İmam hatiplerinde önü kesiliyor mu?

YKS sistemine dikkat çeken Memiş, Tarih dersiyle ilgili küçük bir adım atılmış olmasına rağmen sosyal alan derslerini dışarıda bırakan mantık yanlış, din kültürü ve ahlak bilgisi ve felsefe derslerinden hiç soru dahi sormayan bir ölçme hatalı ve değerlendirme de haksız olacaktır" dedi.

Haberler 26.10.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim-Bir-Sen Diyarbakr ube Bakan Yunus Memi, Yükseköretim Kurumlar Snavnda (YKS) sosyal alan derslerini darda brakan mantn yanl, din kültürü ve ahlak bilgisi ile felsefe derslerinden hiç soru dahi sormayan bir ölçmenin hatal, deerlendirmenin de haksz olaca, bu nedenle imam hatip ve meslek lisesi örencilerinin üniversiteye girilerinin daha da zorlatrlacan belirterek, YKSnn tatminden, TEOGunda tahminden uzak göründüünü söyledi.

Memi yapt yazl açklamada, Eitimde sistemli, planl ve istiareye dayanmayan hiçbir projenin baarl olamayacan belirterek öyle dedi;

ETM SSTEMNDEK DEKLK

yi bir eitim, gelimenin, gelimi ülke olmann, medeniyet kurmann anahtardr. Bunun farknda olan ülkelerin öncelii eitim olmakta, baarl insanlarn yetitirilmesi için en büyük deer her zaman bu alana verilmektedir. Sistemli, planl ve istiareye dayanmayan hiçbir proje, baarl olmamtr, olmaz da. Ülke olarak, yllardr sancsn, skntsn, stresini yaadmz

nokta burasdr. Yerel deerlere dayanan evrensel bir eitim sistemini kuramaymzn temel sebebi bundan kaynaklanmaktadr. Örencileri sürekli baka yönlere kanalize eden, velileri tedirgin eden ve sk sk deitirilmek zorunda kalnan snav sistemleri de böyle bir anlayn ürünüdür. Geçmite LGS, OKS, SBS, ÖSS, ÖYS, LYS gibi, nice harfleri deien ama kaderleri deimeyen

sistemler ayn mantn ksr tezahürüdür.

Kaldrlacak sistemin eksikliklerinin ne olduunu paylamadan, yerine getirilecek olan kararlatrp olgunlatrmadan, tüm bunlar yaparken de paydalarla tartp istiare etmeden kurulan snav sistemlerinin birçok sknty da beraber getirdiini geçmite gördüklerini ifade eden Eitim-Bir Sen Diyarbakr ube Bakan Yunus Memi, Yanl terk ederken gösterdiimiz acelecilik, yapm aamasnda bir hza dönümemekte; yetkililer, konuya katkda bulunacak kii ve kurumlarla bir araya gelmekten imtina etmekte, durum böyle olunca da, ya ortaya kabul gören bir model çkmamakta ya da enine boyuna tartmadan, tartmadan yöneldiimiz modeller de geriye yönelik tadilat görmektedir dedi.

YKS VE TEGOUN GETRDKLER

YGSye ve LYSye göre, yeni snavn fiilen tek aamaya indirilmi ve toplam soru saysnn azaltlm olmasnn, ölçme ve deerlendirme ilkeleri çerçevesinde deerlendirildiinde snavn geçerliini azalttn savunan Bakan Memi, adaylarn girecekleri snavlarn kapsamlarnn daraltlarak baz derslerden hiç soru sorulmayacak olmasnn, ortaöretimi olumsuz etkileyeceini anlatt.

Düzenlemenin, örencilerin temel sosyal ve fen bilimleri alanndaki dersleri ihmal etmelerine yol açaca, bunun da doru bir ölçme salamayacan ifade eden Memi u deerlendirmeyi yapt. Tarih dersiyle ilgili küçük bir adm atlm olmasna ramen sosyal alan derslerini darda brakan mantk yanl, din kültürü ve ahlak bilgisi ve felsefe derslerinden hiç soru dahi sormayan bir ölçme hatal ve deerlendirme de haksz olacaktr. Bu haliyle yeni sistem, sosyal alan baarsn önemsiz hale getirdii için imam hatip ve meslek lisesi örencilerinin yükseköretime girilerini daha da zorlatracaktr.

Memi, örencilerin sabah oturumundaki snav sonuçlar belli olmadan veya yeterli puan almadan ikinci snava girmelerinin usulen doru gibi görünse de esasen yanl olduu ifade etti.

ZORLU SINAVLAR YAPILMASIN

Eitim-Bir Sen ube Bakan Yunus Memi, Temel Eitimden Ortaöretime Geçi Sisteminin (TEOG) kaldrlmasna ilikin 8. snftaki tüm örencilerin zorunlu olarak snava girdii, örencilerin hepsinin tüm okullara merkezi olarak puan üstünlüüne göre yerletirildii TEOGa benzer bir modelden kesinlikle kaçnmak gerekmektedir açklamasn yapt.

Zaman zaman kamuoyuna yansyan TEOGa benzer merkezi bir yazl snav yaplmasnn, tüm örencilerin bu snava girmeye zorlanmasnn ve bu snav sonuçlarna göre tüm örencilerin merkezi olarak yerletirilmesinin, TEOGun yol açt sorunlar olduu gibi devam ettireceini de ifade eden Memi öyle dedi;

MAM HATPLERN ÖNÜ KESLYOR

Bu haliyle yeni sistem, sosyal alan baarsn önemsiz hle getirdii için, imam hatip liselerinin ve meslek liselerinin yükseköretime girilerini daha da zorlatracaktr. ki snavn ayn gün yaplmas ve ilk aama snavn sonuçlar açklanmadan ikinci aama snava girilmesi, aamal snav mantna aykrdr. Yeni sistemde iki oturumun ayn günde yaplacak olmas, fiilen aamal sistemin kaldrlmas demektir. Farkl günlerdeki oturumlarda yaplan snavlarda örenciler, herhangi bir oturumdaki dezavantajlarn dier günlerdeki oturumlarda kapatmaya çalmaktaydlar. Ancak yeni sistemde bunun yaplmas mümkün görülmemektedir. Örencilerin sabah oturumundaki snav sonuçlar belli olmadan (belki de yeterli puan almadan) ikinci snava girmeleri usulen doru gibi görünse de esasen yanl bir uygulamadr. YÖK tarafndan tasarlanan yeni yükseköretime geçi sistemi uygulamaya konulmadan evvel eletirilerimiz ve tüm paydalarn da bu konudaki eletiri ve önerileri dikkate alnarak revize edilmelidir. Toplumun yeni sisteme olan güven duygusu tesis edilmelidir. Aksi hlde sorun çözmek için getirilen yeni sistem, yeni sorunlarn kayna olacaktr.

stiare meclisi geni, kabul düzeyi yüksek bir sisteme ihtiyacn var olduunu söyleyen Memi, Milletin varl, dima, tasavvuru, idealleri, hayat, hayalleri, istiklali ve istikbali ile dorudan ilgili olan eitimin sorunlar, anlk etki ve tepkilerle düzenlenmemelidir. Hele nesnesi, öznesi, amac, arac insan olan eitim meselelerini en insan gerekçelerle bile olsa tartmadan çözmeye çalmak, yanln da ötesinde nesillerin yitirilmesine sebebiyet verecek vahim bir hatadr. Eitim alanyla ilgili çalma yaplrken, bütün bu unsurlar göz önünde bulundurulmal, örnek modellerden yararlanlmal, çan gerekleri dikkate alnmal, mutlaka istiare edilerek farkl görü ve önerilerden istifade edilmelidir. Aksi hlde bu ksr döngü sürüp gidecektir. dedi.

Ana Sayfaya Git