"e-kayıt" tercih edildi

Devlet üniversitelerini kazanan öğrencilerin yüzde 79'u, vakıf üniversitelerini kazanarak, e-kayıt yapma imkanına sahip olan öğrencilerden yüzde 58'i elektronik kaydı tercih etti.

Haberler 08.09.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örencilerin aileleriyle kayt yaptrmak için harcayaca olas miktar göz önüne alnarak yaplan hesaplamalara göre, bu sene e-kayt sayesinde yaklak 250 milyon liralk tasarruf saland.

Yükseköretim Kurulunca (YÖK) üniversiteye kayt yaptran yüz örenciden 75inin elektronik kayt (e-kayt) sistemini tercih ettii bildirildi.

YÖKten yaplan yazl açklamaya göre, kurumun 2014-2015 öretim ylndan itibaren e-devlet kaps üzerinden örencilerin hizmetine sunduu elektronik kayt (e-kayt) uygulamas üniversitelere kaytta örencilerin tercihi oldu.

Bu yl elektronik kayt yapabilme imkanna sahip olan 586 bin 41 örenciden 439 bin 275i üniversite kaydn e-kayt üzerinden gerçekletirdi. E-kayt yapma imkanna sahip olan her 100 örenciden 75i üniversite kaydn e-kayt üzerinden yapt.

Bu sene 20 vakf yükseköretim kurumu örencilerine de e-devlet kapsndan elektronik kayt olma imkan sunuldu. Devlet üniversitelerini kazanan örencilerin yüzde 79u, vakf üniversitelerini kazanp e-kayt yapma imkanna sahip olan örencilerden yüzde 58i elektronik kayd tercih etti.

Elektronik kayda, özel yetenek programlaryla yükseköretim kurumlarnca elektronik kayda uygun görülmeyen programlar (salk raporu isteyen programlar gibi) dahil edilmedi.

Elektronik kayt ilk yerletirmeler için gerçekletirildi. Ek ve Milli Sporcu yerletirmelerinde örencilerin, yerletii yükseköretim kurumuna bizzat bavurmalar gerekiyor.

- Dijitalleen YÖK sayesinde tasarruf saland

YÖK, örenci ve velilerinin hem hayatlarn kolaylatrma hem de potansiyel harcamalarn azaltmak için son yllarda dijitallemeye büyük önem vererek, elektronik ortamda Örenci Belgesi Dorulama/Sorgulama ve Mezun Belgesi Dorulama/Sorgulama, Denklik Bavurusu Sorgulama, Elektronik Kayt (e-kayt) gibi uygulamalar hayata geçirdi.

YÖKün hizmete sunduu bu dijital uygulamalar sayesinde üniversitelerdeki youn bürokratik ilemler azald, zaman tasarrufu saland, evrakta sahtecilik olaylar büyük oranda azald. Ayrca üniversitelerin bu örenciler için harcayaca i gücü ve krtasiye giderinde büyük oranda tasarruf saland.

Örencilerin aileleriyle kayt yaptrmak için harcayaca olas miktar göz önüne alnarak gerçekletirilen hesaplamalara göre, bu sene e-kayt sayesinde yaklak 250 milyon liralk tasarruf elde edildi.

E-kayt yaptran örencilerin, üniversitelerinin web sitesinde duyurduu tarihlerde ders kaydna giderek, duyuruda belirtilen belgeleri sunmalar gerekiyor. Buna bal olarak da gerekli artlar salayan örenciler ders kaydn yapabilecek.

Ana Sayfaya Git