"Drone Takip Sistemi"

Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, bireysel kullanımı her geçen gün artan "drone"ların yerinin tespiti ve takibi amacıyla yeni bir sistem geliştirdi

Haberler 24.06.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi örencileri, bireysel kullanm her geçen gün artan dronelarn yerinin tespiti ve takibi amacyla Drone Takip Sistemi gelitirdi.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Varol Akman, AA muhabirine yapt açklamada, bölümünün son snf örencileri, Veysel Alperen Ceylan, Shahriyar Mammadli, Nihad Azimli ve Burak Özmenden oluan ekip ile dronelar takip için bilgisayar yazlm gelitirdiklerini belirtti.

Kullanm her geçen gün artan ve çounda kamera bulunan dronelarn güvenlik ve gizlilik ihlallerine sebep olduunu söyleyen Akman, bu araçlar hakknda bilgi salayan mevcut bir kontrol mekanizmas bulunmadna dikkati çekti.

Akman, hükümetler bata olmak üzere dünya genelinde birçok kurumun, dronelar kayt altna alma ve kontrol etme talebinin bulunduunu vurgulayarak, üniversitelerinde Drector isminde global Drone Takip Sistemini bu talepleri karlamak için kurduklarn bildirdi.

- Kullanclar çevrelerindeki dronelar görebilecek

Drone Takip Sistemi için Android, IOS ve Windows iletim sistemine sahip telefonlarda çalabilen hibrit bir mobil uygulama gelitirdiklerini söyleyen Akman, unlar kaydetti:

Mobil uygulama ile kullanclar, çevrelerinde uçan dronelar hakknda farkl modlar ile bilgi sahibi olabiliyorlar. Bu modlardan biri olan harita modu ile kullanclar çevrelerinde uçan sisteme kaytl tüm dronelar harita üzerinde anlk olarak görüntüleyebiliyorlar ve harita üzerindeki dronelara tklayarak tkladklar droneun kime ait olduunu görebiliyorlar.

Dier bir mod olan kamera modunda ise kullanclar gördükleri dronelarn fotorafn çekerek kime ait olduunu görebiliyorlar. Kamera modunda, kullanclarn, fotorafn çektii eyin bir drone olmamas veya fotoraf çektii yönde sisteme kaytl bir drone bulunmamas halinde bir bilgi mesaj gösteriliyor. Kullanclar, ayn zamanda liste modu ile çevresindeki dronelar en yakndaki bata olmak üzere listeleyebiliyor. Kullanclar, harita, kamera ve liste modlaryla tespit ettikleri drone ve sahibi hakkndaki bilgiler ile droneun kullancya olan uzakl gibi bilgilere ulaabiliyor. lgili droneu yetkililere ikayet edebiliyorlar.

- Güvenlik alannda çokça kullanlabilir

Drone Takip Sistemini oluturmak için bu cihazlara çip yerletirdiklerini belirten Akman, (Drone)lara çip yerletirerek, konumlarn veri tabanmzda saklayarak anlk olarak örenebilmekteyiz. dedi.

Bir sonraki süreçte drone üreticisi firmalar ve hükümetler ile bu sistemi standart hale getirmek için görümeler yapmay planladklarna iaret eden Akman, destek verildii müddetçe, dünyann ihtiyaç duyduu bu uygulamann, özellikle güvenlik alannda çokça kullanlp yararl olabileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git