Görüş Bildir

1 milyon liseli geçiş sınavında

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: Liselere geçiş merkezi sınavına başvuru sayısı 996 bine ulaştı.

1 milyon liseli geçiş sınavında

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, liselere girişte isteğe bağlı merkezi sınava başvuru sayısının 996 bine ulaştığını açıkladı.

Yılmaz, liselere geçişte 2 Haziran'da yapılacak merkezi sınav için şu ana kadar kaç öğrencinin başvurduğu, 126 bin 510 olarak açıklanan merkezi sınav kontenjanının başvurular ile orantılı olup olmadığına yönelik soruya karşılık, şunları kaydetti:

"2 Haziran'da yapacağımız sınava başvuruyu başlattık. Bugün de saat 18.00'a kadar başvurular yapılacak. Şu ana kadar, 1 milyon 175 binin üzerinde öğrencimiz var, başvuru 996 bin. Çok büyük bir oran. Aslına bakarsanız biz de bunu bekliyorduk. Beklediğimizin dışında bir şey değil.

"Bu sistem, TEOG'dan farklıdır"

Merkezi sınava bütün öğrencilerin girdiğini belirten Yılmaz, kendi dönemlerinde isteseler de belli şartları taşımayanların sınavlara giremediğini anlattı.

Başarının birebir sınav sonucuyla ölçülmediğini vurgulayan Yılmaz, "Esas gayemiz, evlatlarımızı hayata hazırlamaktır. Bu sistem, TEOG'dan farklıdır. Bu sistem, çok daha iyidir. Her geçen süreç, bu sistemin daha doğru olduğunu gösterecektir. Bu sistemin daha doğru olduğu ne zaman anlaşılacaktır? Yüzde 90'lık bölümde kalan yani sınavsız öğrenci alan okullardan mezun olanların da diğer o sınavla öğrenci alan okullardaki öğrenciyle aynı başarıyı yakaladığını gösterdiğimizde. Bu mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Sınavlı ve sınavsız girilen okullar arasında eğitimde bir fark olmayacağının altını çizen Yılmaz, ağırlığı ve önceliği yüzde 90'lık bölümde kalan sınavsız öğrenci alan okullara vereceklerini bildirdi.

 "5 okul seçebilme imkanı tanıyacağız"

Haziran ayında tercih ve yerleştirme kılavuzu yayınlayacaklarını açıklayan Yılmaz, "126 binin üzerinde öğrenci sınavla öğrenci alan okullara yerleşecek. Geriye kalan 1 milyona yakın öğrenci de kendi muhitindeki okullara yerleşecek." diye konuştu.

Öğrencilerin tercihini alan nitelikli okulların varlığına işaret eden Yılmaz, "Her öğrencimize 5 okul, farklı türlerde, seçebilme imkanını tanıyacağız. Hiçbir öğrencimizi tercih etmediği bir okula kaydetmek gibi bir yolumuz olmayacak." ifadelerini kullandı.

"Solomon Adası yerlileri" benzetmesi

"Merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alan 1366 okulun dışındaki 64 bin okulu karalama, gölgede bırakma gibi bir yaklaşımın" olduğunu belirten İsmet Yılmaz, bu yaklaşımda bulunanları Solomon Adası yerlilerine benzetti.

Solomon Adası yerlilerinin bir alanı tarıma açmak için, o alan içindeki ağacı kesmek yerine etrafında toplanıp kötü söz söyleyerek ağacı kuruttuklarını anlatan Yılmaz, "Türk eğitim sistemi kötüye gitse ne kazanacaksın" sorusunu yöneltti.

"Solomon Adası yerlileri gibi yok olması için negatif unsurlar konuşursanız, oradan bir başarı beklenemez." ifadelerini kullanan Yılmaz, milletin mayasında, özünde binlerce yılın kültüründen gelen bir birikim olduğunun altını çizdi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, "Hiç şüpheniz olmasın, bu aziz milletin evlatlarının gideceği 64 bin okuldaki öğrenciler, diğer sınavla girilen 1366 okula giden öğrenciler kadar başarılı olacaktır." dedi.

"Fen liselerinde uyguladığımız programı uygulayacağız"

Bakan Yılmaz, iktidarları döneminde en başarılı oldukları alanlar arasında okul öncesi eğitim ile mesleki eğitimin yer aldığını belirtti.

Yılmaz, "Anadolu meslek ve teknik liselerimiz var. Anadolu meslek lisesi programı uygulayanlar bir de Anadolu teknik programı uygulayan liseler var. Bu 449 okulun içinde 26 tematik, 423 teknik program uygulayan okul var. Burada nitelikli mühendis yetiştirme amacıyla yola çıkıyoruz. Fen liselerinde uyguladığımız programı uygulayacağız." diye konuştu.

Adrese dayalı yerleştirme sistemi

Adrese dayalı yerleştirme sisteminde hangi kriterlerin sırasıyla uygulanacağına ilişkin soru üzerine Yılmaz, öğrencilerin tercih etmediği hiçbir okula gönderilmeyeceğini bildirdi.

Öğretmenlere, veliler ve öğrenciler tarafından not verilmesi

Türk Milli Eğitiminin geçmişe kıyasla çok iyi bir noktada olduğunun altını çizen İsmet Yılmaz, şöyle devam etti:

"Öğretmenlerimizin başarılarını nasıl ödüllendirelim? Hangisini yurt dışına gönderelim? Hangisini uzman öğretmene, hangisini başöğretmene geçirelim? Hangisini bakanlıkta daha iyi bir mevkiye getirelim? Dolayısıyla bunların başarısının değerlendirilebilmesi için de bunlara ihtiyaç vardır. Nasıl yapılacak? Orada da paydaşlarımızın görüşünü alacağız. Üniversitelere gönderdik. Dört tane büyük sendikaya da teslim ettik. Görüşünüz neyse bize bildirin diye. Şimdi arkadaşlarımız üniversitelerden, sendikalardan gelen görüşler üzerinde çalışıyor. Eğitim ailemizin hiçbirisinin mutabık kalmayacağı veya onları rahatsız edecek hiçbir hususu uygulamaya koymayacağız."

Performans değerlendirmesi yönetimi

Bakan Yılmaz, "Öğretmeni veli ile öğrenciye mi soracaksınız" sorusuna şu yanıtı verdi:

"O tek bir kriter değildi. Dolayısıyla çağdaş dünya ne yapıyorsa onu yapacağız. Hiçbir ülkede hizmet verdiğiniz kesim, 'Burada öğrenciye sorulmaz, öğrenciye sormayacağız. Hiçbir ülkede veliye sorulmaz...' İnsanlar cumhurbaşkanı seçerken çok iyi değerlendirme yapar, başbakanı yaparken çok iyi değerlendirme yapar ama kendi evladınızı emanet ettiğiniz öğretmeni değerlendirmek istiyorsanız ve dünyada böyle ise tamam biz onu çıkartacağız. Dolayısıyla hiçbir önyargımız yok."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi