Artık zorunlu değiller

YENİ Ortaöğretim Modeli'nde liselerde toplam ders sayılarının yanı sıra, zorunlu olan ortak ders sayıları da azaldı. 2020 yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak sistemde, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ortak dersler arasından çıktı.

Haberler 20.05.2019 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, önceki gün düzenledii Ortaöretim Tasarm Toplants ile yeni ortaöretim modelini tantt. Yeni model, 2020 ylnn Eylül ayndan itibaren 9uncu snflarda uygulanmaya balayacak. Yllara göre kademeli biçimde geçi yaplacak yeni ortaöretim modelinde, bütün örencilerin girdii zorunlu ders anlamna gelen ortak ders saylar da dütü.

TÜRK DL VE DN KÜLTÜRÜ BÜTÜN SINIFLARDA ORTAK DERS

9uncu snfta ortak ders says 13ten 6ya, 10uncu snfta 12den 3e, 11nci snfta 8den 3e, 12nci snfta ise 7den 3e indirildi. Bütün snflarda ortak olan ders says 2 olurken, bu dersler Türk Dili ve Edebiyat ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olarak belirlendi. Yeni ortaöretim modelinde 9uncu snfta Beden Eitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Salk Bilgisi, Trafik Kültürü ortak yani zorunlu ders olmaktan çkt. Ayrca Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri yerine birinci dönemde Doa Bilimleri Deneyimi, ikinci dönemde Doada Enerji ve Enerji Dönüümleri, Tarih ve Corafya yerine ise birinci dönemde Sosyal Bilimler Deneyimi, ikinci dönemde Sosyal Bilim çalmalar dersi geldi.

ORTAK DERSLER

9uncu snfta ortak dersler; Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabanc Dil 1, Matematik Uygulamalar 1, Doa Bilimleri Deneyimi ve Sosyal Bilimler Deneyimi olarak sraland. 10 ve 11inci snftaki ortak dersler; Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilgi Kuram ve Uygulamalar olurken, 12nci snftaki ortak dersler ise Türk Dili ve Edebiyat, nklap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olarak tespit edildi.

HER DERS GRUBUNDAN 1 DERS SEçMEK ZORUNDA

Örenciler ortak derslerin yan sra 10, 11 ve 12nci snflarda Yabanc Dil, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal ve Beeri Bilimler gruplarndan da bir ders seçmek zorunda olacak. Yani bu ders gruplar ortak dersler arasndan çksa da, örenciler söz konusu gruplardan en az 1 ders seçmek zorunda olduu için lise eitimi boyunca Matematik, Fen ve Sosyal Bilim derslerini görmeye devam edecekler. Ama yeni sistem, mevcut sistemden farkl olarak örencinin kendi kiisel ders programn oluturmasna imkan tanyacak. Liselerde örencilere ders seçme ve kariyer planlama konusunda yardmc olmas amacyla rehberlik sistemi daha güçlü biçimde kullanlmaya balanacak.

MEVCUT SSTEMDE HANG DERSLER ORTAK?

2018-2019 eitim öretim ylnda liselerde uygulanan haftalk ders çizelgesine göre 9uncu snfta bütün örencilerin ald ortak dersler Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Corafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Birinci Yabanc Dil, kinci Yabanc Dil, Beden Eitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik ve Salk Bilgisi/Trafik Kültürü olarak sralanyor. te mevcut ortaöretim sisteminde dier snflarda verilen ortak dersler:

10uncu snfta ortak dersler; Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Corafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Birinci Yabanc Dil, kinci Yabanc Dil, Beden Eitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik

11inci snfta ortak dersler; Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Felsefe, Birinci Yabanc Dil, kinci Yabanc Dil, Beden Eitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik

12nci snfta ortak dersler; Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, nklap Tarihi ve Atatürkçülük, Birinci Yabanc Dil, kinci Yabanc Dil, Beden Eitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik

Ana Sayfaya Git