1 milyon liseli geçiş sınavında

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Liselere geçiş merkezi sınavına başvuru sayısı 996 bine ulaştı.

Haberler 21.04.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ylmaz, liselere girite istee bal merkezi snava bavuru saysnn 996 bine ulatn açklad.

Ylmaz, liselere geçite 2 Haziranda yaplacak merkezi snav için u ana kadar kaç örencinin bavurduu, 126 bin 510 olarak açklanan merkezi snav kontenjannn bavurular ile orantl olup olmadna yönelik soruya karlk, unlar kaydetti:

2 Haziranda yapacamz snava bavuruyu balattk. Bugün de saat 18.00a kadar bavurular yaplacak. u ana kadar, 1 milyon 175 binin üzerinde örencimiz var, bavuru 996 bin. çok büyük bir oran. Aslna bakarsanz biz de bunu bekliyorduk. Beklediimizin dnda bir ey deil.

Bu sistem, TEOGdan farkldr

Merkezi snava bütün örencilerin girdiini belirten Ylmaz, kendi dönemlerinde isteseler de belli artlar tamayanlarn snavlara giremediini anlatt.

Baarnn birebir snav sonucuyla ölçülmediini vurgulayan Ylmaz, Esas gayemiz, evlatlarmz hayata hazrlamaktr. Bu sistem, TEOGdan farkldr. Bu sistem, çok daha iyidir. Her geçen süreç, bu sistemin daha doru olduunu gösterecektir. Bu sistemin daha doru olduu ne zaman anlalacaktr? Yüzde 90lk bölümde kalan yani snavsz örenci alan okullardan mezun olanlarn da dier o snavla örenci alan okullardaki örenciyle ayn baary yakaladn gösterdiimizde. Bu mümkün. deerlendirmesinde bulundu.

Snavl ve snavsz girilen okullar arasnda eitimde bir fark olmayacann altn çizen Ylmaz, arl ve öncelii yüzde 90lk bölümde kalan snavsz örenci alan okullara vereceklerini bildirdi.

5 okul seçebilme imkan tanyacaz

Haziran aynda tercih ve yerletirme klavuzu yaynlayacaklarn açklayan Ylmaz, 126 binin üzerinde örenci snavla örenci alan okullara yerleecek. Geriye kalan 1 milyona yakn örenci de kendi muhitindeki okullara yerleecek. diye konutu.

Örencilerin tercihini alan nitelikli okullarn varlna iaret eden Ylmaz, Her örencimize 5 okul, farkl türlerde, seçebilme imkann tanyacaz. Hiçbir örencimizi tercih etmedii bir okula kaydetmek gibi bir yolumuz olmayacak. ifadelerini kulland.

Solomon Adas yerlileri benzetmesi

Merkezi yerletirme snavyla örenci alan 1366 okulun dndaki 64 bin okulu karalama, gölgede brakma gibi bir yaklamn olduunu belirten smet Ylmaz, bu yaklamda bulunanlar Solomon Adas yerlilerine benzetti.

Solomon Adas yerlilerinin bir alan tarma açmak için, o alan içindeki aac kesmek yerine etrafnda toplanp kötü söz söyleyerek aac kuruttuklarn anlatan Ylmaz, Türk eitim sistemi kötüye gitse ne kazanacaksn sorusunu yöneltti.

Solomon Adas yerlileri gibi yok olmas için negatif unsurlar konuursanz, oradan bir baar beklenemez. ifadelerini kullanan Ylmaz, milletin mayasnda, özünde binlerce yln kültüründen gelen bir birikim olduunun altn çizdi.

Milli Eitim Bakan Ylmaz, Hiç üpheniz olmasn, bu aziz milletin evlatlarnn gidecei 64 bin okuldaki örenciler, dier snavla girilen 1366 okula giden örenciler kadar baarl olacaktr. dedi.

Fen liselerinde uyguladmz program uygulayacaz

Bakan Ylmaz, iktidarlar döneminde en baarl olduklar alanlar arasnda okul öncesi eitim ile mesleki eitimin yer aldn belirtti.

Ylmaz, Anadolu meslek ve teknik liselerimiz var. Anadolu meslek lisesi program uygulayanlar bir de Anadolu teknik program uygulayan liseler var. Bu 449 okulun içinde 26 tematik, 423 teknik program uygulayan okul var. Burada nitelikli mühendis yetitirme amacyla yola çkyoruz. Fen liselerinde uyguladmz program uygulayacaz. diye konutu.

Adrese dayal yerletirme sistemi

Adrese dayal yerletirme sisteminde hangi kriterlerin srasyla uygulanacana ilikin soru üzerine Ylmaz, örencilerin tercih etmedii hiçbir okula gönderilmeyeceini bildirdi.

Öretmenlere, veliler ve örenciler tarafndan not verilmesi

Türk Milli Eitiminin geçmie kyasla çok iyi bir noktada olduunun altn çizen smet Ylmaz, öyle devam etti:

Öretmenlerimizin baarlarn nasl ödüllendirelim? Hangisini yurt dna gönderelim? Hangisini uzman öretmene, hangisini baöretmene geçirelim? Hangisini bakanlkta daha iyi bir mevkiye getirelim? Dolaysyla bunlarn baarsnn deerlendirilebilmesi için de bunlara ihtiyaç vardr. Nasl yaplacak? Orada da paydalarmzn görüünü alacaz. Üniversitelere gönderdik. Dört tane büyük sendikaya da teslim ettik. Görüünüz neyse bize bildirin diye. imdi arkadalarmz üniversitelerden, sendikalardan gelen görüler üzerinde çalyor. Eitim ailemizin hiçbirisinin mutabk kalmayaca veya onlar rahatsz edecek hiçbir hususu uygulamaya koymayacaz.

Performans deerlendirmesi yönetimi

Bakan Ylmaz, Öretmeni veli ile örenciye mi soracaksnz sorusuna u yant verdi:

O tek bir kriter deildi. Dolaysyla çada dünya ne yapyorsa onu yapacaz. Hiçbir ülkede hizmet verdiiniz kesim, Burada örenciye sorulmaz, örenciye sormayacaz. Hiçbir ülkede veliye sorulmaz... nsanlar cumhurbakan seçerken çok iyi deerlendirme yapar, babakan yaparken çok iyi deerlendirme yapar ama kendi evladnz emanet ettiiniz öretmeni deerlendirmek istiyorsanz ve dünyada böyle ise tamam biz onu çkartacaz. Dolaysyla hiçbir önyargmz yok.

Ana Sayfaya Git