İdari yargıda işleyiş!

D.Ü'nün Adalet Meslek Yüksekokulu tarafından öğrencilere yönelik idare mahkemelerinin görevi konulu konferans düzenlendi.

Haberler 04.10.2019 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Meslek Yüksekokulunda düzenlenen konferansa, Diyarbakr 1. dare Mahkemesi Bakan Özkan Atasever, Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Ömer Ergün, öretim üyeleri, örenciler ve idari personeller katld.

Diyarbakr 1. dare Mahkemesi Bakan Özkan Atasever, idari yarg kolunda yer alan idare mahkemelerinin, çileri ve Maliye Bakanlnn görüleri alnarak Adalet Bakanlnca kurulduklarn ve yarg yerlerinin tespit edildiini söyledi. Atasever, dari yarg kolunda yer alan idare mahkemeleri çileri ve Maliye Bakanlnn görüleri alnarak Adalet Bakanlnca kurulurlar ve yarg yerleri tespit olunur. dare mahkemelerinin kuruluu ve görevleri 2576 sayl Bölge dare Mahkemeleri, dare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kurulu ve Görevleri Hakkndaki Kanun ile düzenlenmitir.

MAHKEME HEYET BAKANI

dare mahkemesinde görevli bakan ve üyeler hakim statüsünde olup hakimlik teminatna ve bamszlna sahiptir. HSK tarafndan meslee kabul edilirler ve özlük ileri konusunda HSK karar verir. dare mahkemelerinde bir bakan ve yeteri kadar üye bulunur. Mahkeme heyeti bakan ve iki üyeden oluur. Ancak konusu 44 bin liray amayan tam yarg davalar ile idari ilemlere kar açlan iptal davalar tek hakimle karara balanr. dare mahkemesi, idarenin hukuka aykr ilem ve eylemlerine kar açlan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir idare mahkemesi genel görevli mahkeme olduundan kanunla açkça yetki verilmedii müddetçe dier mahkemelerin idari davalara bakma görevi yoktur dedi.

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ DAVA

dare mahkemesinin bakmakla görevli olduu davalar ile davalara bavuru ve kart bavurulara ilikinde bilgilere veren Atasever, öyle devam etti: dare mahkemeleri, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Dantayda çözümlenecek olanlar dndaki idari davalara bakmakla görevlidir. 2577 sayl kanunun 2. maddesinde düzenlenmi olup, iptal davalar, tam yarg davalar, tahkim yolu öngörülen imtiyaz artlama ve sözlemelerinden doan uyumazlklardan hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yaplan idari sözlemelerden dolay taraflar arasnda çkan uyumazlklara ilikin davalardr. dari davalar, Dantay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi bakanlklarna hitaben yazlm imzal dilekçelerle açlr. Dilekçeler Dantayda daire bakannn görevlendirecei bir tetkik hakimi, idare ve vergi mahkemelerinde ise mahkeme bakan veya görevlendirecei bir üye tarafndan YUK 14. maddenin 3. fkrasnda belirtilen ve aada sralanan maddeler yönünden incelenir ve ilk inceleme tutana düzenlenir. Esastan tekemmül eden dosyalarda meseleler heyette konuularak heyetin onayna sunulur, oy birlii veya oy çokluuyla karar verilir. Azlkta kalan bakan veya üyenin de görüü kararn altna yazlr. Kararn mahkeme bakan ve üyeleri veya hakimi tarafndan imzal asllarndan biri, karar dosyasna, dieri de dava dosyasna konur; mahkeme mührü ve bakan yahut hakim imzasyla tasdikli birer örnei de taraflara tebli edilir. Kararlara kar bavuru yollar ise olaan kanun yollar, istinaf, temyiz ve olaanüstü kanun yollar, yarglamann yenilenmesi, kanun yararna temyiz eklindedir.

Konferansn sonundu örencilerin sorularn da cevaplayan Bakan Atasever, Adalet Meslek Yüksekokul örencileri ile bir araya gelmekten mutluluk duyduunu kaydetti.

Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öretim Üyesi Ömer Ergün tarafndan Bakan Özkan Atasevere plaket takdim edilmesi ile konferans sona erdi.

Ana Sayfaya Git