Çocukların yanında “ötekileştirici” dil kullanmayın

Şu sıralar dünya ırkçılık karşıtı protestolarla çalkalanıyor. Toplumlarda önemli bir sorun olan ırkçılık, ülkeden ülkeye hatta kişiden kişiye de değişiklik gösterebiliyor. Irkçılığın birçok nedeninin olabileceğini belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Irkçılık psikolojik bir hastalık değil; inançların, öğrenilmişliklerin ve önyargıların bütünüdür. Kişinin tercihi ve bakış açısıyla öğrendiği, büyüdüğü çevredeki değerleri harmanlamasıyla ortaya birtakım önyargılar çıkabilir. Çocukluk çağında çocuğa öğretilenler veya çocuğun kendinden farklı çocuklarla kendini kıyaslaması durumunda ebeveynlerin tepkisi çok önemli” açıklamasında bulundu.

Haberler 09.06.2020 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumlarda rkçla maruz kalan kiilerin yalnz, dlanm ve deersiz hissedebileceine dikkat çeken Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Bu kiilerde içe kapanma ve sosyal problemler görülebilir. En az bir kez bu tarz aalayc sözlere veya davranlara maruz kalan kii hayatnn devamnda birtakm psikolojik sorunlarla karlaabilir. Son yllarda bir toplumsal ayrmcla dönüen rkçlk, reklamlarda, maazalarda veya farkl noktalarda da kullanlarak ayrmcl destekleyebilir diye konutu.

ÖNYARGILAR DOUTAN GELMYOR

çocuklarn doduklarnda önyarglar ile domadklarnn altn çizen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Küçük yalardaki çocuklar birbirleriyle oynarken ten renklerine, konutuklar dile veya göz ekline göre birbirlerini dlamazlar. çocukluk çanda çocua öretilenler veya çocuun kendinden farkl çocuklarla kendini kyaslamas durumunda ebeveynlerin tepkisi çok önemli. Ailelere bu konuda büyük görevler düüyor. çocuklarna küçük yalarda rol model olmallar. Herkesin hayatna saygl olmalar konusunda konumalar ve ona göre davranmalar son derece önemli. Ne yazk ki rkçln etkilerini çok küçük yalardaki çocuklarda bile gözlemlemekteyiz dedi.

Dokuzlu, ebeveynlere önerilerde bulundu:

Ebeveynler küçük yalardan itibaren çocuklara her bir bireyin farkl olabileceini anlatmal.

Kiisel özellikleri farkllklar çocuklara anlatrken herkesin eit ve herkesin çok deerli olduu vurgulanmal.

çocuk oyuncak seçerken özgür braklmal müdahale edilmemeli. (Seçtii oyuncak bebein cinsiyetine, ten rengine, saç rengine karlmamal)

çocuklarn yannda rkç ve ötekiletirici dil kullanlmamal.

çocuklarla kendinden baka bireylere sayg duymas konusunda küçük yalardan itibaren konumalar yaplmal, en önemlisi onlara örnek olmal.

Ana Sayfaya Git