Derse Geç Kalan Yandı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) gerçekleştirilen düzenlemeyle, öğrencilerin okula geç kalmayı alışkanlık haline getirmemesi için ilk derse 5 defa geç kalan öğrenci, yarım gün devamsızlık yapmış sayılacak.

Haberler 17.09.2017 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca hazrlanan Ortaöretim Kurumlar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, özel eitim meslek liselerinin kurulmas kararlatrld.

Younlatrlm eitim programna göre, iletmelerdeki mesleki eitim, haftalk azami çalma saatini geçmemek artyla velinin veya reit ise örencinin istei dorultusunda haftada 6 gün olarak da planlanabilecek.

Ders seçimi, okulun imkanlarna bal olarak veli, snf rehber öretmeni ve rehberlik öretmeninin bilgisi dahilinde örenci tarafndan ubatta yaplacak, e-Okul sistemine ilenecek ve Kitap Seçim Modülüne kitap ihtiyaç says girilecek.

Grup oluturulamad için açlamayan dersler okul yönetimince ilan edilecek. Bunlar seçen örenciler, tercihleri dorultusunda açlan seçmeli derslere yönlendirilecek. Süresi içerisinde seçim yapmayan örencilerin dersleri okul yönetimince belirlenecek.

- Kadn öretmenlerin süt izin süreleri dikkate alnacak

Haftalk ders programnn hazrlanmasnda kadn öretmenlerin süt izin süreleri de dikkate alnacak.

Yönetmelikle, açköretim kurumlarnn yer ald madde hükümlerine, açköretim imam hatip liseleri de dahil edildi.

Ayrca yönetmelikle, nakil komisyonlarnn, örenci yerletirme görevlerini yürütürken dikkate alacaklar hususlara açklk getirildi.

Buna göre, nakil komisyonu, anne veya babas ölen, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamnda koruma karar verilen, koruyucu aile yanna yerletirilen, evlatlk edinme öncesi bir yllk geçici bakm sürecinde olan, çocuk Koruma Kanunu kapsamnda eitim veya bakm tedbiri karar verilen, Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde ikameti geçici olarak deitirilmek zorunda kalnan çocuklarn nakil ve geçi ilemlerini, bu halin ortaya çkmasndan itibaren en geç 6 ay içinde kontenjan art aranmakszn, bir defaya mahsus olmak üzere, ayn türden okullara dengeli bir ekilde yapacak.

- Snf oluturmada örenci says art

Komisyon, güzel sanatlar liselerine uluslararas yarmalarda ilk üçe girenlerin, spor liselerine ise milli sporcu unvann kazanm ortaöretim kurumlarnn 9. ve 10. snf örencilerinin, bu durumlarn belgelemeleri kaydyla yetenek komisyonu kurulmadan bo kontenjan bulunan okullara her snf baznda ikier kontenjan kullanlarak 1 Ekim-31 Aralkta nakillerini yapacak.

Mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnda 9. snfa kayt yaptran ve snf tekrar edenler dahil örenci says 10dan az olan programlarda snf oluturulamayacak.

- 5 defa geç kalma yarm gün devamszlk demek

Yönetmelikte, örencilerin okula geç kalmay alkanlk haline getirmelerini önlemek amacyla da deiiklie gidildi. Geç gelme, birinci ders saati için belirlenen süreyle snrlanacak. Her 5 defa geç kalma, yarm gün devamszlk olarak yazlacak. Bu sürenin dndaki geç gelmeler ise devamszlktan saylacak.

Devamszlk yapan örenciler, ders öretmeni tarafndan yoklama fiine, ilgili müdür yardmcs tarafndan da e-Okul sistemine ilenecek.

- 30 günü aanlar baarsz saylacak

Devamszlkta özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aan örenciler, ders puanlar ne olursa olsun baarsz saylacak ve durumlar yazl olarak velilerine bildirilecek.

Özürleri nedeniyle 60 günlük devamszlk kapsamnda deerlendirilen örencilerin dönem puanlar zorunlu hallerde bir snav eksiiyle verilebilecek.

Ancak üniversite, eitim ve aratrma hastaneleri veya tam teekküllü hastanelerde kontrol kaytl sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastal bulunanlar, tam zamanl kaynatrma yoluyla eitimlerine devam eden özel eitim ihtiyac olanlar ve özel eitim meslek liselerine kaytl örenciler, sosyal hizmet, emniyet ve asayi birimlerinin resmi raporlar dorultusunda koruma ve bakm altna alnanlar ile tutuklu örencilerin özürsüz devamszlk süresi 10 günü geçmemek kaydyla, toplam devamszlk süresi 60 gün olarak uygulanacak.

Devamszlk nedeniyle baarsz saylan ve örenim hakk bulunan örenciler, derslere devam edemeyecek. Bu örenciler, bir sonraki eitim öretim ylnda okula devam ettirilecek.

Örenim hakk bulunmayanlar ise okulla iliikleri kesilerek açköretim lisesi, mesleki açköretim lisesi yannda yönetmelik deiikliiyle, açköretim imam hatip lisesi veya mesleki eitim merkezine de gönderilebilecek.

- Stajlar notla deerlendirilecek

Yönetmelie göre, staj çalmalar da notla deerlendirilecek. Evde veya hastanede eitim hizmeti verilen örencilerin baar durumlarnn deerlendirilmesi, sorumlu olduu eitim programnn uyguland okullardaki deerlendirme ölçütlerine göre yaplacak.

Okutulan derslerin puanlar e-Okul sistemine ilenecek. Örenci okutulmayan derslerden muaf tutulacak.

Sorumluluk snavlar, ders yl içinde yaplan yazl veya uygulamal snav esaslarna göre birinci dönemin ilk haftas ile ikinci dönemin ilk ve son haftalar içerisinde iki alan öretmeni tarafndan yaplacak. ki alan örenmeninin bulunmamas halinde ise biri alan öretmeni olmak üzere iki öretmen tarafndan snav gerçekletirilecek.

Öretmenlerin nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce balayacak, son ders bitiminden 15 dakika sonra bitecek. kili öretimin yapld okullarda öretmenler, tek devrede nöbet tutacak. Tamal eitim kapsamnda eitim veren okullarda ise öretmenlerin nöbet süresi öretmenler kurulu kararyla 30 dakikaya kadar çkarlabilecek.

Özel eitim snflarnda görev yapan özel eitim öretmenleri nöbet görevinden muaf tutulacak.

Özel eitim ihtiyac bulunan örencilerden zihinsel yetersizlie ya da otizme sahip olanlara, yaptrm gerektiren davran ve fiilleri gerçekletirmesi halinde disiplin cezas uygulanmayacak.

Ana Sayfaya Git