerle snrl deil.

Sadece 2018 ylnda YPG/PKK, 313 çocuu kendi saflarnda savamaya zorlad. Bunlarn yüzde 40nn 15 yan geçmemi kz çocuklar olduu ifade edildi.

- YPG/PKKnn insan haklar ihlallerinin bilançosu

SNHRnin tespitlerine göre, YPG/PKK Suriyede faaliyete geçtii günden Eylül 2019a kadar, 203ü çocuk bin 157 sivili katletti. Örgütün ikencesi altnda 47 kii hayatn kaybederken, 631i çocuk 2 bin 907 kii keyfi tutuklamaya maruz kald. Dier yandan 52si çocuk bin 877 kii örgütün igal ettii bölgelerde ortadan kayboldu.

Ana Sayfaya Git