Çocuğunuzla sağlıklı ilişki!

Bugünlerde pek çok anne baba, çocuklarıyla nasıl uyum sağlayabileceklerinin arayışında! Zira tüm dünyayla birlikte ülkemizi de derinden sarsan Covid-19 pandemisi aylardır yaşantımızda çok radikal değişimlere yol açtı ve o değişimlerden en çok etkilenenlerden biri de çocuklar oldu.

Haberler 09.01.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Mine ahbaz Zor zamanlardan geçiyoruz ve bu zamanlar bile bize yeni eyler öretecektir; anlamak ve anlalmak üzerine çaba gösterebilirsek. Birçoumuzun evlerden hayatna devam ettii ve çocuklarn ister istemez eitimlerini online devam ettirdii bu dönemde süreci tüm aile bireyleri için kolaylatrc hale getirmeyi denemeliyiz. diyor. Peki çocuklarla bu zorlu süreçte salkl iletiimin yollar neler? Anne babalar bu sorunlar avantaja dönütürmek için çocuklarna nasl yaklamal? Uzman Klinik Psikolog Mine ahbaz 8 püf noktasn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

KEND DUYGULARINIZIN FARKINDA OLUN

çocuklarn uyumlanmas sürecinde anne ve babann kendi duygularnn farknda olmasn çok önemsiyorum. Anne ve baba olarak pandemi sürecinde nasl bir yöntem içerisindesiniz? Duygularnz ve enerjinizi nasl yönetiyorsunuz? Sürekli ekran karsnda olmak ve uzaktan ilikiler kurmak sizleri nasl etkiliyor? çocuklarnzn duygularn anlamaya balamadan önce kendinize durup bunlar sorabilmenizi ve önce kendinize destek olabilmenizi önemsiyorum. diyor Uzman Klinik Psikolog Mine ahbaz. Anne ve babann baknn, ses tonunun ve duruunun çocuun sinir sistemindeki tüm süreçleri etkilediini vurgulayarak, Bu nedenle öncelikle sizin nefes alabilmeniz, skldnz zaman biraz sakinleip yeniden devam edebilmeniz, eler olarak birbirinize destek olabilmeniz birincil önem tayor. diye konuuyor.

PLANLAMA HARTASI YAPIN

Süreç içerisinde hem sizin hem çocuunuzun ev içerisinde farkl sorumluluklar olaca için bunlar öncesinde aile içinde oturup konuabilmek ve tüm bireylerin bunlarn farknda olmas süreci kolaylatracaktr. çocuun yana ve yapsna göre, mutlaka birlikte bu konuma ve planlama yaplmaldr. çocuklarn evden eitim ald bu süreçte bir planlama haritas oluturularak, haritanzda hangi derslerin olduu, ne zaman ara verildii, ne zaman yemek vaktinin olduuna dair notlar, çizimler veya resimler bulunmaldr. Bu harita çocuun her an görebilecei bir yere aslmal. Üstüne çeitli resimler çizip renkli, keyifli ve belki oyuncu hale getirilmeli. Bu harita içerisinde hangi ksmlarda anneden ya da babadan destek almaya ihtiyaç duyabilir, hangi ksmlarda kendisi süreci devam ettirebilir konuulmal.

BRL YAPIN

Yaplacak her aktivitede belli zamanlarn olmas, bunlar planlarken de birlikte deerlendirebilmek önemli. birliinin oluabilmesi için çocuunuza seçenekler sunarak süreci kolaylatrabilirsiniz. Önce oyun mu oynayalm, yemek mi yemek istersin? Ödevlerini bitirdikten sonra m çizgi film izlemek istersin yoksa imdi mi? Bu süreçte anne veya baba evden çalyor ise çocuuyla geçirecei vakti planlarken imdi benim biraz çalmam gerekiyor, sen bu sürede neler yapabilirsin acaba bunu birlikte düünelim mi biraz? gibi seçenek sunmak, ibirliine tevik eden tutumlarda bulunmak önemli.

ELETREL EBEVEYN TUTUMLARINDAN KAçININ

Eletiride bulunmak çocuunuzun hatasn ve eksiini görmesini salamaz. Aksine yetersiz, deersiz ve suçlu hissetmesine neden olur. Eletiri ve öütleri bir kenara brakarak daha az kelime kullanarak, yaplmas gerekenin dorusu neyse sadece bunu hatrlatmak yeterlidir. Güzel çalt ve uyumland herhangi bir konuda (bu ödevleri olabilir, ev içinde gösterdii bir davran olabilir) çok güzel çaltn, sen iyi bir çocuksun olumlamalar yapmak çocuun her konuda sizinle uyumlanmasn kolaylatracaktr.

HAYAL KIRIKLIKLARIYLA BA EDEBLMELERN ÖRETN

Uzman Klinik Psikolog Mine ahbaz Pandemiyle birlikte düzen deiiklii ve manevi eksikliklerin daha çok hissedilmesi söz konusu oldu. stenilen saatte dar çkmak, istenilen ortamlarda keyifle vakit geçirebilmek, okula gitmek, arkadalarla vakit geçirebilmek, sevdiklerimize korkusuzca sarlmak ve temas edebilmek gibi birçok eksiklik. Sahip olamad ya da tamir edemeyecei bir durum için çocuunuz gözya döktüünde destek olmak, duygusunu anlamak, evet çok üzüldün, bu seni üzdü, kzdrd gibi ifadelerle duygularn gördüünüzü hissettirerek konuabilmek, ses tonunuzu yumuatmak süreci salkl geçirmelerine destek verecektir. diyor.

DUYGU DÜZENLEYC OYUNLARA çOKçA YER VERN

Amacmz bedende biriken stres ve öfke duygularnn dar atlmasn salamak. Sakinlemeyi salayan nefes teknikleri, yerinde zplamak, müzik açarak komik danslar etmek, kovalamaca oynamak, ksa yürüyüler yapmak, çocuk yogas yapmak, hamurla oynamak, suyla oynamak gibi. Bu yöntemleri çocuklarnza öreterek kardelerin kendi aralarnda oynamalarn da tevik edebilirsiniz. diyor.

HTYAçLARINI KARILARKEN BAIMSIZLIA DA TEVK EDN

Bu dönemde yaadklar stres sebebiyle çocuklarmz önceden kazandklar yetileri sanki unutmu gibi daha bebeksi konuma gerileyebilirler. Yemeini kendi yiyen çocuunuz sizin yedirmenizi isteyebilir, tuvaletine rahatça giden çocuunuzun altna kaçrmas, uyku öncesinde sakinlemede zorluklar, istedii yaplmadnda uzun süre alamak gibi. Böyle durumlarda sen büyüdün, hadi bakalm kendin yap ya da beni çok yoruyorsun, neden böyle davranyorsun gibi cümleler kullanmak çocuunuzun daha öfkeli ve huzursuz olmasna neden olabilir. Bunun tam tersi bir yaklamla, örnein yemei sizin yedirmenizi isteyen çocuunuza anladm bugün benim sana destek olmam istiyorsun, benim güzel çocuum annesi yedirsin istemi, o zaman bir kak ben vereyim dier ka sen al diyerek ihtiyac karlamak ama kendisinin bu yetisini de destekleyici bir yerden karlk verebilmek önemli.

KARDE KAVGALARINDA BU HATALARA DÜMEYN!

Uzman Klinik Psikolog Mine ahbaz, Karde kavgalar, anne babay paylaamama, evdeki büyük çocuktan küçüü idare etmesini beklemek, ilikileri arasndaki dengeyi salamak zorlat. Buralarda en önceliimiz büyük ve küçük çocuk ayrmn kenara brakarak her çocuun kendine özel snrlar olduunu hatrlamaktr. Büyük çocuk küçüü idare etmek ve küçükle ilgili sorumluluk üstlenmek mecburiyetinde braklmamaldr. çocuklarn sorumluluunu almas gereken tek kii ebeveynlerdir. Rzas görülerek, istei var ise çocuklar birbirine destek olmaldr. Oyuncaklarn paylamak istemiyorlarsa bu anlayla karlanmaldr. Kavga durumlar yaanyorsa, anne veya baba durumu anlamal, bir konuma alan açarak duygular üzerinden çocuklarn da birbirlerini anlamalarn salamal sonrasnda telafi edebilmeleri için; size güveniyorum, hadi bakalm daha sakin kalmay deneme zaman diyerek onlara ans vermelidir. Ayr odalara göndermek, taraf tutmak, cezalandrmak istemediimiz yöntemlerdendir. Ceza vermek yerine yaanlan durum her ne ise telafi edebilmelerini salamak gerekir. diyor.

Ana Sayfaya Git