Baston ustasının 1071 mesaisi

Baston Ustası Refa Gökbulak: "Uzun bir süredir 1071 kutlamaları için mesai yapıyoruz"

Haberler 19.08.2018 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yl 1071 Malazgirt kutlamalarnn Bitlisin Ahlat ilçesinden balayacak olmas ilçede heyecan uyandrrken, el sanatkrlar ise kutlamalar için özel çalmalar yapyor.

Ahlatl baston ustalarndan Refa Gökbulak, asrlk ceviz aaçlar ile çeitli boynuz türlerine Ahlatn sembollerini, Selçuklu ve Osmanl dönemine ait motifleri ileyip, sanat eserine dönütürürken, 24 Austosta balayacak kutlamalar dolaysyla atölyede youn bir çalma temposuna girdi. Bir birinden güzel el sanat ürünlerini kutlamalara yetitirmek için mesai yapan baston ustas Refa Gökbulak, Yaklak 2 aydan uzun bir süredir youn bir tempoyla baston yapmaya baladk. Bu yl Ahlattan balayacak olan 1071 kutlamalarn heyecanla bekliyoruz. 1071 Malazgirt Zaferinin yl dönümünde yaplan etkinliklerin bir ayann Ahlata alnmas hem ilçemiz hem de biz el sanatkarlar için büyük bir umut olmutur. Bizlerde o tarihi güne hem tanklk etmek hem de sanatmz göstermek maksadyla gece gündüz çalyoruz. 2 aydr atölyemizde youn bir tempoyla çalyoruz. Tabi ki Devlet Bakanmzn da Ahlata geliyor olmas bizleri son derece gururlandrmtr. Hem Bakanmz hem de konuklarmz için bir birinden güzel bastonlarla onlar karlayacaz. nallah umut ediyoruz sayn Devlet Bakanmz Recep Tayyip Erdoan Ahlata gelecektir. uanda atölyemizde 3 çrak, 2 usta ve yardmc personellerle beraber uzun bir süredir 1071 kutlamalar için mesai yapyoruz dedi.

Bastonlarda koç ve sr ve manda boynuzlar kullanlyor

Ahlat baston yapmnda manda, koç ve sr boynuzlarnn kullandn anlatan Gökbulak; Ahlat bastonunun Türkiye pazarnda önemli bir yeri var. Bastonlarmzn dier özellii ise kafa ve gövde motiflerinin yine bölgemizdeki tarihi eserlerin üzerinde skça rastlanan Osmanl ve Selçuklu motiflerini ilemekteyiz. Bu motifteki hayvan figürlerini hayvan kafalarna motifli hayvan desenlerini de baston gövdelerine ilemekteyiz. Bu ileme tekniklerini de tezhip sanatyla iliyoruz. Rumi sanatn da ilemekteyiz ve yine yakma tekniiyle Selçuklu ve Osmanl eserlerinin üzerindeki motifleri bata kilim deseni olmak üzere bir çok motifleri bastonlarmza ilemekteyiz. Bu motifler de Ahlat bastonlarna çok farkl anlam kazandrmaktadr dedi.

Ana Sayfaya Git