Bir dakika isyanı

Eralarında 1 dakika gecikmeyle sıvana alınmayanların velileri ve öğrenciler isyan etti

Haberler 01.07.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÜKSEKÖRETM Kurumlar Snavnn balamasyla 2 milyon 300 binden fazla örenci snav giri yerlerine kotu. 2 gün sürecek snav maratonunun ilk gününde örenciler toplam 135 dakika ter döktü.

DYARBAKIR-2 milyon 300 binden fazla örenci snav giri yerlerine kotu. 2 gün sürecek snav maratonunun ilk gününde örenciler toplam 135 dakika ter döktü. Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testinde (TYT), baz örenciler 15 dakika kuralna taklarak snava alnmad. Aralarnda 1 dakika gecikmeyle svana alnmayanlarn da bulunduu örenciler ve veliler, duruma tepki gösterirken, tüm çabalarna ramen örenciler snava giremedi. Snava giren dier örencilerin yaknlar ise okul kaplarnda dua ederek bekledi.

BÜYÜK HEYECAN YAANDI

Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezi (ÖSYM) tarafndan bu sene ilk defa düzenlenen YKSnin birinci oturumu olan TYT bugün saat 10.15te tüm yurtta olduu gibi Diyarbakrda da balad. Yurt genelinde milyonlarca kiinin girdii üniversiteye girite, ilk aama olan Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) birinci oturumuna katlan örenciler, snava aranarak alnd.

SINAVA GEç KALANLAR

Diyarbakr Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda snava gelen baz örenciler ise snava geç kalnca salona alnmad. Örenciler, 1 dakika için snava anmadklarn öne sürürek tepki gösterdi. Görevlilerle görümek isteyen örenciler cevap alamaynca duruma veliler de tepki gösterdi ancak tüm çabalarna ramen örenciler snava alnmad.

Kentte birçok okulda snava giren örencilerin aileleri ise okul kaplarnda bekleyerek çocuklar ve yaknlar için dua edip snavdan çkmalarn bekledi

HEYECAN DORUKTA OLDU

Örenciler büyük bir heyecanla kap önünde bekledikten sonra snav için okula giri yapmaya balad. 2 gün sürecek olan maratonun ilk gününde örenciler 135 dakika ter döktü. Snav öncesinde baz örenciler heyecanlarn dile getirmekte zorlanrken; baz örencilerse sadece kendini denemek için snava girdiini söyledi.

HEYECANSIZ SINAVI DENEYMLEMEK STEDM

stedii bölümde okuduunu dile getiren 23 yandaki Mazlum Kökdümen, bunlardan biri. Kökdümen, bakasnn hakkna engel olmamak için seçim yapmayacan ve sadece heyecan yapmadan snava girmenin nasl bir his olduunu deneyimlemek istediini belirtti.

OLUM POLS OLMAK STYOR

Hayrullah Manvermez ise olunu üniversite snavna getiren velilerden biri. Olunun polis olmak istediini kaydeden Manvermez, kendi olunun snav için çalmadn belirterek tüm örencilere baar diledi.

ALELER DE TER DÖKTÜ

Okul bahçesinde dua eden Halime Bala ise Kardeimin kzlar ve torunlarn snava getirdik. nallah bizim ve dier örencilerinin emekleri boa çkmaz. Allah yardmclar olsun. Onlar snava girdi, bizde burada onlara dua ediyoruz. Zamannda biz okumadk ama imdi onlarn okumas için çaba sarf ediyoruz. diye konutu.

Kzlarn ve torunlarm snava getiren Güle Artuk da Biz köyden geldik. Allah onlarn ve arkadalarnn ilerini rast götürsün. Bizi zamanda okutmadlar, okumann hasretiyle kaldk. çocuklarmz da o hasretle kalmamas için onlar okutuyoruz. dedi.

KEND AYAKLARI ÜZERNDE DURSUN

Örenci velilerinden Mehmet Ekinci Olum u an snavda, liseyi geçen sene bitirdi. Snavlara girdi, bir ey kazanamad. Bu sene dershaneye gönderdim. Özel öretmen tuttum. Ben kendim inaat içisiyim. Sabahtan akama kadar çalyorum ki olum snav kazansn, bir eyler baarabilsin. Her eyi onlar için yapyoruz. Onlar ayakta durursa biz de dururuz. Duramazlarsa bizde duramayz. Örencinin çalmas, elinden geleni yapmas lazm. Derslerine çalmal ki hem kendini hem de ailesini düünmü olsun. O kadar emek sarf ediliyor, onlar için masraf yaplyor. Onlar için her eyi yapyoruz ama yine de ksmet ve nasip diyoruz. ifadelerini kulland.

Aye Toprak ise u an olum snavda. Baarl olmas için kendisini dershaneye gönderdik. Orada kendilerine göre çaltlar. stiyorum ki ekmeini kazansn, bo kalmasn. Her anne ve baba çocuunun bir eyler kazanmasn ve kimseye muhtaç olmamasn ister. Büyük olum tp okuyor, baka bir olum da bu sene inaat mühendisliini bitirdi. O da burada snavda. Biz elimizden geleni yapyoruz. Dershaneye gönderiyoruz, onlarda inallah çabalarnn karln alrlar. eklinde konutu.

TOPLAM 120 SORU SORULDU

Adaylara TYTde, Türkçe ve temel matematik testlerinden 40ar; sosyal ve fen bilimlerinden ise 20er olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi.

Snava giren adaylardan brahim Baran Geçmi yllarn sorularna nazaran bu sene snav sorular daha zordu. Matematikten zorlandk. Dier dersler zor deildi. Süreyle ilgili hiçbir skntmz yoktu. Zaten süre sorularla orantlyd. dedi.

Muhammed Enes Kaç ise Snav iyiydi, fazla zor deildi. Yapacamz kadar yaptk. Süre sknts yoktu. Bir önceki snavlara göre daha iyiydi. ifadelerini kulland.

Snavn genel olarak kötü geçmediini söyleyen Selman Faris Baran Ama matematii hiç yapamadm. Türkçe, tarih ve fen testlerini yaptm. Hedefimde beden eitimi ve spor bölümü var. diye konutu.

Mizgin Aba ise çok fazla çalmadm, pek hazrlkl deildim. Snav gayet güzeldi, hiç zorlanmadm. Ben ahsen iletme okumak istiyorum. eklinde konutu.

MATEMATK ZORLADI BZ

Bir senedir çaltn ama yine de eksikliklerinin olduunu söyleyen Emre Zümrüt Matematik zordu biraz, Türkçeyi ful bekliyorum. Daha önce girmemitim, ilk denememdi. u an meslek lisesi okuduum için bir grafikerin yannda çalyorum. Eer snav kazanrsam grafiker olmaya devam edeceim. dedi.

Bahoz Bozan ise Askerden yeni geldiim için çalamamtm. Fakat bu defa farkl bir metot uygulamlard. Sorular karma karkt. Türkçe, edebiyat ve felsefede biraz sknt vard. Pek anlalr sorular yöneltmemilerdi. ifadelerini kulland.

BUGÜN YAPILACAK SINAV

TYTye bavuru yapan 2 milyon 381 bin aday 7 bin 884 binadaki 129 bin salonda snava girdi.

YKSnin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabanc Dil Testi (YDT) ise bugün yaplacak.

AYTde ise Türk Dili ve Edebiyat-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDTde ise 80 soru sorulacak.

AYTye bavuran 2 milyon 19 bin aday 6 bin 746 binadaki 108 bin 470 salonda, YDTye bavuran 131 bin aday ise 779 binadaki 6 bin salonda snava alnacak

YKS sorularnn tamam 1 Temmuz Pazar günü akam internet sitesinden yaymlanacak.

Ana Sayfaya Git