49 hanelik köyde satranç şampiyonları yetiştiriyor

Siverek İlçesine bağlı Taşan Köyüne beden eğitim öğretmeni olarak atanan 27 yaşındaki Melih Özcan, Kocaeli'nin Darıca Belediyesi'nden gönderilen satranç takımlarıyla öğrencilerine bu oyunu sevdirdi.

Haberler 25.01.2017 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l genelinde dereceye giren örencilerden 6s önceki gün Antalyada düzenlenen Türkiye ampiyonasna köylerini temsil eederek katldlar.

Tekirdal beden öretmeni Melih Özcan, iki yl önce anlurfann Siverek lçesine bal Taan Köyüne atand. lçeye 35 kilometre uzaklktaki köy okulunda yeteri kadar spor malzemesi bulamaynca öretmen Özcan, kendi satranç takmyla çocuklarn ilgisini çekti. çocuklardaki yetenei fark eden Melih Özcan, Okul Müdürü Mustafa Karadalnn vastasyla Darca Belediyesinden 50 satranç takm istedi. Bankasndan da satranç snf için gerekli malzemeyi tedarik eden Melih Özcan, 49 hanelik köyde satranç akm balatt.

NEKLERN YANINDAN KOTURARAK GELYORLAR

çocuklarn yazn mevsimlik içi olarak baka ehirlerde çaltn belirten Özcan, çocuklar yazn domates tarlalarnda çalyor. Kn ise hayvanclk yapan ailelerine yardm ediyor. Yalarna göre oldukça zor ilerle meguller. Bazen hayvanlarla ilgilendikleri için okula gelemiyorlar. Bu zorluklar arasnda satranç onlarn kurtarcs oldu. Okulda açtm kursa onlarn deyimiyle ineklerin yanndan koturarak geldiler, hiç ders kaçrmadlar. Bazlar okula gelmedii halde okuldan sonraki kurslara katlmay ihmal etmedi. Böylece köyde herkes biraz ucundan satranc kabullendi dedi. Baz ailelerin satranc kumar oyunu zannederek kar çktn dile getiren Melih Özcan, çocuklardaki deiimi gören ailelerin de satranca ilgi gösterdiini söyledi.

TURNUVALARDAN ÖDÜLLERLE DÖNÜYORLAR

Bu zamana kadar köylerinden dar sadece çalmak için çkan çocuklarn artk birer sporcu olarak turnuvalara katldn dile getiren Melih öretmen, lk turnuvada derece yapamadk. çünkü alveri merkezinde yaplan turnuvada yürüyen merdivenler, oyun salonlar, restoranlar onlarn dikkatini çok datmt. kinci turnuvamz anlurfadaki ampiyonayd ve iki örencimiz madalya kazand. 8 yandaki Mustafa Akfrat il birincisi, 12 yandaki Sabri Beyaztoprak il üçüncüsü oldu. Köy okulumuzun kazand ilk ödüllerdi bunlar. Benim de öretmenlik hayatmn ilk ödülleri oldu diye konutu.

MUTLU VE AKINLAR

Yaadklarn sosyal medyada paylatktan sonra Satranç Milli Takmnda yer alan Kvanç Haznedarolunun kendisiyle iletiim kurduunu aktaran Özcan, onun araclyla Antalyadaki ampiyonaya katldklarn söyledi. Özcan, Burada belki de hayatlarnda bir daha göremeyecekleri bir ortamdalar. çok mutlu ve bir o kadar aknlar. 6 örencimiz burada yaryor. Örenciler ile ilgilenmek benim için çok yorucu oluyor ama onlarn yüzündeki gülümsemeyi görmek paha biçilemez dedi.

TARLADA BLE SATRANç OYNUYORLAR

8 kardei olan Urfal minik satranç oyuncusu 8 yandaki Mustafa Akfrat, ilk defa satranc okulda öretmeni sayesinde gördüünü söyledi. En sevdii oyunun artk satranç olduunu belirten Akfrat, oyunu evde aabeyiyle sürekli oynadn söyledi.

Furkan Akfrat ise Melih öretmenlerinin satranc kendileriyle tantrdn anlatarak, artk bu oyunu çok sevdiini kaydetti. Akfrat, Evde ve okulda her zaman bu oyunu oynar olduk dedi

anlurfada il birincisi olan Sabri Beyaztoprak da satrancn en sevdii oyun haline geldiini dile getirdi. Beyaztoprak, Eskiden köyde saklambaç, futbol oynardk. imdi ise sürekli satranç oynuyoruz. Zeka oyunu olduu için bu oyunu tercih ediyoruz. Tarlaya ineklerin girmemesi için beklerken bile satranç oynuyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git