Görüş Bildir

"e-kayıt" tercih edildi

Devlet üniversitelerini kazanan öğrencilerin yüzde 79'u, vakıf üniversitelerini kazanarak, e-kayıt yapma imkanına sahip olan öğrencilerden yüzde 58'i elektronik kaydı tercih etti.

Öğrencilerin aileleriyle kayıt yaptırmak için harcayacağı olası miktar göz önüne alınarak yapılan hesaplamalara göre, bu sene e-kayıt sayesinde yaklaşık 250 milyon liralık tasarruf sağlandı.

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) üniversiteye kayıt yaptıran yüz öğrenciden 75'inin elektronik kayıt (e-kayıt) sistemini tercih ettiği bildirildi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, kurumun 2014-2015 öğretim yılından itibaren e-devlet kapısı üzerinden öğrencilerin hizmetine sunduğu elektronik kayıt (e-kayıt) uygulaması üniversitelere kayıtta öğrencilerin tercihi oldu.

Bu yıl elektronik kayıt yapabilme imkanına sahip olan 586 bin 41 öğrenciden 439 bin 275'i üniversite kaydını e-kayıt üzerinden gerçekleştirdi. E-kayıt yapma imkanına sahip olan her 100 öğrenciden 75'i üniversite kaydını e-kayıt üzerinden yaptı.

Bu sene 20 vakıf yükseköğretim kurumu öğrencilerine de e-devlet kapısından elektronik kayıt olma imkanı sunuldu. Devlet üniversitelerini kazanan öğrencilerin yüzde 79'u, vakıf üniversitelerini kazanıp e-kayıt yapma imkanına sahip olan öğrencilerden yüzde 58'i elektronik kaydı tercih etti.

Elektronik kayda, özel yetenek programlarıyla yükseköğretim kurumlarınca elektronik kayda uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dahil edilmedi.

Elektronik kayıt ilk yerleştirmeler için gerçekleştirildi. Ek ve Milli Sporcu yerleştirmelerinde öğrencilerin, yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekiyor.

- "Dijitalleşen YÖK" sayesinde tasarruf sağlandı

YÖK, öğrenci ve velilerinin hem hayatlarını kolaylaştırma hem de potansiyel harcamalarını azaltmak için son yıllarda dijitalleşmeye büyük önem vererek, elektronik ortamda Öğrenci Belgesi Doğrulama/Sorgulama ve Mezun Belgesi Doğrulama/Sorgulama, Denklik Başvurusu Sorgulama, Elektronik Kayıt (e-kayıt) gibi uygulamaları hayata geçirdi.

YÖK'ün hizmete sunduğu bu dijital uygulamalar sayesinde üniversitelerdeki yoğun bürokratik işlemler azaldı, zaman tasarrufu sağlandı, evrakta sahtecilik olayları büyük oranda azaldı. Ayrıca üniversitelerin bu öğrenciler için harcayacağı iş gücü ve kırtasiye giderinde büyük oranda tasarruf sağlandı.

Öğrencilerin aileleriyle kayıt yaptırmak için harcayacağı olası miktar göz önüne alınarak gerçekleştirilen hesaplamalara göre, bu sene e-kayıt sayesinde yaklaşık 250 milyon liralık tasarruf elde edildi.

E-kayıt yaptıran öğrencilerin, üniversitelerinin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına giderek, duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları gerekiyor. Buna bağlı olarak da gerekli şartları sağlayan öğrenciler ders kaydını yapabilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi