Yüzlerce Filistinli cuma namazını Han el-Ahmer'de kıldı

Yüzlerce Filistinli cuma namazını, işgal altındaki Kudüs'ün doğusunda bulunan ve İsrail askerlerinin defalarca yıkım gerçekleştirdiği Han el-Ahmer'de kıldı.

Haberler 07.07.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cuma namazn ede etmek için Han el-Ahmere gelen Filistinliler, srail mahkemesi ykm kararn tümüyle iptal edinceye kadar mücadelelerini ve eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Yerleim Birimleri ve Ayrm Duvarna Direni Heyeti Bakan Velid Assaf, cuma namaz öncesi yapt açklamada, Han el-Ahmer mücadelesinin henüz bitmediini, ykmn tamamen engellenmesi için sivil direniin yan sra siyasi, yasal ve diplomatik çabalarn devam etmesi gerektiini söyledi.

srailin ykm ve zorla göç ettirme planna kar halkn yannda yer almak için 18 günden bu yana burada olduklarn aktaran Assaf, srail yönetiminin Yüzyln Anlamas ad verilen plan uygulamann zaman geldiine ve Filistinlileri kabule zorlamak için bask yaplmas gerektiine inand için tehdidin sadece Han el-Ahmer ile snrl kalmadn ve 46 yerleim yerine daha uzandn vurgulad.

srail Yüksek Mahkemesi, dün, Kudüsün dousundaki Han el-Ahmer bölgesindeki ykmlarn geçici olarak durdurulmas için ihtiyati tedbir karar almt.

Yerleim Birimleri ve Ayrm Duvarna Direni Heyeti Bakan Assaf, gece geç saatlerde yapt açklamada, heyete bal avukatlarn mahkemeden ykmlarn 11 Temmuza kadar durdurulmas yönünde ihtiyati tedbir karar aldrmay baardn söylemiti.

srail Yüksek Mahkemesi, mays aynda yaklak 190 Filistinlinin yaad derme çatma barakalar ile bölgedeki baka yerlerden gelen 170 örencinin eitim gördüü bir okulun yklmasna karar vermiti.

Söz konusu bölgede, srail tarafndan 1953te Necef çölü (Negev) bölgesinden zorla göç ettirilen kiiler yayor.

Han el-Ahmer, srailin Dou Kudüsten Ölü Denize kadar uzanan yaklak 12 bin dönümlük arazinin Filistinlilerden çkarlmasn öngören E1 projesi kapsamndaki topraklarda yer alyor.

Filistinli taraflar, srailin bu ykmlarla bölgedeki bedevileri göç ettirerek, Dou Kudüs, Azariya ve Lut Gölündeki (Ölü Deniz) Yahudi yerleim yerlerini birbirine balamaya çaltn ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git