Buluşu hayatı kolaylaştırdı!

Ortaokul öğrencisi Ekin Tuncer ve Ozan Aydın, hayatı kolaylaştıran fikirler sundu. Minik öğrenciler hemofili hastalarının ve görme engellilerinin hayatını kolaylaştırmak amacıyla, hemofili bezi ve sensörlü baston geliştirdi. Henüz fikir aşamasında olan projelerin uygulamaya geçmesi için öğrenciler belediyelerden destek bekliyor.

Haberler 01.03.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

13 yandaki 6nc snf örencisi Ekin Tuncer, birincilik kazand fikriyle, hemofili hastalarnn hayatn kolaylatrmay amaçladn söyledi. Hemofili Bezini hemofili hastalarnn hayatlarna kolayca devam edebilmeleri için tasarladm diyen Tuncer, Hemofili hastal nadiren de olsa tehlikeli bir hastalktr. Hastalarn doutan kan pulcuklarnn üzerindeki proteinleri olmaz ve bu nedenle kan phtlamaz. Kanama durmaynca da hemofili hastas hayatn kaybeder ifadelerini kulland.

BEZDEK PROTENLER KANI PIHTILATIRACAK

Hemofilini hastalarnn kanamalarn durduracak fikrini anlatan Ekin Tuncer, Hemofili bezinin içerisinde bulunan proteinler hava ile temas ettiinde kan phtlatryor ve kanama duruyor. Hastalar genellikle kan gruplarn bilirler ancak bilmeyenler için de kan örneini alacak bir tüp var. Bu tüp sayesinde hastadan alnan örnekle, kan grubunu örenebiliyoruz. Kan grubunu örendikten sonra proteinli beze kanayan yeri saryoruz. Böylece kan phtlamaya balyor ve kanama duruyor dedi.

Öretmenlerinin derste hemofili hastaln anlattn ve hastalara üzülerek çözüm aramaya baladn söyleyen Tuncer, Ben bu hastaln bir çözümü olmadna çok üzüldüm ve buna bir çözüm üretmem gerektiini düündüm. Proje uygulamaya geçtiinde hemofili hastalarnn korkacak bir eyi kalmayacak, korkularn ortadan kaldrm oluyoruz ifadelerini kulland.

GÖRME ENGELLLERE SENSÖRLÜ BASTON

Görme engellilerin yaad zorluklar göz önüne alarak gelitirdii fikrini anlatan 5inci snf örencisi Ozan Aydn ise, Görme engellilerle ilgili olan bir habere çok üzülmütüm. Onlar için olan sar yolun üzerine elektrik direi koymulard ve engelli ona çarpp dümütü. Ben de bu durumdan çok etkilendim ve o yüzden sensörlü baston adn verdiim projeyi hazrladm diye konutu.

Sensörlü bastonun amacn anlatan Aydn, Bastonla, görme engelli insanlarn yaad sorunlarn önüne geçmek istiyorum. Onlarn yaad sorunlardan biri önlerine cisim çktnda o cisimleri daha önceden alglayamamalar. Bu bastonla birlikte bu sorunun önüne geçeceim dedi.

METROYA KAç METRE KALDIINI DUYABLECEKLER

Görme engellilerin kulland bastonun önüne, park sensörü gibi sensör ekleyeceini ifade eden Aydn, Bu sensör önüne çkan her eyi önceden alglayp ötmeye balayacak. Baston sayesinde de engelli bireyler bir yere çarpmadan yürüyebilecekler. Sensörün yannda kare kod okuyucu bulunuyor ve bununla yerdeki karekod tarandnda görme engellilerin kulandaki kulakla onun için gereken bilgiler iletiliyor. Karekodla metroya kaç metre kald rahatlkla örenilebilir dedi.

Ana Sayfaya Git