Eğitim Sen: Özel okullardaki yetersiz denetimler mağduriyete yol açıyor

Eğitimin özelleştirilmesi çabasının hızlandırıldığını belirten Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri, kente bulunan özel okullardaki yetersiz denetlenmesinin öğrenci ve velilerin mağduriyetine yol açtığını söyledi.

Haberler 16.07.2020 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim ve Bilim Emekçileri Sendikas (Eitim Sen) Diyarbakr ubeleri, eitimin özelletirme çabalar ve özel okullarda yaanan sorunlara ilikin yazl açklama yapt. Açklamada, siyasi iktidarn eitim alannda, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri dorultusunda att admlar ve eitim alannda hayata geçirilen piyasac ve gerici eitim merkezli uygulamalarn, bata örenciler olmak üzere, öretmenler, eitim emekçileri ve velileri derinden etkiledii belirtildi. Türkiyede eitim sistemi uzun süredir ciddi yapsal sorunlarla kar karya brakld kaydedilen açklamada, çocuklar eitim hakkndan eit koullarda yararlanamamaktadr. Yoksul, dezavantajl ailelerin çocuklar bata olmak üzere; kz çocuklar, krsal kesimde yaayan çocuklar, eitim hakkndan eit koullarda ve parasz olarak yararlanamamaktadr. Bölgesel, cinsel, snfsal vb. eitsizlikler, anadilinde eitim gibi en temel sorunlar iktidarn çözmek bir yana daha da derinletirdii temel sorunlardan biri olmutur. Sistem deiikliklerinde eitimin paydalar olan örenci, veli, eitim emekçileri, sendikalar, sürece katlmam sürece ilikin çözüm önerileri dikkate alnmamtr denildi.

ETMDE TCARLEME

Açklamada, eitim sisteminde yaanan kili öretim, niteliksiz eitim hizmeti, eitimi özelletirme admlar, kalabalk snflar, karma eitim kart uygulamalar, örencilerin MEB eliyle özel okullarn, dini cemaat ve vakflarn siyasal istismarna açk hale getirilmesi gibi sorunlarn çözümsüz braklarak eitimde ticariletirilmesinin önünün açldn vurguland. Siyasi iktidar eliyle özel okullarn tevik edildiini kaydedilen açklamada, Kovid-19 salgnyla okullarn kapatlp uzaktan eitime geçilmesiyle beraber, örenci, veli ve eitim emekçilerinin maduriyetlerinin katlanarak artt hatrlatld.

ÖRENC VE VELLER MADUR EDLD

Diyarbakrda son ylarda saylar hzla artan özel okullarn, eitimin kamusal niteliinin yok edilmesi ve eitimin özelletirilmesi çabasn hzlandrd vurgulanan açklamada, Özel okullarda yetersiz denetlemeler, keyfi uygulamalar örenci ve velilerimizin maduriyetlerine yol açmtr. Son olarak ilimizde kapanan Özel Simya Koleji ve Özel Maarif Mozaik Kolejinden yüzlerce örenci ve veli madur edilmi, borçlandrlarak alnan ücretler iade edilmemi, örenciler belirsizlie mahkm edilmitir. Eitim Sen olarak eitimin kamusal bir hizmet olduunu yineliyor özelletirme çabalarndan vazgeçilmesini istiyoruz. Madur edilen örenci ve velilerimizin maduriyetlerinin biran önce giderilmesini, madur edilen örenci ve velilerimizin yannda olduumuzu belirtiyoruz diye belirtildi.

Ana Sayfaya Git