Bayan şef dünya sıralamasında

Mardinli şefin hayali gastronomi enstitüsü kurmak

Haberler 22.07.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinli ef ve sosyal giriimci Ebru Baybara Demir, dünyann en önemli mutfak kültürü yarmas Basque Culinary World Prizeda 170 ef arasndan ikinci kez finale kalarak, dünyann en iyi 10 efinden biri olmaya hak kazand.

Mardinli ef olarak bu yl ikinci kez dünyann en iyi 10 efi arasna girmeyi baaran sosyal giriimci Ebru Baybara Demir, Mardinli çiftçi ve üreten kadnlar ile birlikte hazrlad proje ile efler arasnda dünya birincilii için yaryor. Basque Culinary World Prizeda 170 ef arasnda yaran Demir, Mardinli ve mülteci kadnlar ile birlikte ödülü Türkiyeye kazandrmay hedefliyor. 24 Temmuzda birinciliin açklanaca yarmada gösterdikleri baary deerlendiren Demir, dünyada gda kaynaklarnn hzla tükendiini ve bunun büyük bir sorunu beraberinde getireceini ifade ederek, Bask Dünya Açlk Ödülleri yapt ii sosyal toplumsal faydaya dönütüren efleri ödüllendiriyor. Biz bu yarmaya aday olamyoruz, aday gösteriliyoruz. Ben iki kere aday gösterildim ve Türkiye olarak uluslararas yarmada aday olarak dünyada ilk 10un içine girdik. Bu sene 170 ef arasndan ilk ondayz. 24 Temmuzda birinci açklanacak. Umarm bu ödülü Türkiyeye getirebiliriz dedi.

224 kadn istihdam edildi

yi bir taban önemli olmadn, lezzetli bir yemek yapmann deil, o taba yapabilecek insanlar bir araya getirmenin önemli olduunu belirten Demir, Bunu çiftçisinden balayp, o sürece yemee getiren ne kadar insan varsa ve toplumsal fayda salayabiliyorsak bu baar bununla alakal. Biz topraktan tabaa projemizle aslnda bu yarmaya girdik. Geçtiimiz yl Harran Üniversitesi Gastronomi Okulu Projesinde 160 kiiye verdiimiz eitimle bu projeyle aday gösterildik. Bu seneki projemiz daha kapsaml daha büyük. Bu projede 224 kadn istihdam edildi. Birçok konuda destek oluyoruz. Toprakla balayp mutfakla devam ediyor. Kadn çiftçilerle çalyoruz. Bu konuda aday gösterilerek onure edildiim ve edildiimiz için de çok mutluyum diye konutu.

Gastronomi Estitüsü kurmak istiyor

Gastronomi Enstitüsü kurmak istediini belirten Demir, açklamalarn öyle sürdürdü:

Böyle bir hayalim vard. çalmalara balamtk. Bunu maddi destek salayacak bir proje daha var. Derikte zeytin aaçlarmz var ve bu aaçlar hem eski hem de yallar ve yeni aaç üretilmiyor. Bunun için sera kurulumuna ihtiyacmz var. u anda bu projeden gelecek olan paray Gastronomi Enstitüsü ve Derik aaçlarn tekrardan kazandrmas ile ilgili iki projede kullanmak hedefindeyiz. Bu paray topluma faydaya dönütürmemiz önemli. Bu paray kendimize deil sadece topluma fayda olacak ekilde kullanyoruz. kisinin de Mardine ve Türkiyeye hayrl olabileceini düünüyorum.

Ana Sayfaya Git