Görüş Bildir

Buluşu hayatı kolaylaştırdı!

Ortaokul öğrencisi Ekin Tuncer ve Ozan Aydın, hayatı kolaylaştıran fikirler sundu. Minik öğrenciler hemofili hastalarının ve görme engellilerinin hayatını kolaylaştırmak amacıyla, hemofili bezi ve sensörlü baston geliştirdi. Henüz fikir aşamasında olan projelerin uygulamaya geçmesi için öğrenciler belediyelerden destek bekliyor.

Buluşu hayatı kolaylaştırdı!

13 yaşındaki 6'ncı sınıf öğrencisi Ekin Tuncer, birincilik kazandığı fikriyle, hemofili hastalarının hayatını kolaylaştırmayı amaçladığını söyledi. "Hemofili Bezi'ni hemofili hastalarının hayatlarına kolayca devam edebilmeleri için tasarladım" diyen Tuncer, "Hemofili hastalığı nadiren de olsa tehlikeli bir hastalıktır. Hastaların doğuştan kan pulcuklarının üzerindeki proteinleri olmaz ve bu nedenle kan pıhtılaşmaz. Kanama durmayınca da hemofili hastası hayatını kaybeder" ifadelerini kullandı.

"BEZDEKİ PROTEİNLER KANI PIHTILAŞTIRACAK"

Hemofilini hastalarının kanamalarını durduracak fikrini anlatan Ekin Tuncer, "Hemofili bezinin içerisinde bulunan proteinler hava ile temas ettiğinde kanı pıhtılaştırıyor ve kanama duruyor. Hastalar genellikle kan gruplarını bilirler ancak bilmeyenler için de kan örneğini alacak bir tüp var. Bu tüp sayesinde hastadan alınan örnekle, kan grubunu öğrenebiliyoruz. Kan grubunu öğrendikten sonra proteinli beze kanayan yeri sarıyoruz. Böylece kan pıhtılaşmaya başlıyor ve kanama duruyor" dedi.

Öğretmenlerinin derste hemofili hastalığını anlattığını ve hastalara üzülerek çözüm aramaya başladığını söyleyen Tuncer, "Ben bu hastalığın bir çözümü olmadığına çok üzüldüm ve buna bir çözüm üretmem gerektiğini düşündüm. Proje uygulamaya geçtiğinde hemofili hastalarının korkacak bir şeyi kalmayacak, korkularını ortadan kaldırmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"GÖRME ENGELLİLERE SENSÖRLÜ BASTON"

Görme engellilerin yaşadığı zorlukları göz önüne alarak geliştirdiği fikrini anlatan 5'inci sınıf öğrencisi Ozan Aydın ise, "Görme engellilerle ilgili olan bir habere çok üzülmüştüm. Onlar için olan sarı yolun üzerine elektrik direği koymuşlardı ve engelli ona çarpıp düşmüştü. Ben de bu durumdan çok etkilendim ve o yüzden sensörlü baston adını verdiğim projeyi hazırladım" diye konuştu.

Sensörlü bastonun amacını anlatan Aydın, "Bastonla, görme engelli insanların yaşadığı sorunların önüne geçmek istiyorum. Onların yaşadığı sorunlardan biri önlerine cisim çıktığında o cisimleri daha önceden algılayamamaları. Bu bastonla birlikte bu sorunun önüne geçeceğim" dedi.

METROYA KAÇ METRE KALDIĞINI DUYABİLECEKLER

Görme engellilerin kullandığı bastonun önüne, park sensörü gibi sensör ekleyeceğini ifade eden Aydın, "Bu sensör önüne çıkan her şeyi önceden algılayıp ötmeye başlayacak. Baston sayesinde de engelli bireyler bir yere çarpmadan yürüyebilecekler. Sensörün yanında kare kod okuyucu bulunuyor ve bununla yerdeki karekod tarandığında görme engellilerin kulağındaki kulaklığa onun için gereken bilgiler iletiliyor. Karekodla metroya kaç metre kaldığı rahatlıkla öğrenilebilir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi