“Adayların duyguları sınav başarısını etkiliyor”

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kala Psikoterapist Prof. Dr. Nurper Erberk Özen, sınav tarihi yaklaşırken adayların duygularının sınav başarısını ve sonucunu etkileyeceğini vurguladı. 3 duygunun sınav yaklaşırken çok önemli olduğunu söyleyen Özen, “Bu duygular özgüven, rahat ve huzurlu hissetmek ile umutlu olmaktır” dedi.

Haberler 28.06.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Snava girecek adaylarn son yllarda daha youn tempoyla çalma gayretinde olduklarn söyleyen Prof. Dr. Özen, Bilgi birikimi kadar fiziksel ve psikolojik pek çok faktör bu snavlarda adaylara destek olacaktr ifadelerini kulland.

OLUMSUZ DÜÜNME SINAV KAYGISINI ARTIRIYOR

Psikolojik faktörler içinde olumlu düünme ve olumlu hissetmenin çok önemli olduunu söyleyen Prof. Dr. Özen, Olumlu düünme, motivasyonu ve baary arttrmada çok önemli. Üstelik, olumsuz düünme, snav kaygsn arttrp verimlilii düürme gibi bir risk de tayor. Fiziksel faktörler de bu süreçte çok önemli. yi bir uyku, dinlenme ve beslenme de adaylara destek oluyor diye konutu.

KEND KSEL HEDEFNZE ODAKLANIN

Prof. Dr. Özen, adaylarn kendi kiisel hedeflerine odaklanmalarn ve baka kiilerle kyaslamaya girmemeleri gerektiini söyledi. Snav yaklarken özgüven, rahat ve huzurlu hissetmek ile umutlu olmak gibi duygularn önem tadn belirten Özen, unlar söyledi:

Adaylar unutmasn ki ne kadar emek verdilerse onun karln alacaklar. Hazrm ve yapabilirim diyebilmek çok önemlidir. Ne kadar çaltysak o kadar hazrz. Her adayn çalma temposu, verdii gayret ayn deil ancak her aday yaklak olarak neyi ne kadar yapabileceini bilerek hedefini ona göre belirlemeli. Burada amacmz, kendi kiisel hedefimize odaklanmak, bakalar ile kyaslamaya girmek deil.

DKKAT VE KONSANTRASYONUNUZU ARTIRIN

Snav zaman ihtiyacmz olan ikinci duygu rahat ve huzurlu hissetmektir. Snav ortam, her zaman ders çallan masalardan, sralardan, hep snava girdikleri yerden teknik açdan aslnda hiç farkl deil. Adaylar kendilerini en huzurlu ders çaltklar ortamda olduklarn düünerek dikkat ve konsantrasyonlarn arttrabilirler. Snav esnasnda otuz saniye-bir dakikalk ksa molalar vererek, gözlerini kapatp, burnundan yava ve derin nefes alp azdan verme eklinde gevemeye çalmak, kendilerini snavn geri kalanna daha konsantre olmaya hazr hissettirir. Bunu sorulardaki konu ya da bölüm geçilerinde bir kaç dakika gibi biraz daha uzun süre uygulayabilirler. Bunun zaman kayb olarak düünülmemesi gerekir, yarar göz önüne alnmaldr.

YAPAMADIINIZ BÖLÜMLER SZ DURDURMASIN

Üçüncü olumlu duygu ise umut olmal. Tüm adaylar kendilerince yllardr elinden geleni yaptktan sonra, artk hazr olduu duygusu ve umudu ile snava balamaldr. Tüm konu ve sorular eksiksiz bilmek ve çözmek olas olmadna göre, yapamad bölümlerin kendisini durdurmasna izin vermemelidir.

Ana Sayfaya Git