“Çocuk eğitimi evde başlar”

İdeal Eğitim Vakfı’nın (İDEV) düzenlediği eğitim seminerleri kapsamında “Çocuk Eğitimi” temalı program düzenlendi.

Haberler 01.10.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda deal Eitim Vakf tarafndan düzenlenen eitim seminerleri kapsamnda çocuk Eitimi temal program yapld. Programda konuan Eitimci Adnan Akgönül, çocuk eitiminin evde baladn söyleyerek anne babalarn ilgili süreçlere dikkat etmesi gerektiini belirtti.

Diyarbakrn merkez Kayapnar lçe Müftülüü Konferans Salonunda gerçekletirilen program Hafz Ömer Akgül Hocann Kuran- Kerim tilavetiyle balad. Ardndan deal Eitim Vakf Diyarbakr Koordinatörlerinden erif Kaçan selamlama konumas yapt.

Programda eitim sürecine ilikin sunum gerçekletiren Eitimci Adnan Akgönül yapt konumasnda çocuk eitiminin toplumun inas için en önemli temel yatrm olduunu söyledi. çocuklar gelecein büyükleri olarak nitelendiren Akgönül, Gelecee yatrm yapmak, toplumun güvenebilecei, gelecein büyüklerini imdiden hazrlamak amacyla nice masraflara katlanlr, miktar belli olmayan bütçeler hazrlanr. Nitekim konu hakknda Peygamberimiz bir hadisi eriflerinde öyle buyurmutur: Hiçbir anne-baba çocuuna güzel terbiyeden daha mükemmel bir bata bulunmamtr. dedi.

Akgönül, Her eyden önce gelecee yönelik en büyük yatrm, kültürümüzün ileriye tanmasnda bir arac olan çocuklar, uzun vadeli bir hesaptr. Bu gün 15 yanda olan çocuklar 10 yl sonra 25 yanda ve gelecein idarecisi, anne-babalar, öretmenleri, doktorlar, hkimleri, esnaflar, içileri olacak. Belki ksa vadede bunun semeresini göremeyebiliriz ama uzun vadeli düündüümüzde toplumu dizayn ve slah edebilmek için muazzam bir çaba ve çalmadr. ifadelerini kulland.

çocuk doduu gibi eitimi balar

çocuk eitiminin sradan ve rastgele olmadna dikkat çeken Akgönül, Bunun bir yol ve yöntemi vardr. Eitim her eyden önce evden balar. Hatta ilim ve bilim ehlinin çou bunu anne karnndan baladn söyler. çocuk anne rahminde iken; annenin huzur içerisinde olmas, psikolojik sorunlar yaamamas, çevresi ile sayg ve sevgi içerisinde yaamas, kargaaya yol açacak tutum ve davranlar sergilememesi gerekir. Bu durum çocua sirayet edecektir. çocuk doduu gibi eitimi balar. eklinde konutu.

çocuklarn, bebek yata dahi anne babann durumundan etkilendiini belirten Akgönül, Yeni doan bir çocuk et ve kemik parçasndan, fiziki ve biyolojik yapdan ibaret deildir. Bebein yannda büyüklerin tartmamas, yüksek sesle konumamas o çocuk için aslnda bir eitimdir. 2-3 yalarna gelen çocuklar yürümeye ve konumaya balarlar. Bu süreçte çocuklarda oluan ar inat karsnda anne babalarda sabr olmas gerekir. Tabii ki bu süreçte yemek, oyun saatleri, oturma adab gibi kurallar da öretmesi gerekir. dedi.

çocuklarn ya ve eitim süreçlerini de deerlendiren Akgönül, 3-6 ya aras çocuklar anne babalarndan çok etkilenirler, taklit dönemidir. Bu dönemde oyun oynayan çocuk, oyun esnasnda dahi anne-babasnn stres halini ifade eden hal ve hareketinden etkilenir. Küçüktür, anlamaz diyerek yanl hareketlerde bulunulmamaldr.ifadelerini kulland.

Akgönül, 6-12 çocuun ilk kez darya açld dönemdir. Burada çocuun arkada seçimi konusunda yardmc olunmal, yanl tercihlerden uzak tutulmaldr. Bu dönemde baz temel deerler biraz daha younluklu olarak çocuklara verilmelidir. Yaplan doru rehberlik neticesinde çocuk kalbn alr, kiilii oluur. diye belirtti.

Program ilahiyatç brahim Kaya Hocann sunumuyla devam etti. Kaya, eitim modelinde Peygamberimizin örnek alnmas gerektiine vurgu yapt.

Hazreti Ali, Ömer, Ebubekir ve Osmanlarn yeniden yetimesi anne-babalara baldr

Kaya, Allah-u Tel peygamberimizin hadislerini eve götürerek deil, Onun ahlaki boyutlarn tayarak kendi çocuumuza aktarabiliriz. çocuklarmz öütlerimizi ciddi manada almayacak, kulak asmayacaktr. çocuklar babalarn örnek alrlar. Eer anne-babalar Peygamberimizin hayatn kendi hayatlarna uygularlarsa Hazreti Ali, Ömer, Ebubekir ve Osmanlar yeniden yetiecektir. dedi.

Asr- Saadete yakn bir asrn gelebilmesinin slam ahlak ile büyümü bir neslin varl ile gerçekleeceini söyleyen Kaya, Bu asr ancak terbiyeli, Peygamberimizin Sünnet-i Seniyyesi ile sünnetlenmi ve Kuran- Kerimle bezenmi çocuklar ileriki zamanda stikbal-i hayatta bunu gerçekletirebilirler. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git