'Anaokulu öğretmenleri bakıcı durumuna düştü’

Uzaktan eğitim kararının ardından ebeveynlerin çalışması dikkate alınarak anaokullarında yüz yüze eğitimin devam edilmesine tepki gösteren Eğitim Sen Diyarbakır 2 No'lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, "Anaokulu öğretmenlerimiz çocuk bakıcısı konumuna düşürülemez" dedi.

Haberler 26.11.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs vakalarndaki art nedeniyle okullarn yüz yüze eitime kapanmas ve uzaktan eitime geçilmesi ve çalan ebeveynler dikkate alnarak anaokullarnda yüz yüze eitimin devam etmesi kararn deerlendiren Eitim Sen Diyarbakr 2 Nolu ube Ebakan Zuhal Sezer, bu durumun eitsizlik yarattn dile getirdi.

Yeterli tedbirlerin alnmamas nedeniyle okullarn tekrar kapatldn hatrlatan Sezer, dezavantajl gruplarn eitime eriememesi gibi bir eitsizlii beraberinde getirdiini dile getirdi. Sezer, yaanan bu eitsizliin derinlememesi için gerekli tedbirlerin alnarak yüz yüze eitime geçilmesi gerektiini kaydetti. Eitimin anayasal bir hak olmasna ramen sadece Diyarbakrda 500 bin örenciden 200 bin örencinin EBAya giremediini kaydeden Sezer, 8 ay boyunca hiçbir önlem alnmad, önlem alnd algs yaratld. Yüz yüze eitime geçilmeyen her günde eitim eitsizlii devam edecek. Örencilerimizin sosyo-ekonomik durumunun kötü olmas eitim hakkndan mahrum braklmasn gözler önüne sermektedir ifadelerini kulland.

DAR ZN VERLMEL

Ebeveynlerin çalmas dikkate alnarak anaokullarnda yüz yüze eitimin devam edilmesi kararnn da bu okullarda çalmak zorunda kalan öretmenlerle dier branlardaki öretmenler arasnda eitsiz bir durumun ortaya çktn dile getiren Sezer, Anne babas saat 08.00 ve 17.00 aras çalan anaokulu çandaki çocuklarn okula devam etmesi ön görüldü. Fakat bu ekilde olmamal, çünkü anaokulu öretmenlerimiz çocuk bakcs konumuna düürülemez. Bu asla kabul edilir bir durum deildir. Anne ve baba her ikisi de eit mesai çalyorsa farkl kurumlar dahi olsa ya dönüümlü mesai ya da ikisinden biri idari izinli saylabilmeliydi. Okul öncesi yüz yüze eitimin devam etmesiyle de salgnn aratarak devam edecei aikardr diye konutu.

DNDAR NESL YARATMA

Uzaktan eitimde ders saatlerinin Cuma namazlar saatine göre ayarlanmas kararn da deinen Sezer, Dindar nesil yaratma yaklamnn bir parçasdr. Bugün eitim alan içler acs durumundadr. Salk ve hukuk alanlar da ayn ekilde, ülke olarak bir kaosun içerisindeyiz. Bunlar göz ard ederek sanki tek derdimiz online ders saatinin Cuma namazna göre ayarlanmas konusu bilimsellikten uzak bir yaklam. Örencilerimizin saatlerce dijital ortamda derslere maruz braklmas da kabul edilemez. Örencilerimizin zamanndan çalyoruz eklinde konutu.

EK ATAMALAR YAPILSIN

Uzaktan eitimin eitim çandaki çocuklar, çocuk içiliine sevk ettii uyarsnda bulunan Sezer, Uzaktan eitime eriim çok kstl olmasndan ötürü çocuk içilik artyor, örenciler farkl illere mevsimlik içi olarak gitmeye maruz braklyor. Ek atamalar yaplsn, snf saylar seyreltilsin, bina ina edilemez ama prefabrik evler yaplarak eitim alanlar oluturabilir diye belirtti.

Ana Sayfaya Git