Bir dakika isyanı

Eralarında 1 dakika gecikmeyle sıvana alınmayanların velileri ve öğrenciler isyan etti

Bir dakika isyanı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı’nın başlamasıyla 2 milyon 300 binden fazla öğrenci sınav giriş yerlerine koştu. 2 gün sürecek sınav maratonunun ilk gününde öğrenciler toplam 135 dakika ter döktü.

DİYARBAKIR-2 milyon 300 binden fazla öğrenci sınav giriş yerlerine koştu. 2 gün sürecek sınav maratonunun ilk gününde öğrenciler toplam 135 dakika ter döktü. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), bazı öğrenciler 15 dakika kuralına takılarak sınava alınmadı. Aralarında 1 dakika gecikmeyle sıvana alınmayanların da bulunduğu öğrenciler ve veliler, duruma tepki gösterirken, tüm çabalarına rağmen öğrenciler sınava giremedi. Sınava giren diğer öğrencilerin yakınları ise okul kapılarında dua ederek bekledi.

BÜYÜK HEYECAN YAŞANDI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu sene ilk defa düzenlenen YKS'nin birinci oturumu olan TYT bugün saat 10.15'te tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'da da başladı. Yurt genelinde milyonlarca kişinin girdiği üniversiteye girişte, ilk aşama olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumuna katılan öğrenciler, sınava aranarak alındı.

SINAVA GEÇ KALANLAR

Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda sınava gelen bazı öğrenciler ise sınava geç kalınca salona alınmadı. Öğrenciler, 1 dakika için sınava aınmadıklarını öne sürürek tepki gösterdi. Görevlilerle görüşmek isteyen öğrenciler cevap alamayınca duruma veliler de tepki gösterdi ancak tüm çabalarına rağmen öğrenciler sınava alınmadı.

Kentte birçok okulda sınava giren öğrencilerin aileleri ise okul kapılarında bekleyerek çocukları ve yakınları için dua edip sınavdan çıkmalarını bekledi

HEYECAN DORUKTA OLDU

Öğrenciler büyük bir heyecanla kapı önünde bekledikten sonra sınav için okula giriş yapmaya başladı. 2 gün sürecek olan maratonun ilk gününde öğrenciler 135 dakika ter döktü. Sınav öncesinde bazı öğrenciler heyecanlarını dile getirmekte zorlanırken; bazı öğrencilerse sadece kendini denemek için sınava girdiğini söyledi.

“HEYECANSIZ SINAVI DENEYİMLEMEK İSTEDİM”

İstediği bölümde okuduğunu dile getiren 23 yaşındaki Mazlum Kökdümen, bunlardan biri. Kökdümen, başkasının hakkına engel olmamak için seçim yapmayacağını ve sadece heyecan yapmadan sınava girmenin nasıl bir his olduğunu deneyimlemek istediğini belirtti.

“OĞLUM POLİS OLMAK İSTİYOR”

Hayrullah Manıvermez ise oğlunu üniversite sınavına getiren velilerden biri. Oğlunun polis olmak istediğini kaydeden Manıvermez, kendi oğlunun sınav için çalışmadığını belirterek tüm öğrencilere başarı diledi.

 AİLELERİ DE TER DÖKTÜ

Okul bahçesinde dua eden Halime Bala ise “Kardeşimin kızları ve torunlarını sınava getirdik. İnşallah bizim ve diğer öğrencilerinin emekleri boşa çıkmaz. Allah yardımcıları olsun. Onlar sınava girdi, bizde burada onlara dua ediyoruz. Zamanında biz okumadık ama şimdi onların okuması için çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.

Kızlarını ve torunlarımı sınava getiren Güle Artuk da “Biz köyden geldik. Allah onların ve arkadaşlarının işlerini rast götürsün. Bizi zamanda okutmadılar, okumanın hasretiyle kaldık. Çocuklarımız da o hasretle kalmaması için onları okutuyoruz.” dedi.

KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURSUN

Öğrenci velilerinden Mehmet Ekinci “Oğlum şu an sınavda, liseyi geçen sene bitirdi. Sınavlara girdi, bir şey kazanamadı. Bu sene dershaneye gönderdim. Özel öğretmen tuttum. Ben kendim inşaat işçisiyim. Sabahtan akşama kadar çalışıyorum ki oğlum sınavı kazansın, bir şeyler başarabilsin. Her şeyi onlar için yapıyoruz. Onlar ayakta durursa biz de dururuz. Duramazlarsa bizde duramayız. Öğrencinin çalışması, elinden geleni yapması lazım. Derslerine çalışmalı ki hem kendini hem de ailesini düşünmüş olsun. O kadar emek sarf ediliyor, onlar için masraf yapılıyor. Onlar için her şeyi yapıyoruz ama yine de kısmet ve nasip diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ayşe Toprak ise “Şu an oğlum sınavda. Başarılı olması için kendisini dershaneye gönderdik. Orada kendilerine göre çalıştılar. İstiyorum ki ekmeğini kazansın, boş kalmasın. Her anne ve baba çocuğunun bir şeyler kazanmasını ve kimseye muhtaç olmamasını ister. Büyük oğlum tıp okuyor, başka bir oğlum da bu sene inşaat mühendisliğini bitirdi. O da burada sınavda. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Dershaneye gönderiyoruz, onlarda inşallah çabalarının karşılığını alırlar.” şeklinde konuştu.

TOPLAM 120 SORU SORULDU

Adaylara TYT’de, Türkçe ve temel matematik testlerinden 40’ar; sosyal ve fen bilimlerinden ise 20’şer olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi.

Sınava giren adaylardan İbrahim Baran “Geçmiş yılların sorularına nazaran bu sene sınav soruları daha zordu. Matematikten zorlandık. Diğer dersler zor değildi. Süreyle ilgili hiçbir sıkıntımız yoktu. Zaten süre sorularla orantılıydı.” dedi.

Muhammed Enes Kaç ise “Sınav iyiydi, fazla zor değildi. Yapacağımız kadar yaptık. Süre sıkıntısı yoktu. Bir önceki sınavlara göre daha iyiydi.” ifadelerini kullandı.

Sınavın genel olarak kötü geçmediğini söyleyen Selman Faris Baran “Ama matematiği hiç yapamadım. Türkçe, tarih ve fen testlerini yaptım. Hedefimde beden eğitimi ve spor bölümü var.” diye konuştu.

Mizgin Aba ise “Çok fazla çalışmadım, pek hazırlıklı değildim. Sınav gayet güzeldi, hiç zorlanmadım.  Ben şahsen işletme okumak istiyorum.” şeklinde konuştu.

MATEMATİK ZORLADI BİZİ

Bir senedir çalıştığını ama yine de eksikliklerinin olduğunu söyleyen Emre Zümrüt “Matematik zordu biraz, Türkçeyi ful bekliyorum. Daha önce girmemiştim, ilk denememdi. Şu an meslek lisesi okuduğum için bir grafikerin yanında çalışıyorum. Eğer sınavı kazanırsam grafiker olmaya devam edeceğim.” dedi.

Bahoz Bozan ise “Askerden yeni geldiğim için çalışamamıştım. Fakat bu defa farklı bir metot uygulamışlardı. Sorular karma karışıktı. Türkçe, edebiyat ve felsefede biraz sıkıntı vardı. Pek anlaşılır sorular yöneltmemişlerdi.” ifadelerini kullandı.

BUGÜN YAPILACAK SINAV

TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin aday 7 bin 884 binadaki 129 bin salonda sınava girdi.

YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) ise bugün yapılacak.

AYT'de ise Türk Dili ve Edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru sorulacak.

AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin aday 6 bin 746 binadaki 108 bin 470 salonda, YDT'ye başvuran 131 bin aday ise 779 binadaki 6 bin salonda sınava alınacak

YKS sorularının tamamı 1 Temmuz Pazar günü akşam internet sitesinden yayımlanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz