Dijital platformlar eğitimin artık parçası

Çelik, pandemi sona erdiğinde bile uzaktan eğitimin hayatımızda olacağı gerçeğinden hareketle bireylerin bu açıdan maruz kaldıkları dezavantajlar konusunda önlem alınması gerektiğini belirterek, "Değişen dünyada eğitim, yalnızca okullarda uygulanır olmaktan çıkmıştır. Ayrıca, öğrenme süreçlerinde geliştirilen yenilikçi uygulamalar ile dijital platformlar, pandemi sonrasında da eğitimin bir parçası olmaya devam edecektir." dedi.

Haberler 11.01.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman eitimci Mefharet Vezirolu çelik,, okullarn açlmas ile ilgili pandemi sonras sosyal, ekonomik ve psikolojik açdan ne gibi artlarla kar karya kalnacann düünülerek gerekli hazrlklarn yaplmasnn önemli olduuna iaret etti.

Eitim ile ilgili unsurlarda yaplacak düzenleme ve güncellemelerin etkili olabilmesinin, bilimsel gerçeklikleri objektif ele almakla yakndan ilikili olduunu ifade eden çelik, Kovid-19a ilikin birçok belirsizliin devam etmesinin pandemi sonras adaptasyon sürecini zorlatrabilecek bir durum olduunu, bu nedenle salkla birlikte özellikle eitim alannda yaplacak aratrmalarn desteklenmesinin belirsizliklerin giderilmesinde büyük önem tadn kaydetti.

çelik, Okul ortamnda sosyal mesafenin korunmas, ders saatlerine ve günlere ilikin düzenlemeler, uzaktan ve yüz yüze eitimin karma olarak yaplmas gibi pek çok önlem uygulanm ve bu uygulamalar hastaln yaylmasn engellemede etkili olmutur. Bu uygulamalarn yan sra okullarn açlmas durumunda kalabalk snflarn, youn eitim programlarnn, fiziksel açdan kstl oyun-örenme alanlarnn, birçok açdan deiim gösteren örenci, ebeveyn ve öretmen özelliklerinin göz önünde bulundurularak gerekli hazrlklarn yaplmas gerekmektedir. diye konutu.

OKULLARDA DUYGUSAL AçIDAN DESTEK SALAYACAK BRMLER OLUTURULMALI

Mefharet Vezirolu çelik, yüz yüze eitime tekrar geçilmesinde yaanabilecek sorunlara deinirken, u görüleri dile getirdi:

Pandemi sürecinde uygulanan eitim ekli, deerlendirme yöntemleri ve örencilerin ald sorumluluklar yüz yüze eitime oranla önemli farkllklar içermektedir. Bu nedenle uzaktan eitime bir ekilde adapte olmu bireyler, yeniden yüz yüze eitime alma ve sorumluluklar yerine getirme konusunda problem yaayabilirler. Bunun yannda örenciler, ebeveynler ve öretmenler travmatik süreçlerden geçmi olabilir ve bunun etkilerini hala yayor olabilirler. Bu nedenle okullarn her kademede yalnzca fiziksel önlemler almakla kalmayp ayn zamanda duygusal açdan destek salayacak birimler oluturmas veya var olan birimleri bu dorultuda güçlendirmesi, bireylerin duygusal hazrl açsndan faydal olacaktr.

PANDEM SONRASI çOK BOYUTLU DESTEK MEKANZMALARININ HAYATA GEçRLMES FAYDALI OLACAK

çelik, bireyin uzaktan eitim sürecinden fayda salayabilmesi için internete eriim ve teknolojik aletleri kullanabilme konusunda sknt yaamamasnn önemli olduunu ancak hem Türkiyede hem de dünyada bu olanaklara sahip olmayan örenciler bulunduunu anlatt.

Uzaktan eitim sürecinden etkilenen bir dier önemli grup olan ebeveynlerin, bu süreçte çocuklarnn yannda olarak onlarn eitim süreçlerinde önemli rol üstlendiklerini belirten çelik, Özellikle çalan ebeveynler için küçük çocuklarnn eitim süreçlerini evden takip etmeye çalmak, onlara önemli bir sorumluluk yüklemitir. Bu noktada ebeveynlerin teknoloji okuryazar olmalar, çocuklarn eitim sürecinde kullanacaklar uygulamalar takip edebilmeleri, gerektiinde doru içeriklerle buluup bulumadklar konusunda onlar denetleyebilmeleri ve yönlendirebilmeleri gerekmektedir. Ancak bu açdan kendisini yetersiz gören ebeveynler sknt yaayabilmektedir. Bununla birlikte okullar yeniden açldnda özellikle küçük yata çocuu olan ebeveynler; okulun salk açsndan güvende olup olmad, nitelikli eitim uygulamalar ve okuldaki dier çalmalar konusunda endie yaayabilirler. Bu noktada açk ve etkili iletiim önem kazanmaktadr. Dolaysyla yalnzca çocuklar için deil, aileler için de pandemi sonras çok boyutlu destek mekanizmalarnn hayata geçirilmesi faydal olacaktr. eklinde konutu.

UZAKTAN ETMN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

Öretim Görevlisi Serpil Aydn da sürecin baz avantajlar beraberinde getirdiini ifade ederek, yükseköretim açsndan bakldnda bu sürecin en önemli kazanmnn, üniversiteler ve kurumlar arasnda gelien dayanma ve i birlii olduunu söyledi.

Eitimde yaanan bu dijital devrim ile üniversitelerin, çan gereklilik ve ihtiyaçlarn göz önünde bulunduracak ekilde kalite ve standartlarn güncellemesinin olumlu ve yapc bir deiim saladn aktaran Aydn, zaman, mekan kst olmadan örenciler arasnda belli düzeyde frsat eitliinin salanmas açsndan uzaktan eitimin, oldukça avantajl bir öretim yöntemi olarak deerlendirildiini söyledi.

Ana Sayfaya Git